Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι αρχές και οι Έλληνες γονείς μετά την είδηση αυτοκτονίας ενός 15χρονου στο Κερατσίνι που ενδέχεται να συνδέεται με το σκοτεινό διαδικτυακό “παιχνίδι” του “Γκούφι” Jonathan Galindo που φέρεται να οδηγεί τα παιδιά σε επικίνδυνες αποστολές με σκοπό να βλάψουν τον εαυτό τους......
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, με βάση ρεπορτάζ του Star, πίσω από τον μεταμφιεσμένο Galindo δε βρίσκεται μόνο ένας άνθρωπος, αλλά πολλοί. Άνθρωποι συνήθως “καταθλιπτικοί”, όπως δήλωσε ο Μανώλης Σφακιανάκης, πρώην διοικητής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ιδρυτής του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυρβερνοασφάλεια (CSIi).
Jonathan Galindo: Πώς προσεγγίζει τα παιδιά
Οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από το όνομα του Jonathan Galindo προσεγγίζουν σταδιακά τα ανυποψίαστα θύματά τους ηλικίας συνήθως 8 έως 12 ετών με ένα απλό μήνυμα στα κοινωνικά μέσα, θέτοντάς του το ερώτημα αν θέλουν να παίξουν ένα παιχνίδι.
Το παιχνίδι αρχίζει με απλές και αβλαβείς προκλήσεις, όπως τα παιδιά να ξυπνήσουν μέσα στη νύχτα ή να δουν μια ταινία τρόμου. Όμως σύντομα οι προκλήσεις γίνονται σταδιακά και πιο επικίνδυνες: αυτοτραυματισμοί μέχρι και αυτοκτονία, υπό την απειλή πώς εάν δεν το κάνουν, θα διαρρεύσουν προσωπικά τους στοιχεία, σύμφωνα με το newsabc. Το τελικό έργο διατάζει τους παίκτες να τερματίσουν τη ζωή τους.
Επισημαίνεται ότι η πρόκληση αυτή στοχεύει κυρίως σε παιδιά και εφήβους, των οποίων το συναισθηματικό κέντρο δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί και είναι αρκετά πανομοιότυπη με εκείνη του παιχνιδιού “Μπλε Φάλαινα” που είχε απασχολήσει πριν μερικά χρόνια.
Jonathan Galindo: Αυξήθηκαν οι καταγγελίες στην Ελλάδα
Τις τελευταίες ώρες η τρομακτική αυτή πρακτική έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τους γονείς οι οποίοι απευθύνονται στο Διεθνές Ινστιτούτο για τη Κυβερνοασφάλεια (CSI Institute) για να ενημερωθούν.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, μετά από την καταγγελία μιας μητέρας η οποία ανέφερε ότι τα δύο παιδιά της προσεγγίστηκαν διαδικτυακά από το προφίλ που φέρει το όνομα του εν λόγω χαρακτήρα, ακολούθησαν δεκάδες καταγγελίες με γονείς και παιδιά να αναφέρουν ότι ανήλικοι χρήστες έχουν προσεγγιστεί από τα συγκεκριμένα προφίλ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Facebook απέκλεισε το hashtag #JonathanGalindo σε μια προσπάθεια να κρατήσει το φαινόμενο υπό έλεγχο και να προσπαθήσει να προστατεύσει τους νεότερους χρήστες.
Ανάλογες καταγγελίες έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες στην Αλβανία και στην Ιταλία, όπου ένα 11χρονο παιδί αυτοκτόνησε. Οι αρχές θεωρούν ότι η αυτοκτονία του συνδέεται με το παιχνίδι του Jonathan Galindo.
agriniopress.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο