Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θεόδωρος Σβέρκας : Ένα οφειλόμενο ευχαριστώ….



Ο Εκδότης του ΠΑΛΜΟΥ κ. Σβέρκας Θεόδωρος παραθέτει ένα σύντομο σημείωμα με τα οφειλόμενα ευχαιριστώ προς τους ανθρώπους που συνέβαλαν τα μέγιστα, στην τεράστια επιτυχία που σημείωσε η Εκδήλωση στη μνήμη των απελθόντων εκδοτών,.... η οποία πραγματοποιήθηκε στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου. Για λόγους που δεν είναι της παρούσης το «ευχαριστώ» δεν ειπώθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης και όπως οφείλουμε το εκφράζουμε δημοσίως και με πολλή αγάπη:

«Και με τον Μάγιερ έστειλε κονδύλι και μαχαίρι του Τέλλου η πατρίδα» Κωστής Παλαμάς.

Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί καλεσμένοι,

Σας ευχαριστώ από καρδιάς για αυτή σας την συνάντηση μνήμης για τους απελθόντες εκδότες της πόλης μας. Μια συνάντηση που όχι μόνο είναι μοναδική σε τοπικό επίπεδο, αλλά και ευρύτερα στον ελλαδικό χώρο.Το χρωστάμε στην νεότερη ιστορία του τόπου μας. Το χρωστάμε στην πόλη μας που ο Παλαμάς τόσο όμορφα την αποκάλεσε. «Μα πιο πολύ αγαπώ το αρχαίο όνομα σου Αγρίνιο» .

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους φίλους μου και συνοδοιπόρους αυτής της προσπάθειας. Τον Νίκο Κανή, τον Βλάση Αλμπάνη και το Μιλτιάδη Γρηγορόπουλο. Τις οικογένειες των εκλιπόντων που μας εμπιστεύτηκαν και μας έκαναν δικούς τους συγγενείς, φίλους, κοινωνούς σε αυτή την προσπάθεια.

Τους δημάρχους που είναι σήμερα κοντά μας από τον αείμνηστο Στέλιο Τσιτσιμελή, που τον αντιπροσωπεύουν οι αγαπημένες του θυγατέρες Μίρκα και Τατιάνα. Τους κυρίους Γιάννη Βαϊνά, Θύμιο Σώκο τον οποίο εκπροσωπεί ο γιος του Νικόλας , Παύλο Μοσχολιό και τον σημερινό δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου, ο οποίος όχι μόνο συμφώνησε ώστε η εκδήλωση να είναι υπό την αιγίδα του δήμου Αγρινίου αλλά να είναι και ο μεγάλος χορηγός της. Η χαρά και η συγκίνηση που έλαβα εγώ και οι συνοδοιπόροι μου ήταν απερίγραπτη.Το δάκρυ μου έγινε ποτάμι χαράς και ευγνωμοσύνης γιατί η πόλη αξίζει και τιμά τα παιδιά της.

Ευχαριστώ τον Χρήστο Γαρουφαλή που επί 3 χρόνια τώρα όποτε τον έβλεπα του έλεγα να γράψει με τον μοναδικό τρόπο που αυτός ξέρει τα ονόματα των τιμώμενων στους επαίνους και αυτός δεν μας το αρνήθηκε, Την κυρία Αλεξάνδρα Μοσχονά για τους Παπύρους, Χειροποίητο χαρτί, όπου γράφτηκαν οι έπαινοι. Την υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου Δήμου Αγρινίου κ. Ρούλα Φλώρου , δημοσιογράφο για την υποστήριξη που μας παρείχε. Τους αδελφούς Βοϊδή για τις καλαίσθητες προσκλήσεις, αφίσες και τα έντυπα που επιμελήθηκαν. Τον Παναγιώτη Αυγέρη για την ηχητική κάλυψη και τα σλάιντς των τιμωμένων προσώπων που μας έδειξε. τον Κώστα Λέτσα για τις φωτογραφίες και τα εφέ, το φωτογραφείο Μπερερή, το Ανθοπωλείο Πιστιόλη για τις ωραίες ανθοδέσμες και συνθέσεις, τον Δημήτρη Δραγκανά και την πινακοθήκη του Μεσολογγίου για την προσφορά τους να μας επιτρέψουν να φωτογραφίσουμε και να γράψουμε τα ονόματα στο μοναδικό κομμάτι από το τυπογραφείο του Μάγερ που καταστράφηκε στις 10/04/1826 και σε αυτό πρωτοτυπώθηκε ο Ύμνος στην Ελευθερία και τα Ελληνικά Χρονικά από το Μεσθενεύ τον Θεσσαλονικιό.Την εταιρεία Φίρμα και ιδιαίτερα την κυρία Βάσω Τσούνη για τα ταμπλό όπου εκτίθενται τα πορτραίτα των τιμώμενων πρόσωπων, τους αγαπητούς συναδέλφους που αντιπροσωπεύουν τις ενώσεις που στήριξαν την εκδήλωσή μας τον Παναγιώτη Γιαλένιο, τον Άγγελο Βασίλαινα από την Ε Ι Ε Τ. , τον Πρόεδρο των ημερήσιων επαρχιακών εφημερίδων κύριο Τριανταφυλλόπουλο Γρηγόριο. Την Πρόεδρο των Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και κεντρική ομιλήτρια.της εκδηλώσης κυρία Σάγια Τσαουσίδου, την κυρία Νάντια Σαμαρά , που αντιπροσώπευσε τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΗΠΕ, τον κ. Σωκράτη Τσόμπο , δημοσιογράφο που εκπροσωπεί τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αιτωλοακαρνάνων Δημοσιογράφων.

Τους εκλεκτούς φίλους, δημοσιογράφους όλων των μέσων μαζικής ενημέρωσης του ηλεκτρονικού και γραπτού τύπου, της Τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, που μας βοήθησαν να περάσει το μήνυμα της εκδήλωσής μας. Την κυρία, Λαοπόδη Δήμητρα και τον κύριο Αμερικάνο Νίκο που μας έδωσαν βήμα στις εκπομπές τους.Το ραδιοφωνικό σταθμό Μεσολογγίου και ιδιαίτερα τον Πρόεδρό του κυριο Γιάννη Ατσαλάκη. Όπως και την Τηλεόραση του Αχελώου τον κ. Κώστα Μπόκα και τους εικονολήπτες και δημοσιογράφους του καναλιού, την κ. Μαίρη ΤσιχριτζήΒαϊνά για τα έντυπα και τα βιβλία που μας πρόσφερε και όλους τους επαγγελματίες οι οποίοι δέχτηκαν να αναρτήσουν την αφίσα της εκδήλωσής μας στα καταστηματά τους. Τέλος, άφησα τις κυρίες που επιμελήθηκαν και μας παρουσίασαν τα βιογραφικά των τιμώμενων.

Τις κυρίες κυρίες Κατερίνα Κιτσάκη Δικηγόρο, Κωνσταντίνα Κουτσονίκα Φιλόλογο και Καλλιόπη Μυρισιώτη Δημοσιογράφο. Όπως και τους κυρίους Δημήτρη Ρουμελιώτη, Θανάση Στούμπο, Απόστολο Καρακώστα , Μιλτιάδη Γρηγορόπουλο τους συνάδελφους που προσέφεραν πρωτοσέλιδα και υλικό για την έκθεση και τις κυρίες Βιολέτα Αλμπάνη και Σοφία Αλμπάνη που βοήθησαν όσο κανείς άλλος την προσπάθεια του φίλου Βλάση Αλμπάνη για την όμορφη έκθεση του τοπικού και αθηναϊκού τύπου που σε λίγο θα δείτε.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

Ο Ναζίμ Χικμέτ είπε: «Μην κατηγορείς το σκοτάδι, άναψε ένα κερί …» και εμείς σήμερα με αυτή μας την παρουσία ανάψαμε ένα μεγάλο αγιοκέρι για αυτούς που μας έδειξαν το δρόμο της δράσης, τον δρόμο να αγαπήσουμε τον άνθρωπο, τον δρόμο να αγαπήσουμε την πόλη μας, το Αγρίνιο, την Αιτωλοακαρνανία ολάκερη.

Σας ευχαριστώ και σας υπόσχομαι εγώ και οι συνοδοιπόροι μου ότι και η επόμενη εκδήλωση θα είναι μοναδική και θα αφορά πρόσωπα που λάμπρυναν και συνεχίζουν να λαμπρύνουν την πόλη μας το Αγρίνιο. Σήμερα με αυτή μας την εκδήλωση τα λόγια του Μακρυγιάννη αποτυπώνουν το γεγονός οτι δεν είμαστε στο εγώ αλλά στο εμείς. Σας ευχαριστώ.

Θ. Β. Σβέρκας




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο