Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

ΟΙ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 1833 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

 


Β Ι Β Λ Ι Ο Κ Ρ Ι Τ Ι Κ Η

 Με αυτή τη μικρή μας αναφορά-βιβλιοκριτική στο νέο βιβλίο του πολυγραφότατου  συμπολίτη μας, καθηγητή κ. Χρήστου Σιάσου με τίτλο, «ΟΙ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 1833 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ»  δε θα προσπαθήσουμε να κρίνουμε αυτό το έργο αλλά να δείξουμε  για άλλη μια φορά την μεγάλη αγάπη, τον ενθουσιασμό, το ζήλο που έχει  για να πετύχει το καλύτερο και να γευτεί τη λαχτάρα της δημιουργίας,  τη χαρά της καρποφορίας και το ξεχωριστό μεράκι για να μας προσφέρει με υποδειγματική ευσυνειδησία ως αντίδωρο φιλίας ένα ακόμα πρωτότυπο και εξαιρετικό πόνημα  για τον τόπο μας, για την Ελλάδα μας. .....

Είναι μια συνοπτική επιστημονική εργασία που μας δίνει με τρόπο τεκμηριωμένο, ολοκληρωμένη την εικόνα του Εκκλησιαστικού γίγνεσθαι της Εκκλησίας της Ελλάδος από το 1833 μέχρι σήμερα και τοποθετώντας όλους τους Προκαθήμενους στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο των Αθηνών από το 93 μ.Χ. σε ένα βιβλίο!!!

Ο πνευματικός αυτός καρπός  που έρχεται μέσα από το συγκεκριμένο βιβλίο θα προστεθεί στις βιβλιοθήκες όλων μας και θα αποτελέσει πηγή για κάθε ερευνητή μέσα από τις πολύτιμες πληροφορίες που παρέχει ο συγγραφέας στις 452 σελίδες αλλά και πάρα πολλές φωτογραφίες καθώς και τα Πορτραίτα όλων των Επισκόπων – Μητροπολιτών - Αρχιεπισκόπων. Επίσης, θα βρει τον κατάλογο όλων των Μητροπολιτών – Τιτουλάριων Μητροπολιτών – Βοηθών Επισκόπων και Σχολαζόντων Αρχιερέων της Παλαιάς και Νέας Ελλάδος κατά Πρεσβεία Χειροτονίας. 

Το βιβλίο αυτό αποτελεί τον οδοδείκτη και τη ζωντανή μαρτυρία για την πορεία όλων αυτών που άνοιξαν δρόμους ευσέβειας και πνεύμα ελευθερίας μέσα από την Ορθόδοξη Ελλαδική Εκκλησία. Όλοι τους, ως χαρισματικοί Ηγέτες, με ισχυρή προσωπικότητα, τίμησαν και τιμούν την Πατρίδα μας. Σ’ αυτούς το Ελληνικό Έθνος σεμνύνεται, σ’ αυτούς στηρίζεται και λαμπρύνεται ο Ελληνοχριστιανικός Πολιτισμός μας.  

Λάμπρυναν το Θρόνο τους με τα έργα τους και βοήθησαν τον τόπο και το ποίμνιό τους, υψώθηκαν ως ‘μεγαθήρια’ και έγιναν οι  διασώστες  της Εθνικής μας ταυτότητας.   

Πρόκειται για ένα βιβλίο που διαβάζεται ευχάριστα και ο αναγνώστης γεμίζει με πλήθος γνώσεων, που πρέπει να γνωρίζει κάθε χριστιανός, κληρικός και λαϊκός. Έρχεται να καλύψει με ουσιαστικό τρόπο ένα μεγάλο κενό στη Θρησκευτική-Εκκλησιαστική  βιβλιογραφία.  Συγχαίρω και εξάρω την πολύτιμη προσφορά  του φίλου μας κ. Σιάσου γι’ αυτό το ιστορικό του ταξίδι  και όλοι να του ευχηθούμε να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο αυτό και για συνέχεια τέτοιων πρωτοβουλιών του. Τέλος να πούμε ότι το βιβλίο το προλογίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ.

Σ.Σ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο