Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Εξόρμηση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στο Αρχοντοχώρι Αιτωλοακαρνανίας. Ανάλυση Ιστορικών Κτισμάτων.

 

Πηγή Facebook: Αρχοντοχώρι Ξηρομέρου


Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με αφορμή το ειδικό μάθημα οικοδομικής 8ου εξαμήνου (Κατασκευαστική ανάλυση και επέμβαση σε παραδοσιακά κτίρια), μετέβη στο Αρχοντοχώρι Αιτωλοακαρνανίας στις 12 Απρίλιου, μετά από την πρόσκληση του Δημάρχου του Ξηρομέρου Γιάννη Τριανταφυλλάκη και τη συμβολή του Προέδρου του χωριού Λευτέρη Πιτσινέλη και του φοιτητή της αρχιτεκτονικής ΕΜΠ Απόστολου Καρκάση, ώστε να κάνουν έρευνα πεδίου......
Στην εξόρμηση συμμετείχαν 8 διδάσκοντες και 45 φοιτητές (4ου έτους), ώστε να αναλύσουν, τόσο τον ιστορικό οικισμό του χωριού, όσο και τα ιστορικά κτίριά του (τα παλαιά αρχοντικά).
Το μάθημα περιλαμβάνει την αναγνώριση και αποτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης των παραδοσιακών οικοδομικών συστημάτων και διατύπωση προτάσεων αποκατάστασης και συντήρησης αντίστοιχων κτιριακών κατασκευών. Στόχος του είναι η κατανόηση της κατασκευαστικής δομής της χρήσης των υλικών και των παραδοσιακών πρακτικών που θα οδηγήσει στην εύστοχη αντιμετώπιση ζητημάτων επισκευής, τήρηση και αποκατάστασης ενός παραδοσιακού κτίσματος.
Με αυτή την αφορμή, επιλέχθηκαν από τρεις ομάδες των 15 φοιτητών 3 κτίσματα, η οικία Σκαρογιάννη, η οικία Χεινώπορου και η οικία Παπαναστάση, τα οποία καλύπτουν βασικές τυπολογίες κτιρίων του παλαιού οικισμού και διαθέτουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. 
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά και οι διδάσκοντες του μαθήματος, πρόκειται για κάποια από τα πιο ιδιαίτερα κτίσματα που έχουν συναντήσει και σίγουρα διαθέτουν μια ιδιαίτερη θέση στην ιστορία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.
Θα ακολουθήσουν σταδιακά περισσότερες πληροφορίες για τις μελέτες και τα αποτελέσματα της ερευνάς του ΕΜΠ μέσα στους επομένους μήνες, καθώς επίσης θα ακολουθήσει και μια συνολική παρουσίαση της δουλειάς τους με την ολοκλήρωση του μαθήματος.
Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τέλη Μαΐου, με επιπλέον επισκέψεις και τεχνικές συναντήσεις στα χωριά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο