Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Εναλλακτικές μορφές τουρισμού - Ιδανικός ο τόπος μας για πεζοπορικό, ορειβατικό και αναρριχητικό τουρισμό.

 

Του Δημήτρη (Τζίμη) Κατσούλα.

Αγαπητοί συντοπίτες,
Παρότι δεν έχω συνηθίσει να εκφράζομαι δημόσια και για μένα είναι μεγάλη προσπάθεια να αποτυπώσω τις σκέψεις μου σε γραπτό λόγο, γράφω το παρακάτω κείμενο γιατί ένιωσα την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις που αφορούν τον τόπο μας και ελπίζω να το βρείτε ενδιαφέρον......
Ο τουρισμός στην Ελλάδα αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί αναμφισβήτητα μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές πηγές της χώρας.
Τα τελευταία όμως χρόνια η έντονη επιθυμία και ανάγκη για νέες και διαφορετικές εμπειρίες έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού που συμβαδίζουν με τον αναγκαίο σεβασμό στο περιβάλλον.
Η χώρα μας αποτελεί πλέον έναν προσφιλή τουριστικό προορισμό όχι μόνο για τις κλασικές διακοπές αλλά και για όσους αναζητούν εκτός από την απόλαυση της θάλασσας και των αξιοθέατων, νέες εναλλακτικές δραστηριότητες. Υπάρχουν χωριά και κοινότητες σε μεγαλύτερη απόσταση απο την θάλασσα και η προσέλκυση τουρισμού είναι περιορισμένη.
Αυτή η άνιση κατανομή τουρισμού μπορεί να αλλάξει με την προώθηση και δημιουργία νέων δραστηριοτήτων.
Οι προτιμήσεις, οι ιδιαίτερες ανάγκες και τα κίνητρα των τουριστών είναι αυτά που τις διαμορφώνουν. Αυτές οι δραστηριότητες απευθύνονται σε ανθρώπους που επιθυμούν την επαφή με την φύση ,την αναζήτηση της αυθεντικότητας και του αυθορμητισμού, και δεν ικανοποιούνται με τα συμβατικά τουριστικά πακέτα.
Υπάρχουν πολλές μορφές τουρισμού όπως είναι ο χειμερινός, ο αγροτουρισμός, η παρατήρηση πτηνών, ο αναρριχητικός τουρισμός και η εθελοντική εργασία με ακόμα πολλές εξειδικευμένες μορφές.
Αυτές οι μορφές τουρισμού σίγουρα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τον γνωστό κλασικό μαζικό τουρισμό, ωστόσο τον συμπληρώνουν συμβάλλοντας έτσι στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των περιοχών της περιφέρειας.
Ο εναλλακτικός τουρισμός συμβάλλει στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη καθώς προέρχεται και οργανώνεται από τον τοπικό πληθυσμό και τους τοπικούς φορείς.
Ο τρόπος αυτός ανάπτυξης έχει περισσότερα κοινωνικά και πολιτιστικά οφέλη καθώς και μεγαλύτερες πιθανότητες ευνοϊκής αποδοχής αφού βελτιώνεται το βιοτικό επίπεδο. Η εκμετάλλευση των φυσικών αγαθών γίνεται από ντόπιους και αποτελεί πηγή ανάπτυξης του τόπου τους.
Η χώρα μας είναι κατεξοχήν ορεινή χώρα και έχει πάνω από 300 βουνά μεγαλύτερα ή μικρότερα, πολλά από τα οποία προστατεύονται ως Εθνικοί Δρυμοί.
Το ψηλότερο βουνό της χώρας μας είναι ο φημισμένος Όλυμπος από την ελληνική μυθολογία, γνωστός σε όλο τον κόσμο, που φτάνει σε ύψος τα 2.917μ.
Τα Ακαρνανικά βουνά δεν είναι τόσο ψηλά. Η ψηλότερη κορυφή φτάνει τα 1.589μ, χωρίς όμως να υπολείπονται σε ομορφιά και πλούσια χλωρίδα και πανίδα. όταν θα βρεθεί κάποιος στην κορυφή του Μπούμιστου με υψόμετρο 1.576 μ. θα αντικρίσει μια πανοραμική θέα και θα μπορέσει να αντιληφθεί πραγματικά πόσο ψηλά βρίσκεται, δημιουργώντας την αίσθηση ότι βρίσκεται κανείς στην κορυφή του κόσμου, κάτι που δεν συμβαίνει ακόμα σε και ψηλότερα βουνά. Για να βρεθεί κάποιος στην κορυφή και να ζήσει αυτή την εμπειρία χρειάζεται αρκετή προσπάθεια καθώς είναι δύσκολο βουνό για πεζοπορία και ανάλογα από το που θα ξεκινήσει κάποιος η υψομετρική μπορεί να φτάσει πάνω από 1.200 μ.
Στα χαμηλότερα βουνά σαφώς η πεζοπορία είναι ευκολότερη, με την θέα να είναι εξίσου μαγευτική αφού θα χρειαστεί να περάσει κάποιος μέσα από βελανιδοδάση και φαράγγια με πλατάνια και σπήλαια, όπου θα συναντήσει ξεχασμένους αρχαιολογικούς χώρους. Στα βουνά μας γίνονται ήδη προσπάθειες και έχουν ανοιχτεί κάποια μονοπάτια, η προσπάθεια αυτή όμως πρέπει να είναι συλλογική ώστε να μπορέσουν να χαρτογραφηθούν και να σηματοδοτηθούν ακόμα περισσότερα.
Πέρα από την πεζοπορία η περιοχή μας προσφέρεται για μια ακόμα εναλλακτική μορφή τουρισμού η οποία έχει ήδη αναπτυχθεί σε άλλες περιοχές και έχει επιφέρει αναπάντεχα οφέλη στην τοπική κοινωνία, που κάποτε η βραχώδη μορφολογία της θεωρείτο “κατάρα”.
Αυτή η εναλλακτική μορφή τουρισμού είναι η γνωστή σε όλους αναρρίχηση και τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγεται στα ολυμπιακά αθλήματα.
Στις κάθετες ορθοπλαγιές των βουνών μας έχουν μπει ήδη οι βάσεις για την δραστηριότητα αυτή καθώς οι όμορφοι βράχοι που προσφέρει ο τόπος μας, έχουν ήδη εμπνεύσει τα τελευταία 15 χρόνια έμπειρους αναρρίχητες όπου και έχουν δημιουργήσει το γνωστό αναρριχητικό πεδίο: "ΚΑΜΠΛΑΦΚΑ" Μύτικας Αιτωλοακαρνανίας. Η επισκεψιμότητα του πεδίου αυτού έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, από ξένους και Έλληνες επισκέπτες.
Ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών δημιούργησε και την ανάγκη για νέα αναρριχητικά πεδία που θα προσφέρουν νέες, διαφορετικές εμπειρίες μαζί με χαρά και ικανοποίηση σε ακόμα περισσότερους επισκέπτες, μικρούς και μεγάλους.
Η προσπάθεια αυτή έχει ήδη ξεκινήσει με πολύ προσωπική εργασία έμπειρων αναρριχητών του τόπου μας και με την ευγενική αρωγή γνωστών παραγόντων.
Η προσπάθεια θα συνεχιστεί, χρειάζεται όμως η κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και μαζί με την συμβολή και την συνεισφορά της, θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί η ολοκλήρωση αυτού του οράματος.

mytikaspress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο