Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Κοινωνική ανάγκη: Οι Δήμοι να βοηθήσουν τους πολιτιστικούς Συλλόγους.

 Οι πολιτιστικοί Σύλλογοι είναι ζωντανά κύτταρα των κοινωνιών και πρέπει να παραμείνουν ζωντανά, είναι ανάγκη των καιρών.
 
 
     Η κοινωνία διέρχεται σε παγκόσμιο επίπεδο μεγάλη πολιτική και πολιτιστική κρίση καθώς και κρίση αξιών και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα. Και είναι καιρός οι Δήμοι να αναπτύξουν με τους πολιτιστικούς Συλλόγους ένα παραγωγικό διάλογο ώστε να αντιμετωπιστεί κατά κάποιο τρόπο η κρίση.
            Οι Σύλλογοι αποτελούνται από οργανωμένες ομάδες πολιτών, που έχουν ως στόχο την πολιτιστική ανάπτυξη της κοινωνίας και την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων. Έχουν ακόμα, ως σκοπό την προαγωγή του πολιτισμού και την διάσωση της παράδοσης του τόπου. Και είναι άδικο, φλύαροι και επιπόλαιοι άνθρωποι εξουσίας να μιλούν απαξιωτικά για τους Συλλόγους, χωρίς αποδείξεις και να αναγελούν την ξεροσύνη και προσφορά τους. Και είναι λάθος να αγνοούν ό,τι οι σύλλογοι παράγουν, αλλά και εξάγουν πολιτισμό.
            Αναγκαίο, λοιπόν, οι Δήμοι να αυξήσουν την συμμετοχή των εμπλεκομένων και ειδικά των πολιτιστικών Συλλόγων, με σκοπό να ενισχύσουν, ακόμα περισσότερο, την ταυτότητά τους στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα των περιοχών τους. Πρέπει να αναζητήσουν τρόπους δυναμικής εξωστρέφειας για την ανάδειξη των περιοχών, αλλά και την ανάπτυξή τους. Επίσης, πρέπει οι Δήμοι να δώσουν κίνητρα στους πολιτιστικούς Συλλόγους, σ’ αυτούς βεβαίως που θα προσφέρουν θετικό έργο, ώστε η πολιτιστική μας κληρονομιά να παραμείνει ζωντανή και να διευρυνθεί. Οι πολιτιστικοί Σύλλογοι είναι ζωντανά κύτταρα των κοινωνιών και πρέπει να παραμείνουν ζωντανά, είναι ανάγκη των καιρών.
            Σε περιπτώσεις που τα πολλά χιλιόμετρα μεταξύ πόλεων και χωριών δυσχεραίνουν την διακίνηση των κατοίκων καθώς και των αγαθών, οι Δήμοι να βοηθήσουν τους Συλλόγους, που με το έργο τους συμβάλουν στην ζωντάνια των χωριών και στη διακίνηση των ιδεών. Με τις πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις δίνουν ζωή στα χωριά και ώρες χαράς και ξεγνοιασιάς. Ακόμα, συμβάλουν στην αξιοποίηση των πολιτιστικών μας χώρων, που είναι διάσπαρτοι και πολλοί και προλαβαίνουν αρνητικές εξελίξεις για την καλή φήμη και ιστορία τους με προγραμματισμένες πολιτιστικές διαδρομές. Και είναι βέβαιο, καθόσον οι διαδρομές θα έχουν ως στόχο την διαμόρφωση ενός πλήρους και επώνυμου πολιτιστικού προϊόντος, που θα αναδεικνύει τα αξιοθέατα της περιφέρειας, που παραμένουν άγνωστα στους απαιτητικούς επισκέπτες και τουρίστες. Μέσα, λοιπόν, από αυτόν τον σχεδιασμό και προγραμματισμό των Συλλόγων θα ενισχυθεί η ανάπτυξη και η επιχειρηματικότητα με έμφαση το δίπτυχο: πολιτισμός και τουρισμός. Σημάδι και απόδειξη μαζί, που αναγκάζει Δήμους να ενισχύσουν αυτές τις δημιουργικές προσπάθειες των Συλλόγων.
            Ζούμε σε εποχή αταξίας και θολούρας και οι Σύλλογοι που παράγουν και εξάγουν πολιτισμό, είναι βέβαιο πως θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του πολιτισμού.

1 σχόλιο:

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο