Σάββατο 27 Απριλίου 2024

ΜΠΑΜΠΙΝΗ: Ήχησαν τα κύπρια σήμερα του Λαζάρου (έθιμο που θυμούνται με συγκίνηση οι μεγαλύτεροι)

 


πηγη : mpampiini

Σάββατο του Λαζάρου! Σε όλα τα χωριά του Ξηρομέρου, τα παιδιά γύριζαν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούσαν «το Λάζαρο». Το τραγούδι συνοδεύονταν από το «Λάζαρο» που έφτιαναν τα παιδιά, από ένα κοντάρι στο οποίο τοποθετούσαν ένα κυκλικό στεφάνι, που πάνω του κρεμούσαν τα καλύτερα κύπρια, το στόλιζαν με λουλούδια και το κουνούσαν ρυθμικά δεξιά και αριστερά, ώστε τα κύπρια να ηχούν αρμονικά ως υπόκρουση στο τραγούδι…..

      "Πες μας, Λάζαρε, τι είδες, εις τον Άδην πού επήγες; -Είδα φόβους, είδα τρόμους, είδα βάσανα και πόνους…"...


       Ένα  έθιμο που θυμούνται με συγκίνηση οι μεγαλύτεροι,όταν ως παιδιά αλωνίζαμε τις γειτονιές του χωριού μας, γυρίζοντας από σπίτι σε σπίτι, τραγουδώντας "το Λάζαρο", για να μαζέψουμε το χαρτζιλίκι μας. Αναμνήσεις των καιρών μας….

        Δυστυχώς, το συγκεκριμένο έθιμο τείνει να εκλείψει και στα Χωριά μας, όπως και στις περισσότερες περιοχές της Πατρίδας μας, και διασώζεται σε περιορισμένο βαθμό χάρις στην αξιέπαινη προσπάθεια ορισμένων ρομαντικών συγχωριανών μας,όπως( Σήμερα στη Μπαμπίνη με πρωτοβουλία του Σπύρου κ.Μπενέκου και τη βοήθεια συγχωριανών* ) που ''φκιασιδώνουν τον Λάζαρο'' (Ευανθία Καραλή -Μπενέκου)με τα καλύτερα κύπρια και με τα πιο ευωδιαστά άνθη της Άνοιξης, και ξεχύνονται στις γειτονιές μας συντηρώντας το έθιμο και τις δικές μας θύμησες !
* Νίκο Μπάκα-Φώτη Μπενέκο του Δημητρίου, Σπύρο Ηγούμενο, Ευανθία Καραλή Μπενέκου για το στολισμό , Αγλαία Μπακογιώργου, Βασιλική Καραμπέκιου, Σταυρούλα Τζαδήμα, Χρύσω  Παλιούρα, Αμαλία Παλιούρα,Καραμπέκιου Βασιλική, Νίκη Μπενέκου.


Επίσης να τονίσουμε ότι επισκεφτήκαμε και συνδημότες  μας από το Μαχαιρά και μας καλοδέχθηκαν .

Και του χρόνου

1 σχόλιο:

  1. Μπράβο Σπύρο, μαζί με τα Κύπρια, κρατάτε καί τά σκήπτρα της αναβίωσης εθίμων που δυστυχώς σβήνουν και αυτά μαζί με τα χωριά μας.
    Καί τού χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο