Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

Μήνυμα Κώστα Πιστιόλα για την 11η Ιουνίου


Η 11η Ιουνίου είναι ημέρα γιορτής, ημέρα μνήμης και τιμής για όλους εκείνους που με πίστη αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση του Βραχωρίου. Το παράδειγμά τους μας καθοδηγεί. Η θυσία τους μας εμπνέει. .....

11 Ιουνίου 1821: τότε που «…η πρωτεύουσα του Κάρλελι, το Αγρίνιο, περιήλθεν εις χείρας των επαναστατών και μέγας επεκράτησεν ενθουσιασμός, όχι μόνον εις την Δυτικήν Ελλάδα, αλλ’ εις ολόκληρον τον Ελληνισμόν». 

Αυτό τον ενθουσιασμό αναζητούμε και σήμερα, για να οικοδομήσουμε το μέλλον που μας αξίζει. 

Χρόνια πολλά Αγρίνιο. 


2 σχόλια:

  1. Επικεφαλής των οπλαρχηγων που απελευθερωσαν το Βραχωρι ήταν ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΡΝΑΚΙΩΤΗΣ . Μήπως ο Δήμος πρέπει να κάνει προτομή και να τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο...Αν ήταν Πελοπόννησιος θα είχε προτομη και στη πόλη του και την Αθήνα. κ.Πιστιολα περιμένουμε πρωτοβουλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τη συνθήκη παράδοσης της πόλης από τους Τούρκους στους δυτικοελλαδίτες επαναστάτες, την υπέγραψε ο ίδιος ο Γεώργιος Βαρνακιώτης μαζί με τον Τούρκο διοικητή του Βραχωρίου, Νούρκα Σερβάνη. Μάλιστα οι Τούρκοι μεταφέρθηκαν στο Δραγαμέστο (Αστακός) και φυλάγονταν από τους Χασαπαίους (στρατιώτες- οπλαρχηγοί του Βαρνακιώτη) , μέχρι που ήρθαν τα καράβια και επιβιβάστηκαν για την Πρέβεζα. Αυτά προέβλεπε η συνθήκη. Οι εναπομείναντες οπλαρχηγοί στο Βραχώρι ( Βλαχόπουλος , Μακρής, Στάικος κλπ) επιδόθηκαν σε πλιάτσικο στις οικίες και τις περιουσίες που εγκατέλειψαν οι Τούρκοι στο Βραχώρι. Τα τελευταία χρόνια, πράγματι δίνεται ιστορικά η μέγιστη συμβολή του Γεωργίου Βαρνακιώτη στην απελευθέρωση του Βραχωρίου, αλλά παλιότερα π.χ πριν 20 χρόνια ... , κάποιοι ανέφεραν ότι το Βραχώρι (Αγρίνιο) το απελευθέρωσαν οι : Βλαχόπουλος, Σιαδήμας , Μακρής, Γρίβας, Στάικος και αποσιωπούσαν παντελώς τη συμβολή 4.000 Ξηρομεριτών με τους οπλαρχηγούς: Γιώτη Βαρνακιώτη (αδελφός του Γεωργίου), Γ. Τσόγκα, Δήμου Τσέλιου, Α. Γριβογιώργου, Γ. Γαλάνη, Απ. Κουσουρή, Γ. Σουλτάνη , Κ. Βέρρη , Σ. Καρπούζη , Κ. Μαυρομμάτη , Κ. Γεροθανάση, Στ. Χεινόπωρο, Κ. Βαλιανάκη, Στ. Μαργιόλη κλπ ξηρομεριτών οπλαρχηγών. Μάλιστα κάποιοι - πιθανόν απόγονοι - ανέφεραν ότι συνέβαλε στην απελευθέρωση του Βραχωρίου και ο Ν. Κάσκαρης ( Σουλιώτης ) ο οποίος ήρθε στη Δυτική Ελλάδα , όπως όλοι οι Σουλιώτες , τέλος του 1822 με αρχές του 1823 και μετά και φυσικά εκείνα τα χρόνια δεν είχε ηγετικό ρόλο, παρά ήταν ένας απλός Μπουλουξής.
      Νίκος Θ. Μήτσης

      Διαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο