Συντονιστικό για το Αγρίνιο- Καρπενήσι: «Στο υπουργείο δεν το ξέρουν καν το θέμα». Ανοικτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία είναι διαγωνισμοί σε εξέλιξη για ΣΔΙΤ και δημόσια έργα με απούσα την ευρύτερη περιοχή…
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Κάθε άλλο παρά θετικές είναι οι εξελίξεις από την πρόοδο σε έργα και οδικούς άξονες στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου, κάτι που συνδυάζεται περαιτέρω με την ένδεια της ευρύτερης περιοχής σε διαγωνισμούς κάθε είδους που έχουν τρέξει μεταξύ 2021-2023.
Οι πολίτες από το Δήμο Αγρινίου που μετέχουν στην πρωτοβουλία και το συντονιστικό για την ολοκλήρωση (σ.σ. κάποτε) του νέου δρόμου Αγρίνιο- Καρπενήσι είδαν τις τελευταίες δυσμενείς εξελίξεις με τη γνωστοποίηση της πρόθεσης από τον Υπουργό Υποδομών ότι δε θα υπάρξει καμία εξέλιξη για το δρόμο Αγρίνιο-Καρπενήσι για τα επόμενα τρία χρόνια παρόλο που έχει ολοκληρωθεί η προμελέτη από το 7ο έως το 28χμ. Ως αποτέλεσμα, το συντονιστικό κάλεσε σε ανοικτή συνάντηση την Παρασκευή 1η Μάρτη και ώρα 20:30 «για όσους θέλουν να συνδράμουν στο πρώην Δημοτικό Καφενείο στην Πλατεία Δημοκρατίας με θέμα την εξέταση περαιτέρω κινητοποιήσεων και την διοργάνωση μαζικής διαμαρτυρίας».
«Γιατί το να εγκαταλείπεται ένα κομμάτι που έχει προμελετηθεί από το 2012 με τόσο κυνικό τρόπο προκειμένου να ευνοηθούν άλλες περιοχές είναι διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και των βουλευτών και του πολιτικού προσωπικού της Αιτωλοακαρνανίας που δεν πήγε σύσσωμο να ενοχλήσει έναν υπουργό Υποδομών. Η μη σύνδεση του Αγρινίου με έδρα άλλου νομού είναι ταφόπλακα για την πόλη», αναφερόταν σε ανάρτηση της πρωτοβουλίας των πολιτών σε γνωστό κοινωνικό δίκτυο.
Μιλώντας στην «Συνείδηση» το μέλος της πρωτοβουλίας και του συντονιστικού Λίνος Υφαντής επεσήμανε ότι η εντύπωση που έχουν αποκομίσει όσοι ασχολούνται με το θέμα είναι ότι το υπουργείο ουδέποτε ενημερώθηκε επίσημα από πολιτικούς και άλλους παράγοντες της περιοχής για το ζήτημα. «Όταν πριν από δύο μήνες ο κ. Ταχιάος ανοίγει το Google Maps για να βρει πού είναι ο Άγιος Βλάσης και μας λέει ότι δεν ξέρει πού βρίσκεται το συγκεκριμένο έργο και να του δώσουμε λίγο χρόνο να το μελετήσει, παρά τις μελέτες που υπάρχουν, τι μπορούμε να υποθέσουμε; Κι όταν πριν λίγες μέρες ο κ. Σταϊκούρας μας λέει, πολύ απλά, ότι δεν υπάρχει προγραμματισμός για τα επόμενα τρία χρόνια, σαν να μην έχει γίνει τίποτε ως σήμερα, τότε η μόνη εξήγηση είναι ότι ουδέποτε είχαν ενοχληθεί για το ζήτημα από τους τοπικούς αρμοδίους», επισημαίνει ο κ. Υφαντής προαναγγέλλοντας πιο ακτιβιστική δράση. «Όπως φαίνεται, μόνο εμείς ασχολούμαστε με το ζήτημα, οπότε πρέπει να δούμε πώς θα το κάνουμε πιο γνωστό. Σίγουρα κάποια παράσταση διαμαρτυρίας θα γίνει αλλά ίσως δεν φτάνει. Δεν αποκλείουμε κανέναν τρόπο αγώνα, στις σκέψεις μας είναι και μια συνολική εκστρατεία από όλους μας μέσω δικτύων και κοινωνικών μέσων».
Διαγωνισμοί, δημόσια έργα και πάλι… εκτός
Την ίδια ώρα, διαγωνισμοί από το 2021 μέχρι και το 2023 αναμένονται να ολοκληρωθούν έχοντας και την απαραίτητη χρηματοδότηση, μόνο που σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το ypodomes.gr στην περιοχή Αιτωλοακαρνανίας και της Περιφέρειας γενικότερα ένας μόνο διαγωνισμός τρέχει κι αυτός από το ΕΣΠΑ, με «περιβαλλοντικό αντικείμενο»!
Πρώτα στη λίστα είναι τα έργα αποκατάστασης στη Θεσσαλία που το κόστος τους ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ (σιδηροδρομικά, οδικά, αποκαταστάσεις υποδομών) και έχουν πάρει προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων έργων. Τα σημαντικότερα έργα-ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων που δημοπρατήθηκαν το 2023 αλλά και οι διαγωνισμοί που συνεχίστηκαν από προηγούμενα έτη τόσο από το υπουργείο Υποδομών αλλά και άλλους φορείς (ΤΑΙΠΕΔ, υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ΔΕΚΟ κ.α.) ήταν τα ακόλουθα 28, με την περιοχή να… λάμπει δια της απουσίας της!
-Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος
-ΒΟΑΚ: τμήμα Χανιά-Χερσόνησος
-Οδικός Άξονας Θεσσαλονίκη-Έδεσσα
-Οδικός Άξονας Δράμα-Αμφίπολη
-Δικαστικά Μέγαρα Ηρακλείου-Ρεθύμνου
-Νέες Φυλακές Ασπροπύργου
-Πέντε Αστυνομικά Μέγαρα
-Δικαστικά Μέγαρα Κεντρικής Ελλάδας
-Φοιτητικές Εστίες Δυτικής Μακεδονίας
-Νέο Πρωτοδικείο-Νέα Εισαγγελία Αθηνών
-Παραχώρηση Αεροδρομίου Καλαμάτας
-Ύδρευση Νήσου Κέρκυρας (Β` και Γ` φάση)
-Αρδευτικό έργο διανομής νερού στην πεδιάδα Ξάνθης
-Αρδευτικά Δίκτυα Υπέρειας Λάρισας-Υπέρειας Καρδίτσας
-Νέο κτίριο Γενικής Γραμματείας Υποδομών στην Οδό Πειραιώς
-Νέα Δικαστικά Μέγαρα σε Έδεσσα, Σέρρες, Κιλκίς και ανακατασκευή Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης
-13 Περιφερειακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας (έργο χωρισμένο σε δύο cluster)
-17 σχολικά συγκροτήματα στην Κεντρική Μακεδονία
-13 σχολικά συγκροτήματα στη Ρόδο
-Φοιτητικές εστίες στα Πανεπιστήμια Θράκης, Θεσσαλίας και Κρήτης
-Συντήρηση και Λειτουργία Θριάσιο ΙΙ. Αφορά σε διαγωνισμό παραχώρησης
-Φράγμα Ενιπέα Φαρσάλων
-Διπλό Φράγμα Ταυρωνίτη
-Φράγμα Μιναγιώτικο Μεσσηνίας
-Αρδευτικά Δίκτυα ΤΟΕΒ Ταυρωπού
-Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σχιστού
-Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Φυλής
Στα σημαντικά, δε, δημόσια έργα των οποίων οι διαγωνισμοί είναι σε εξέλιξη ξεχωρίζουν 39 μεγάλα έργα στα οποία περιλαμβάνεται μόνο ένα που ξεκίνησε με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για την περιοχή μας, αυτό των εγγειοβελτιωτικών έργων στην περιοχή της Αμβρακίας, το οποίο για να μπορέσουν να υλοποιηθεί μεταφέρθηκε στο ΕΣΠΑ 2021-2027 στο πρόγραμμα Περιβάλλον-Κλιματική Αλλαγή! Για του λόγου το αληθές αυτά τα δημόσια έργα είναι τα παρακάτω:
-Παράκαμψη Γιάλοβας
-Αττική Οδός: Επέκταση Λεωφόρου Κύμης
-Κάθετος άξονας Εγνατίας, Ξάνθη-Σύνορα: τμήμα Μελίβοια-Δημάριο
-Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ρόδου
-Επέκταση Γραμμής 2 Μετρό προς Ίλιον
-Εγγειοβελτιωτικά Έργα Αμβρακίας-Αιτωλοακαρνανίας-Βάλτου
-Ύδρευση Πρέβεζας-Άρτας-Λευκάδας
-Φράγμα Μπραμιανού
-Ύδρευση Νήσου Κέρκυρας
-Ύδρευση πόλης Φλώρινας από Φράγμα Τριανταφυλλιάς
-Ιόνια Οδός: Τμήμα Ιωάννινα-Καλπάκι-Κακαβιά
-Υπογειοποίησης ΤΟΕΒ Γαστούνης Ηλείας
-Μονάδες Απορριμμάτων Λάρισας, Ύδρας, Τήνου, Σαντορίνης, Βόλου, Ανατολικού Τομέα Κεντρικής Μακεδονίας, Αχαϊας, Καβάλας, Νάξου
-Ολοκλήρωση 6ου Προβλήτα Λιμένα Θσσσαλονίκης
-Λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων
-Φράγμα Αγίου Ιωάννη Λασιθίου
-ΚΕΛ Ραφήνας-Πικερμίου-Σπάτων
-Αποχέτευση Δήμου Σπατών-Αρτέμιδας
-Αντιπλημμυρικά έργα Νέας Μάκρης
-Άξονας Λαμία-Καρπενήσι: Τμήμα Μακρακώμη-Τυμφρηστός
-Αρδευτικό Σύστημα Αλμωπαίας Πέλλας
-Φράγμα Κελεφίνας Λακωνίας
-Φράγμα Τσικνιά Λέσβου
-Επέκταση Φυσικού Αερίου σε Άργος-Ναύπλιο
-Έργα αποχέτευσης σε οικισμούς του Δήμου Μαραθώνα
-Αποχετευτικό δίκτυο Ευρωστίνης-Ξυλοκάστρου
-Αγωγός Φυσικού Αερίου Νέα Μεσημβρία-Γευγελή
-Έργα ανάπλασης Βοτανικού
-Έργα Υποδομών πρώην Βασιλικού κτήματος Τατοϊου
-Αναβάθμισης Υποδομών Λιμένα Αλεξανδρούπολης
-Αποχέτευση – Λύματα Μόρνου, Δήμου Δωρίδος
-Έργα υποδομών Βοτανικού
Αυτά, φυσικά, δεν είναι τα μόνα έργα, είναι όμως τα πιο σημαντικά, ενώ την ίδια ώρα τρέχουν και ιδιωτικά έργα όπως αυτά στο Ελληνικό για νέα μεγάλα κτιριακά έργα («Αθηναϊκή Ριβιέρα», Αθλητικές Εγκαταστάσεις, Μητροπολιτικό Πάρκο κ.α.), οι επενδύσεις για κέντρα data στην Αττική, ξενοδοχειακές επενδύσεις, εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, διασυνδέσεις κ.α. που αναμένουν να αποκτήσουν ανάδοχο.
Αν υπολογιστεί ο χρόνος που θα χρειαστεί να ολοκληρωθούν όλα τα παραπάνω αλλά και ο μονόδρομος της εισαγωγής εργατών και τεχνιτών από άλλες χώρες, παρότι εμείς εδώ δυτικά έχουμε τεχνίτες και ειδικευμένους εργάτες, καταλαβαίνουμε το πού βρισκόμαστε! Και προχωρά το ΕΣΠΑ 2021-2027 ή άλλες μορφές ΣΔΙΤ και άλλες παραχωρήσεις που ήδη προετοιμάζονται…
Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο