Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Τρία χρόνια φυλακή στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο για το Noor1


     Τεράστια δικαστική επιτυχία – Αθώα η συγκατηγορούμενη του δημοσιογράφου Έλενα Τζούλη αφού τα... «βρήκε» με τον Βαγγέλη Μαρινάκη......

Ήταν Ιανουάριος του 2019 όταν η «Ζούγκλα» αναρτούσε μία δημοσίευση – ρεπορτάζ που αφορούσε τις πολιτικές σχέσεις, τις πολιτικές εξαρτήσεις και τις πολιτικές μεθοδεύσεις που συνεπαγόταν η για μεγάλο χρονικό διάστημα ανοικτή δικαστική υπόθεση περί  εμπλοκής του εφοπλιστή – εκδότη Μαρινάκη  στον «Φάκελο NOOR1». Η ανάρτηση αυτή συνοδευόταν και από επίσημα έγγραφα τα οποία είχαν κοινοποιηθεί στη «Ζούγκλα» για να δημοσιευθούν από την δικηγόρο και σύζυγο του πρώην Υπουργού Αμύνης Πάνου Καμμένου, την κυρία Έλενα Τζούλη.

Το κείμενο της «Ζούγκλας» κατέληγε στο συμπέρασμα πως αν η Δικαιοσύνη κατέχει όντως αδιάσειστα στοιχεία για την εμπλοκή του εφοπλιστή στην ποινική υπόθεση NOOR1, τότε θα έπρεπε άμεσα να προχωρήσει στις διαδικασίες και να απαγγείλει κατηγορίες, ενώ αν δεν είχε τέτοια στοιχεία στα χέρια της, θα έπρεπε να κλείσει την υπόθεση πάραυτα και να μην κρατά σε ιδιότυπη ομηρεία τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Λογικά πράγματα δηλαδή.

Της αναρτήσεως αυτού του δημοσιεύματος είχε βεβαίως προηγηθεί το πόρισμα της δικαστικής έρευνας της Εισαγγελέως  Ειρήνης Τζίβα δια του οποίου η δικαστική λειτουργός κατέληγε στην ποινική εμπλοκή του εφοπλιστή. Έκτοτε ως γνωστόν,  η υπόθεση εξακολουθεί να περιφέρεται από γραφείον είς γραφείον και από όροφο σε όροφο στα Δικαστήρια Πειραιά. Θλιβερή υπενθύμιση περί του Κράτους Δικαίου στην χώρα της Φαιδράς Πορτοκαλέας.

Η  πλευρά Βαγγέλη Μαρινάκη εστράφη έκτοτε κατά της «Ζούγκλας» και του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου για παραβίαση του νόμου περί Προσωπικών Δεδομένων λόγω της αναρτήσεως μετά του επιμάχου  δημοσιεύματος, των επισήμων εγγράφων που είχε προσκομίσει η Έλενα Τζούλη.

Η υπόθεση σε πρώτο βαθμό εκδικάστηκε στο Εφετείο Αθηνών την 26η Ιουνίου 2024. Περιέργως αν και η πλευρά Μαρινάκη κατηγορούσε εξ αρχής ως ηθικό αυτουργό στην παραβίαση του νόμου περί Προσωπικών Δεδομένων την δικηγόρο Έλενα Τζούλη, στην δίκη δεν παρέστη ως Πολιτική Αγωγή.

Όταν ζητήθηκε από την πλευρά Μαρινάκη να αιτιολογήσει την απόφαση να μην παραστεί ως Πολιτική Αγωγή η απάντηση ήταν αφοπλιστική. «Διότι διατηρούμε αμφιβολίες ως προς την ενοχή της» ήταν η απάντηση.

Τα περίφημα επίσημα έγγραφα τα οποία δημοσίευσε η «Ζούγκλα» είχαν χρησιμοποιηθεί από την δικηγόρο Έλενα Τζούλη στα Αστικά Δικαστήρια. Μετά από δικό της αίτημα οι Δικαστικές Αρχές Πειραιά της επέδωσαν αυτά τα έγγραφα για να χρησιμοποιηθούν σε δικαστικές υποθέσεις που αντιμετώπιζε ο σύζυγός της Πάνος Καμμένος με τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον εκδότη Γιάννη Κουρτάκη. Σε αυτές τις αστικές υποθέσεις εμφανίστηκαν αυτά τα έγγραφα.

Επί της ουσίας η δικηγόρος Έλενα Τζούλη απηλλάγη, δια της πλαγίας, των κατηγοριών και απέμεινε η «Ζούγκλα» και ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος. Η ποινή ήταν ιδιαιτέρως αυστηρή όπως εκτιμούν γνωστοί δικηγόροι της Αθήνας και του Πειραιά. Τρία χρόνια με αναστολή. Η ποινή βεβαίως είναι εφεσιβάλιμη.

Προκύπτει ωστόσο ένα μείζον ερώτημα. Πώς είναι δυνατόν να καταδικάζεται μόνον ο υπεύθυνος δημοσίευσης αυτών των επίμαχων εγγράφων όταν μάλιστα αυτά αφορούν τη συγκεκριμένη υπόθεση που είναι μείζονος δημοσίου συμφέροντος από την στιγμή που εμπλεκόμενος είναι οικονομικός παράγων, μεγαλοεκδότης, πρόεδρος του Ολυμπιακού, Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά, πολιτικός παράγων του κυβερνώντος κόμματος κλπ. Ο κατάλογος είναι ιδιαίτερα μακρύς. Στο τέλος της ημέρας δηλαδή παραμένει αναπάντητο το ερώτημα  «ποιος τα βρήκε με ποιόν και με ποιόν τρόπο».

Μία ακόμη παρατήρηση. Πρόεδρος του επίμαχου  δικαστηρίου ήταν ο κ. Αντώνης Μελισσινός. Ο γνωστός Εφέτης έχει απασχολήσει επανειλημμένα τα ΜΜΕ καθώς και γνωστούς αθλητικούς σχολιαστές σχετικά με την ιδιαίτερη προσοχή, ενδεχομένως και ιδιαίτερη φροντίδα, με την οποία αντιμετωπίζει τις υποθέσεις που αφορούν την ομάδα του Ολυμπιακού. Το Διαδίκτυο βρίθει τέτοιων δημοσιευμάτων.

Και τώρα επί της ουσίας:

Όταν τον Ιανουάριο του 2019 η «Ζούγκλα» δημοσίευσε το επίμαχο ρεπορτάζ , όλες οι λεπτομέρειες της υπόθεσης NOOR1 ήταν γνωστές. Τόνοι μελάνης είχαν χρησιμοποιηθεί και αμέτρητες ώρες δημοσιογραφικής εργασίας είχαν δαπανηθεί προκειμένου να καλυφθεί αυτή η πρωτάκουστη ιστορία. Οι νομικές λεπτομέρειες, τα κατηγορητήρια και οι τοποθετήσεις πρωταγωνιστών ήταν γνωστές στους πάντες.

Ο ίδιος ο μηνυτής, ο εφοπλιστής και εκδότης Βαγγέλης Μαρινάκης, είχε αναφερθεί  επανειλημμένα σε δημόσιες εμφανίσεις του και δηλώσεις του. Τίποτε δεν ήταν πλέον κρυφό σε αυτήν την υπόθεση όταν η «Ζούγκλα» δημοσίευε το ρεπορτάζ της.

Οι κατηγορίες ως εκ τούτου περί παραβίασης Προσωπικών Δεδομένων  ήταν  μόνον εκ του πονηρού και καταδείκνυαν εμμονή και εκδικητική συμπεριφορά. Είναι απορίας άξιον δε πώς έγινε δεκτή από τις δικαστικές αρχές η μήνυση της πλευράς Μαρινάκη όταν ακόμη και οι τοίχοι αλλά και τα έπιπλα  στα Δικαστήρια Πειραιά γνώριζαν μέχρι λεπτομέρειας  τα πορίσματα της εισαγγελικής έρευνας. Οι δικογραφίες της  «Υπόθεσης NOOR1» σε όλες τις διαστάσεις της, ήταν το «κοινό μυστικό» της δημοσιογραφικής πιάτσας και της δικαστικής ελίτ Αθήνας – Πειραιά.

Είναι τουλάχιστον υποκριτικό μετά από τόσα χρόνια, εκατοντάδες δημοσιεύματα, αναρίθμητες ώρες τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού λόγου να μιλάμε για «Παραβίαση Προσωπικών Δεδομένων» στην υπόθεση αυτή.

Η «Ζούγκλα» ανέκαθεν αποκάλυπτε πρόσωπα και πράγματα. Δεν κρύφτηκε ποτέ πίσω από ηθικοπλαστικούς φραγμούς και υποκριτικές συμπεριφορές. Τα πράγματα πρέπει να λέγονται με το όνομα τους.  Δεν μπορεί να υπάρχει ασυλία ή ιδιαίτερη συμπεριφορά απέναντι σε πρόσωπα που πρωταγωνιστούν σε υποθέσεις μείζονος δημοσίου συμφέροντος. Οι διάφορες κοινωνικές ομάδες και οι ελίτ δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούν μεθόδους αυτοπροστασίας και να καταφεύγουν σε αυτολογοκριτικά τεχνάσματα όπως συμβαίνει καθημερινά γύρω μας και μάλιστα με ιδιαίτερα προκλητικό τρόπο.

Εν κατακλείδι. Δεν υπήρξε παραβίαση Προσωπικών Δεδομένων. Όλα όσα δημοσίευσε η «Ζούγκλα» είχαν ήδη δει το φως της δημοσιότητας. Η κατηγορία αυτή είναι προϊόν υποκρισίας και προσπάθεια εκφοβισμού. Υπηρετεί τους τύπους και όχι την ουσία.

Πηγή:zougla.gr    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο