Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024

Παλιοβούνα: Δίχτυ ανασφάλειας… για τους διερχόμενους

 


Παλιοβούνα: Δίχτυ ανασφάλειας… για τους διερχόμενους όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση” σύμφωνα με την οποία τα εναέρια συρματοπλέγματα ασφαλείας στην Παλιοβούνα «κρατούν» μεγάλου μεγέθους πέτρες, αλλά για πόσο ακόμη θα αντέχουν όλο αυτό το βάρος.......

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Θέμα ασφάλειας τίθεται για όσους οδηγούς χρησιμοποιούν την παλιά Εθνική Οδό και συγκεκριμένα στο κομμάτι της Κλόκοβας (Παλιοβούνας). Στην Ελλάδα όταν κατασκευάζεται νέο οδικό δίκτυο είναι συνήθεια, δυστυχώς, το παλιό να εγκαταλείπεται στην τύχη του από την Πολιτεία με ότι αυτό κι αν συνεπάγεται.

Στην περιοχή της Πλιοβούνας, αν και πριν χρόνια είχε γίνει ένα έργο προς την σωστή κατεύθυνση, η τοποθέτηση εναέριων συρματοπλεγμάτων, φαίνεται πως ο καθαρισμός τους δεν είναι τόσο συχνός, όσο ίσως θα χρειάζεται.

Ο ρόλος των συρματοπλεγμάτων αυτών είναι να «συγκρατούν» τις πέτρες από κατολισθήσεις και έτσι να διαφυλάσσεται η ασφάλεια της κίνησης στο δρόμο.


Στην συγκεκριμένη περίπτωση που εικονίζεται στη σχετική φωτογραφία, οι πέτρες έχουν αρχίσει και βαραίνουν επικίνδυνα το συρματόπλεγμα, ενώ ήδη έχουν γεμίσει και την άκρη του δρόμου, ο οποίος άρχισε να στενεύει από τα χαλίκια και τις πέτρες που πέφτουν από το βουνό, ενώ σε άλλα σημεία οι μεγάλες πέτρες παραμένουν στα συρματοπλέγματα εδώ και καιρό σύμφωνα με γνώστες της περιοχής.

Παράλληλα, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι μπορεί να απεικονίσει μια φωτογραφία σε ένα συγκεκριμένο σημείο, διότι οι οδηγοί των αυτοκινήτων σε ένα πιθανό δυσάρεστο σενάριο δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιληφτούν εγκαίρως την πτώση μια πέτρας.

Μάλιστα, το μεσημέρι της Παρασκευής 19/01 στο σημείο φέρεται να έγινε ατύχημα με μοτοσυκλέτα λόγω πέτρας, που υπήρχε στο οδόστρωμα από τις κατολισθήσεις.

Ωστόσο, πέραν αυτού η πρόληψη ανέκαθεν ήταν το καλύτερο εργαλείο. Τα περισσότερα συρματοπλέγματα ασφαλείας στην Κλόκοβα «κρατάνε» μεγάλου μεγέθους πέτρες και όσοι διέρχονται από το δρόμο «τρέμουν» στην ιδέα μέχρι πότε θα αντέξουν τα πλέγματα όλο αυτό το βάρος.

Ο Πρόεδρος της Λέσχης Μοτοσυκλέτας Αγρινίου Βαγγέλης Τσάμης μιλώντας στη «Σ» επεσήμανε:

Ο Βαγγέλης Τσάμης

«Αναλογιζόμενος την πρόσφατη διέλευσή μου από το παλαιό εθνικό οδικό δίκτυο που ενώνει τη Δυτική Ελλάδα με την Πελοπόννησο μέσω της γέφυρας “Χαρίλαος Τρικούπης”, σύζευξη Ρίου – Αντιρρίου, και συγκεκριμένα αναφερόμενος στο πέρασμα της “Παλιοβούνας” προβληματίστηκα αρκετά και γεννήθηκαν ερωτήματα, αλλά συνάμα και συναισθήματα πίκρας και απογοήτευσης απέναντι σε αυτούς που θέλουν να αυτοχαρακτηρίζονται αρμόδιοι και υπεύθυνοι για την οδική ασφάλεια των πολιτών αυτής της χώρας. Οι καινούριοι δρόμοι είναι γεγονός και μάλιστα ευχάριστο ακόμα κι αν συνοδεύονται από υψηλά χρηματικά αντίτιμα διοδίων, που αυξάνονται συνεχώς. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την εξυπηρέτηση που προσφέρουν τόσο σε χρόνο όσο και σε ασφάλεια όμως… Όμως τι γίνεται με τα παλαιά οδικά δίκτυα όπως αυτό που προανέφερα;; Υπάρχουν πολίτες Β’ κατηγορίας; Μάλλον ναι. Η “Παλιοβούνα” παρατημένη στο έλεος του χρόνου. Υπάρχουν πολίτες που δεν αντέχουν το οικονομικό κόστος και την επιλέγουν για την καθημερινή, πολλές φορές, διέλευσή τους. Υπάρχουν πολίτες που μετακινούνται από χωριό σε χωριό όπου και διαμένουν. Υπάρχουν εργαζόμενοι που επιβάλλεται να περάσουν από εκεί για να πάνε στην καθημερινή τους εργασία. Υπάρχουν άνθρωποι όπου διέρχονται με τα δίκυκλά τους, διότι θέλουν να απολαύσουν το τοπίο, το ηλιοβασίλεμα και την θέα που απλόχερα προσφέρεται από τη φύση στο συγκεκριμένο σημείο. Όλοι αυτοί μπορεί να είναι ένας από εσάς, ένας από εμάς, το παιδί μας, ο γονιός μας, ο συγγενής μας. Τι θα γίνει αν…;; Αν λέω κάποια στιγμή τα πλέγματα που είναι γεμάτα από πετρώδεις όγκους δεν αντέξουν άλλο;; Τι θα γίνει με την άσφαλτο που ξεφτίζει σαν ένα παλιό καραβόπανο;; Γιατί κύριοι τόση αδιαφορία;; Οι αρμοδιότητές σας και οι ευθύνες σας σταμάτησαν απλά στην τοποθέτηση των πλεγμάτων για τις κατολισθήσεις; Θέλουν καθάρισμα – θέλουν συντήρηση, χρειάζεται παρεμβάσεις και βελτιώσεις, αντικατάσταση παλαιών στηθαίων ασφαλείας – καθαρισμός των πλεγμάτων και αντικατάσταση, όπου υπάρχει φθορά. Ακούει κανείς;; Με έργα και όχι λόγια προστατεύεται η ζωή των πολιτών».

Κωνσταντίνος Χονδρός Εφημερίδα “Συνείδηση”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο