Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

ΤΟ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ!!! ΠΡΟΣ… ΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ…


Στην Ευρωβουλή, ένα λευκό τριαντάφυλλο.

      Ένα αίτημα απελπισίας… ένα αίτημα πικρίας… ένα αίτημα διαμαρτυρίας… Από μια μικρή πόλη σήμερα, ναι… αυτό το αλωνάκι!!! αλλά κάποτε, την πολυπληθέστερη στην Ελλάδα,  όταν τ’ άβαλε με την μεγαλύτερη αυτοκρατορία της εποχής εκείνης, και θυσιάστηκε για την Ελευθερία της Πατρίδας της, της Ελλάδας, γενέτειρας…  της Ευρώπης.


Πόλη όπου λειτούργησαν, πριν ακόμα ελευθερωθεί η χώρα, η σπουδαία Παλαμαία Ακαδημία, όλες οι βαθμίδες των δικαστηρίων (Ειρηνοδικείο, Πρωτοδικείο, Εφετείο). Εδώ εκδίδονταν η πρώτη εφημερίδα, δωρεά του πιεστηρίου του μέγιστου ποιητή του 19ου αιώνα. Για την πόλη αυτή  γράφτηκε ο Εθνικός μας Ύμνος.  Τον παγκόσμιο Ολυμπιακό Ύμνο ποιητής μας τον έγραψε. Έβγαλε πέντε άξιους πολιτικούς, με τον πρώτο πρωθυπουργό Σπυρίδωνα  Τρικούπη. Αξιώθηκε για την θυσία της, να ονομαστεί από το Ελληνικό Κράτος, τότε που υπήρχε αναγνώριση,  σεβασμός και ευγνωμοσύνη , Ιερή Πόλη. Σήμερα «εισπράττει ολομέτωπη» αχαριστία!!!
Την ονόμασαν πρωτεύουσα του μεγαλύτερου νομού, σε έκταση, της χώρας. ‘Ίδρυσαν το μεγαλύτερο Τ.Ε.Ι. της χώρας με εγγεγραμμένους κάποτε 9.000 σπουδαστές. Με νόμους, που ισχύουν επί 200 χρόνια, λειτουργούσαν εδώ, ως πρωτεύουσα νομού, Κεντρικές Διοικήσεις Ο.Τ.Ε, Δ.Ο.Υ.,  Συγκοινωνιών, Κ.Τ.Ε.Λ. Νοσοκομείου, Αστυνομίας, Εκπαίδευσης. Σήμερα έχουν μεταφερθεί σε άλλη πόλη. Υφάρπασαν τις δύο λιμνοθάλασσσές της, την Κλείσοβα και την ψαρομάνα Πλώσταινα, που την έκαναν μια νεκρή λίμνη, για να έχουν την μεγαλύτερη παραγωγή σε αλάτι (70%) της χώρας. Υπεξαίρεσαν το  Νοσοκομείο Χατζηκώστα, μαζί με τις μετοχές του (απέφεραν ως μερίσματα το 2007 350.000 ευρώ), που λειτουργούσε ως Δημοτική Επιχείρηση στο Μεσολόγγι, για πάνω από 100 χρόνια (1845-1955) και τώρα επιχειρείται κατάργησή του.      Και τελευταία, που ξεχείλισε το ποτήρι, την κατάργηση των ονομαστότερων και ιστορικότερων Δικαστηρίων της χώρας. Ακόμη, επίκειται η μεταφορά στην διπλανή πόλη και όλων των υπολοίπων υπηρεσιών. 
Κινήσεις  «πολιορκητικές» δεχόμαστε, συνεχώς από το επίσημο κράτος προς την πόλη μας, όπως τότε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, που θυσιάστηκαν πρόγονοί μας για αυτό. Καμιά ευγνωμοσύνη δεν υπάρχει. Καμιά προοπτική για ανάπτυξη. Εμφανείς καθημερινά η κατάντια της!!! η θλίψη και η εξαθλίωση των κατοίκων. Συνεχής και φθίνουσα η απογραφή της πόλης.  Όλα τα έγγραφα που στείλαμε στους Υπουργούς–Πρωθυπουργό όλα όσα είπαμε–φωνάξαμε δεν λήφθηκαν καθόλου υπόψη.   Στις  κραυγές μας όλα τα αυτιά είναι κλειστά. Δεν έχουμε εκπροσώπους που να μας αντιπροσωπεύουν στην βουλή. Όσοι εκλέγονται προέρχονται από το μεγάλο καζάνι της διπλανής πόλης.  Συνεχή είναι τα ειρωνικά σχόλια για την πορεία μας ως πόλη, χωρίς καμιά ντροπή στην πολυποίκιλη προσφορά και θυσία της πόλης αυτής. Έχει καταντήσει πόλη συνταξιούχων - γερόντων που κρατάει, δυστυχώς!!! για πόσο ακόμα; Θερμοπύλες… Αν μας αφανίσουν, θα αφανίσουν την ιστορία μας και την ιστορία της Ελλάδας μας. 
Ευρωβουλή:  Ήρωες χωρών σου έδωσαν εδώ σε αυτή την μικρή πόλη τα πάντα ακόμα και την ζωή τους. Γιατί;  Για το μέγιστο αγαθό του ανθρώπου που λέγεται Ελευθερία. Το ίδιο θα έκαναν και για την δική τους πόλη. Ζούσαν εδώ ελεύθεροι πολιορκημένοι. Την θεωρούσαν δική τους πατρίδα. Μεγάλος τους πόθος η ελευθερία μας, μετά 400 χρόνια σκλαβιάς,  από τον δυνάστη, που επί 5 χρόνια βρισκόταν έξω από τα τείχη.
Απογόνους τους, εσύ Ευρώπη, τους στέλνεις κάθε χρόνο, μόνο εδώ,  από όλη την Ελλάδα, με ένα λουλούδι να προσκυνήσουν τα Άγια Χώματά της, να κάνουν δέηση για τις ψυχές τους και να τους ευχαριστήσουν που θυσιάστηκαν για ένα ιδανικό τους, την Ελευθερία.
Στις εκλογές, που έχεις εξαγγείλει, σε ψηφίζω με μεγάλη μου χαρά… Θέλω να μετρήσεις την ψήφο μου. Αλλά όχι τους «ξένους» προς εμάς εκπροσώπους μας. Γι’ αυτό θα σου «στείλω»  ένα - ΛΕΥΚΟ – κατάλευκο «τριαντάφυλλο» σε ένδειξη της μεγάλης μας αγάπης…
Είναι σίγουρα χωρίς λόγο, χωρίς χρώμα, χωρίς καμιά λέξη, ένα κενό χαρτί. Όμως, πιστεύω ο ρόλος του να είναι ισχυρός. Ναι Ευρώπη σε θεωρώ οικογένειά μου,  σε ψηφίζω, δέχομαι να με κυβερνήσεις, όμως από αυτούς που αποφάσισες και συ να δεχτείς ως συγκυβερνήτες σου, από την Πατρίδα μας, δεν αναγνωρίζουμε κανέναν άξιο εκπρόσωπό μας. Ελπίζουμε να το λάβεις σοβαρά υπόψη σου, το - ΛΕΥΚΟ ΜΑΣ – «τριαντάφυλλο»… ως τελευταίο αίτημα Διαμαρτυρίας μας

 
      Θεόδωρος Μυλωνάς
      Ένας  Δημότης Μεσολογγίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο