Πόρισμα του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας: «Φρένο» στις ΑΠΕ όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. «Με 3.021 ανεμογεννήτριες, τι θα θαυμάζουμε;» αναρωτιέται το ΤΕΕ στο πόρισμά του για τη χωροθέτηση των ΑΠΕ στην περιοχή.....
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
«Φρένο» στην άκριτη ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας επιχειρεί να βάλει το πόρισμα της ομάδας του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας.
Στόχος της εργασίας ήταν η καταγραφή της κατάστασης των ΑΠΕ στην Αιτωλοακαρνανία, η διαμόρφωση θέσεων του ΤΕΕ για την χωροθέτηση των ΑΠΕ στην περιοχή και η διερεύνηση σχετικά με τα ανταποδοτικά οφέλη, τα οποία θα πρέπει να έχει η Αιτωλοακαρνανία από την χωροθέτηση αυτή.
«Σε αυτό το «Ανοικτό Μουσείο» της Φύσης, ενδεχομένως και να αποτελεί μοναδικό ελληνικό φαινόμενο, αυτό που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια και εντείνεται στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας» παρατηρεί με νόημα το ΤΕΕ στο πόρισμά του αναφερόμενο στις πολλές περιβαλλοντικά ευαίσθητες και προστατευόμενες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Το ΤΕΕ στο πόρισμά του δεν απορρίπτει τις ΑΠΕ, αντιθέτως δέχεται ότι η συνεισφορά τους στο αναπτυξιακό πρότυπο, τα ενεργειακά δεδομένα, την οικονομία και την κοινωνία έχει θετική επίδραση, ωστόσο με την καταγραφή που κάνει ουσιαστικά προτείνει ένα «φρένο» στην υπερανάπτυξή τους, που προκρίνει η ενεργειακή μετάβαση και η κουβέντα περί κλιματικής αλλαγής.
Αναλύοντας την υφιστάμενη κατάσταση και την επέκταση που μπορούν να έχουν οι ΑΠΕ με βάση το υφιστάμενο καθεστώς, το ΤΕΕ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στην Αιτωλοακαρνανία δεσμεύονται 229.191 στρέμματα με 3.021 ανεμογεννήτριες και 18.360 στρέμματα αγροτικής γης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Μάλιστα στα παραπάνω νούμερα δεν συμπεριλαμβάνονται οι συνοδευτικές εγκαταστάσεις των ΑΠΕ (γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσεως, οι υποσταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας, οι οδικές συνδέσεις κλπ.).
Τα στοιχεία αυτά συνδυάζονται και με τα δεδομένα των τελευταίων ετών από τις άλλες παραγωγικές δραστηριότητες του νομού, που καταδεικνύουν ότι τα τελευταία χρόνια έχει επέλθει μεγάλη μείωση του συνόλου της γεωργικής έκτασης και μεγάλη μείωση του συνόλου της ζωικής παραγωγής, με την ανάλογη μείωση στην οικονομική δραστηριότητα, ανάπτυξη και ευμάρεια της περιοχής.
«Αυτή την στιγμή στην Αιτωλοακαρνανία, έχουν πάρει άδεια παραγωγής 594 ανεμογεννήτριες και έχουν ήδη εγκατασταθεί 141, τις οποίες αντικρίζουμε διασχίζοντας τον Νομό. Μπορούμε να διαισθανθούμε, άραγε, μετά την εγκατάσταση των προβλεπόμενων 3.021 ανεμογεννητριών, τι θα θαυμάζουμε ;» αναρωτιέται με νόημα το ΤΕΕ αναφέροντας επί παραδείγματι πως ήδη στη Δημοτική Ενότητα Αντιρρίου του Δήμου Ναυπακτίας το ποσοστό κάλυψης έχει ήδη υπερβεί την επιτρεπόμενη φέρουσα ικανότητα και βρίσκεται στο 104,25 %.
Το ΤΕΕ παρατηρεί ακόμη ότι ως αυτή τη στιγμή, οι μονάδες ΑΠΕ στον νομό μας έχουν εγκατασταθεί:
– σε γη υψηλής παραγωγικότητας
– σε βοσκότοπους.
– σε ζώνες Natura (βιορευστά στο Μεσολόγγι).
– Ιδιωτικά υδροηλεκτρικά φράγματα έχουν κατασκευαστεί πάνω από αυτά της ΔΕΗ, λειτουργούν με μόνο κριτήριο το κέρδος και προκαλούν ανεξέλεγκτη υδάτινη ροή ανεξάρτητα από την εποχή και τη διάθεση των υδάτων για τις αγροτικές καλλιέργειες (αρδεύσεις). Σε περιόδους έντονων καιρικών φαινομένων μια τέτοια ανεξέλεγκτη κατάσταση, μπορούμε να φανταστούμε τι επιπτώσεις θα έχει στο κατάντη του ρου του Αχελώου με πλημμυρικά φαινόμενα (οικισμοί, καλλιέργειες)
«Πρέπει να επιτυγχάνεται ισορροπία»
Σύμφωνα με το ΤΕΕ οι επενδύσεις των ΑΠΕ αποτελούν πολύτιμους πόρους και είναι στρατηγικής σημασίας για το ενεργειακό μέλλον. Ωστόσο, είναι απαραίτητη η ορθολογική αξιοποίησή τους για την βελτιστοποίηση των δυνατοτήτων και αποδόσεων τους και πρέπει να είναι συμβατές με τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της περιοχής, η ενέργεια που παρέχουν να είναι φτηνή, προσβάσιμη σε όλους και σταθερή και να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση και αποδοχή. Πρέπει να επιτυγχάνεται ισορροπία μεταξύ κοινωνίας, οικονομίας και περιβάλλοντος.
Σε τοπικό επίπεδο, η συνεισφορά των ΑΠΕ, στο αναπτυξιακό πρότυπο, τα ενεργειακά δεδομένα, την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον ενός γεωγραφικού χώρου όπως ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας έχει θετική επίδραση. Η ανάπτυξη των ΑΠΕ σε επίπεδο περιφέρειας προσφέρει υψηλό βαθμό αυτονομίας και ενεργειακής ασφάλειας σε σχέση με το κεντρικό ηλεκτρικό δίκτυο. Αποκτά δε, ζωτικής σημασία σε περιοχές που δεν έχουν διασύνδεση με το δίκτυο αυτό.
«Κανείς δεν επιθυμεί να μείνει η χώρα χωρίς ενέργεια, αλλά εξίσου δεν επιθυμεί να δει τη φυσική ομορφιά και χάρη των βουνών και των νησιών μας, να θυσιάζεται στο όνομα μιας υποτιθέμενης ενεργειακής ασφάλειας. Αυτός ο τόπος είναι η κληρονομιά μας και είναι χρέος όλων μας να την προστατεύσουμε. Δεν ανήκει σε μας, ανήκει στις επόμενες γενιές.
Επομένως, η απάντηση στο ουσιαστικό ερώτημα, αν μπορεί το ενεργειακό σύστημα να αντέξει το βάρος της ζήτησης και να αποδειχθεί σταθερό, όταν βασίζεται μόνο ή κυρίως σε ΑΠΕ, οι οποίες αντικειμενικά είναι ευμετάβλητες και πιο ασταθείς είναι: Η ενέργεια πρέπει να στοχεύει στην βιωσιμότητα της ανάπτυξης. Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια μπορούν να παίξουν μικρό μόνο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση και δεν μπορούν να λειτουργήσουν μόνες τους, γιατί χρειάζονται εφεδρικές συμβατικές πηγές ενέργειας (ως φορτίο βάσης) και επιπρόσθετα, οι ΑΠΕ στηρίζονται στις οικονομικές επιχορηγήσεις, τις οποίες επιβαρύνεται ο καταναλωτής» αναφέρεται στο πόρισμα του ΤΕΕ.
Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο