Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Χριστίνα Σταρακά: Φέρνει στη Βουλή την κατάρρευση των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) Αιτωλοακαρνανίας καθώς και όλης της χώρας


      Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κατέθεσε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Χριστίνα Σταρακά σχετικά με την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) όλης της χώρας. Την ερώτηση συνυπογράφει επίσης ο βουλευτής Κιλκίς και Υπεύθυνος ΚΤΕ Παιδείας του κόμματος Στέφανος Παραστατίδης.

Όπως αναφέρει «τα ΓΑΚ βρίσκονται σε δεινή κατάσταση. Τόσο η Κεντρική Υπηρεσία όσο κυρίως οι Περιφερειακές Υπηρεσίες έχουν απομείνει χωρίς χρηματοδότηση από τον Μάιο του 2019 που ψηφίστηκε ο νόμος 4610/07.05.2019 εξαιτίας νομοθετικού κενού. Από την ολοκληρωτική διακοπή κάθε χρηματοδότησης απορρέει πλήθος προβλημάτων που χρήζουν αντιμετώπισης, όπως ελλείψεις, κτιριακές φθορές, βλάβες εξοπλισμού και πολλά άλλα». Την ίδια στιγμή, όπως συμπληρώνει «Οι υπάλληλοι με δικά τους έξοδα εξασφαλίζουν τα εντελώς απαραίτητα αναλώσιμα». Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία αλλά και η ασφάλεια των εργαζομένων, του κοινού, καθώς και η διαφύλαξη του αρχειακού υλικού, ενώ σε οριακή κατάσταση βρίσκονται επίσης οι υποδομές των ΓΑΚ.
Όσον αφορά το Τμήμα Γ.Α.Κ. Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι «έχει μείνει χωρίς χρηματοδότηση, με τους υπαλλήλους να αγοράζουν αναλώσιμα υλικά, γραφική ύλη ακόμα και λάμπες. Την ίδια στιγμή, το εκτυπωτικό μηχάνημα το επισκεύασε συμπολίτης με δωρεά. Μόλις πρόσφατα μάλιστα, μετά και από ενέργειες των υπαλλήλων, εξασφαλίστηκε προσωπικό καθαριότητας με 2ετή σύμβαση, ύστερα από δεκαετίες αναμονής. Πετρέλαιο εξάλλου για την εξασφάλιση θέρμανσης στο χώρο τους χειμερινούς μήνες, τόσο για τους ίδιους τους εργαζόμενους, όσο και για τη συντήρηση των αρχείων, έχει να μπει τα τελευταία πέντε χρόνια, όταν η συντήρηση- διατήρηση των αρχείων, χρειάζεται συγκεκριμένες συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας κλπ. Το προσωπικό τέλος δεν επαρκεί για την ομαλή λειτουργία του χώρου, καθώς υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις, τόσο με βάση τις ανάγκες όσο και με βάση το οργανόγραμμα».
Στο πλαίσιο αυτό η βουλευτής ρωτάει τον Υπουργό αν προτίθεται να προβεί στην τροποποίηση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου ώστε η Κεντρική Υπηρεσία των ΓΑΚ να αποκτήσει ανεξάρτητη οικονομική και οργανωτική αυτοτέλεια. Ενώ σε κάθε περίπτωση, ζητάει ενημέρωση για τις ενέργειες που θα γίνουν ώστε να αντιμετωπιστούν συνολικά τα προβλήματα των ΓΑΚ.
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ερώτηση εδώ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο