Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου


Στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου ιερούργησε την Κυριακή των Απόκρεων, 7 Μαρτίου 2021, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος, όπως ήταν προγραμματισμένο, χειροτόνησε στον βαθμό του Πρεσβυτέρου τον Διάκονο του Ιερού Ναού π. Αμφιλόχιο Μεταξούλη.....

Ο νέος πρεσβύτερος είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Αθηνών και μεταπτυχιακός φοιτητής της ίδιας Σχολής. Κατά την προσφώνησή του, ευχαρίστησε εκείνους που του συμπαραστάθηκαν όλο το διάστημα της διακονίας του στην τοπική Εκκλησία, με προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Κοσμά, τον πνευματικό του πατέρα π. Επιφάνιο, τους ιερείς του Ι. Ναού, τους γονείς του, τα αδέρφια του, αλλά και όλους όσους στάθηκαν δίπλα του με στοργή και αγάπη. Παρεκάλεσε να εύχονται η Θεία Χάρη να τον καταστήσει ικανό, άξιο και άγιο κληρικό.

Ο π. Αμφιλόχιος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της Κρίσεως - κάτι που κανείς δεν θα αποφύγει ποτέ - στην διδασκαλία των αγίων Πατέρων της Εκκλησίας περί της Ιερωσύνης και ιδιαιτέρως στις διδαχές του προστάτου του οσίου Αμφιλοχίου της Πάτμου. Τονίζοντας την ευθύνη που έχει ο Ιερεύς απέναντι στο λαό, είπε πως «..εισέρχομαι στην Ιερωσύνη με πλήρη επίγνωση των ιερών καθηκόντων μου... συνειδητοποίησα στη διακονία μου τους κινδύνους κι ότι η οδός που διάλεξα είναι η τεθλιμμένη, η δυσκολότερη οδός, η μόνη όμως υποδειχθείσα από το Θεό, δια να οδηγώ το λαό Του στην οδό της σωτηρίας... Για την την ευθύνη που έχει ο φορεύς της Ιερωσύνης, λέγει ο ισαπόστολος Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός: “να στοχαστείς πως οι φούντες που έχεις στο πετραχήλι κρεμασμένες στο λαιμό δεν είναι φούντες αλλά οι ψυχές των χριστιανών, και μια ψυχή να χαθεί από αυτές, έχει ο Θεός να τη ζητήσει από το λαιμό σου εν ημέρα Κρίσεως”..».

Επίσης, θέλοντας να τονίσει την απαξίωση που υπάρχει προς τους κληρικούς τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, επισήμανε το πόσο αλήθεια είναι ότι «ο σεβασμός εμπνέεται και δεν επιβάλλεται, αλλά είναι και αλήθεια το πόσο πολύ αποϊεροποιήθηκε και αποξενώθηκε ο λαός από την Εκκλησία. Η ενότητα κλήρου και λαού διασπάστηκε σε τόσο μεγάλο βαθμό! …Αυτή την τραγική κατάσταση έχω πίστη κι αισιοδοξία ότι θα την διαμορφώσει Αυτός ο Νικητής του κόσμου Χριστός!»

Στην αντιφώνησή του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, αφού μίλησε για την αγάπη του Θεού που αξιώνει τον Διάκονο να λάβει τον β’ βαθμό Ιερωσύνης, έλαβε αφορμή από την ευαγγελική περικοπή της Κρίσεως και αναφέρθηκε στα έσχατα που ιδιαιτέρως θα πρέπει να συνέχουν την ζωή του κληρικού.

«Η Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου μας έχει ιδιαιτέρα σημασία για εμάς τους κληρικούς, π. Αμφιλόχιε. Γίναμε και γινόμαστε κληρικοί όχι για επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά γιατί πιστεύουμε στον Τριαδικό Θεό μας, στον Σαρκωθέντα, Εσταυρωμένο και Αναστάντα Κύριό μας, στο ιερό Ευαγγέλιο και στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Αγαπούμε τον Κύριο και επιθυμούμε να ζήσουμε αιώνια στη Δόξα του Παραδείσου. Γι’ αυτό οφείλουμε να αγωνιζόμαστε σε όλη μας τη ζωή να γίνουμε άξιοι της αιωνιότητος, οφείλουμε τώρα που υπηρετούμε την Ιερωσύνη να έχουμε πίστη, αγγελική καθαρότητα, όχι υποκρισία, …γιατί όλοι μια ημέρα θα σταθούμε ενώπιον του θρόνου του Δεσπότου Χριστού.. Είσαι θεολόγος, έχεις χαρίσματα και γνωρίζεις τι θα πει επιποθώ τα έσχατα», είπε ο Σεβασμιώτατος και συνέχισε:

«Είπες πριν, παιδί μου, τί σημαίνουν τα κρόσσια του επιτραχηλίου μας. Θα αναλάβεις μια διακονία που θα έχεις ευθύνη ψυχών.. Σκέψου τί ευθύνη έχουμε εμείς για την σωτηρία του λογικού ποιμνίου, που μας εμπιστεύεται η Εκκλησία. Σκέψου τα λόγια του Κυρίου: “ο ποιμήν ο καλός την ψυχήν αυτού τίθησι υπέρ των προβάτων” Πόση ευθύνη αναλαμβάνεις σήμερα.. μην λησμονήσεις την ημέρα αυτή»

Κατά την ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος, προέτρεψε το νέο κληρικό να έχει στην ιερατική του ζωή διαρκή την έγνοια και την αγωνία για την διακονία, τον αγιασμό, την σωτηρία των ανθρώπων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Από σήμερα θα διακονείς τον αγιασμό των ανθρώπων. Οφείλεις να έχεις ζωντανή πίστη, καθαρότητα, ταπείνωση και πολλή αγάπη προς τους ανθρώπους. Πρόσεχε την κατήχηση, γιατί είναι ακατήχητοι σήμερα οι άνθρωποι και φταίμε εμείς για αυτό. Αδιαφορούμε κι είναι έξω από την Εκκλησία οι άνθρωποι. Προσέχουμε περισσότερο το σώμα μας παρά την ψυχή μας. Αφήσαμε το Χριστό! Είπαμε στο Χριστό αυτό τον καιρό: “κάθισε στην άκρη Εσύ, δεν χρειάζεσαι τώρα, όταν περάσει η πανδημία θα σε χρειαστούμε”. Τί προδοσία..! ..να λέμε εμείς στους πιστούς να καθίσουν έξω..! Να είσαι έτοιμος και τον εαυτό σου να θυσιάσεις για την αγάπη των αδελφών μας».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ. Κοσμάς συνεχάρη το νέο πρεσβύτερο για την απόφασή του να ακολουθήσει την ιερατική του κλίση και να αφιερωθεί στην Εκκλησία. Επίσης ευχαρίστησε τους γονείς του, οι οποίοι προσέφεραν το παιδί τους στον Θεό και ευχήθηκε και άλλοι νέοι να μιμηθούν το παράδειγμά του.

Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβ/τος Μητροπολίτης απένειμε στο νέο πρεσβύτερο το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου.

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Ιεράς Μητροπόλεως















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο