Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Πραγματοποιήθηκε η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής.


      Η χαρτογράφηση των  ψυχιατρικής φροντίδας στη Δυτική Ελλάδα, οι  αδειοδοτήσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων, η αποκατάσταση του Παλαιού Κολυμβητηρίου της Αγυιάς και του περιβάλλοντος χώρου, όπως επίσης η εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, ήταν ορισμένα από τα ζητήματα που τέθηκαν προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024, στο πλαίσιο της ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής.

Σε ό,τι αφορά το Κολυμβητήριο της Αγυιάς ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Χαράλαμπος Μπονάνος αναφέρθηκε διεξοδικά στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν έως σήμερα, τονίζοντας ότι με προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού η Περιφέρεια αναλαμβάνει την υλοποίηση του έργου το οποίο έχει ενταχθεί στην πράξη «Επεμβάσεις Αναβάθμισης Παλαιού Κολυμβητηρίου περιοχής Αγυιάς Πατρών» προϋπολογισμού 8.000.000.000 ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΠ «Δυτική Ελλάδα 2021-2027». Επεσήμανε την εξοικονόμηση πόρων που επιτεύχθηκε, καθώς τόνισε ότι η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τους εργαζόμενους της Τεχνικής Υπηρεσίας με τη βοήθεια μελετητή, με κόστος εξαιρετικά μικρότερο, από τον αρχικό προϋπολογισμό  για την εκπόνηση μελέτης εξ ολοκλήρου από εταιρεία που ανέρχονταν σε 700.000 ευρώ.


Ο κ. Μπονάνος αναφέρθηκε στην ετοιμότητα που υπάρχει κι εξήγησε ότι στην παρούσα φάση υποβάλλονται στο ηλεκτρονικό σύστημα τα αρχεία για την έκδοση όρων δόμησης, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουλίου, ενώ έχουν συνταχθεί τα τεύχη δημοπράτησης, με προοπτική το έργο να δημοπρατηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Για την πρόοδο των αδειοδοτήσεων, ως προς τις αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν στη ΓΓΑ κι εποπτεύονται από αυτήν, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο ΠΕΑΚ Πατρών, στο οποίο ανήκουν τα Κλειστά Γυμναστήρια «Τόφαλος», «Κ. Πετρόπουλος», το Κολυμβητήριο «Πεπανός» , οι εγκαταστάσεις Αγυιάς και το Παπαχαραλάμπειο Εθνικό Στάδιο Ναυπάκτου που στο σύνολό τους χρησιμοποιούνται από πολλά αθλητικά σωματεία που εξυπηρετούν τόσο τον πρωταθλητισμό, όσο και τον μαζικό αθλητισμό. Όπως τόνισε οι αδειοδοτήσεις για τις εγκαταστάσεις με χωρητικότητα κάτω των 1000 ατόμων γίνονται από το Δήμο και άνω των 1000 ατόμων από την Περιφέρεια. «Προκειμένου όμως να καταστεί δυνατή η κανονική αδειοδότηση τους, καθώς και για την ολοκλήρωση της ταυτότητας κτιρίου απαιτούνται βεβαίωση στατικής επάρκειας και πιστοποιητικό πυρασφάλειας για κάθε εγκατάσταση» διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι είναι ζητήματα που δρομολογούνται μέσα από τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. 


Εξάλλου σε ζητήματα που αφορούν την ψυχιατρική φροντίδα στη Δυτική Ελλάδα αναφέρθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Άννα Μαστοράκου η οποία επικαλέστηκε το πόρισμα της Επιτροπής Ψυχικής Υγείας του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, σύμφωνα με το οποίο, παρατηρείται έλλειψη πρωτοβάθμιων δομών ψυχικής υγείας, αντιμετώπισης άνοιας  και κινητών μονάδων, έλλειψη μονάδων αντιμετώπισης οξέων περιστατικών, υποβάθμιση των συνθηκών νοσηλείας των ψυχικά ασθενών, αλλά και υποχρεωτική μείωση του χρόνου νοσηλείας τους. Η ίδια Επιτροπή, όπως είπε η κ. Μαστοράκου, εντόπισε ποσοτική εκτόξευση του πλήθους των ακούσιων νοσηλειών. Με βάση τα στοιχεία που παρέθεσε, στην Αχαΐα οι ακούσιες εισαγωγές  αγγίζουν το 87,4% , ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε επίπεδο χώρος ανέρχεται σε 43,5% και στο 20,4% σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η καταγραφή συνεχίζεται σε Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία, καθώς διευρύνθηκε το έργο της Επιτροπής, προκειμένου να υπάρξει χαρτογράφηση των αναγκών συνολικά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και βάση αυτής να γίνουν εισηγήσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τον τρόπο παρέμβασης στην αναβάθμιση της ψυχιατρικής φροντίδας.

Σε άλλο θέμα που τέθηκε και αφορούσε την εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας παρέθεσε τις μέχρι τώρα ενέργειες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Όπως ανέφερε με απόφαση του Υπουργείου, ματαιώθηκε η προηγούμενη διαδικασία σύναψης προγραμματικών συμβάσεων για τα σχέδια βόσκησης και πρόσφατα ξεκίνησε νέα διαδικασία. Στη νέα διαδικασία του υπουργείου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνέβαλε στο όλο εγχείρημα  στέλνοντας τις δικές της προτάσεις ώστε να δημιουργηθούν τα νέα σχέδια βόσκησης. «Αναμένουμε δηλαδή, τα τεχνικά δελτία, να προχωρήσουμε στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης για να ξεκινήσει ο νέος διαγωνισμός» επεσήμανε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο