Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Γιώργος Βαρεμένος στην Βουλή: Μνημόσυνο της κυβέρνησης σε Πανεπιστημιακά Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας


Συζητήθηκε σήμερα στην Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας κ. Γιώργου Βαρεμένου προς την υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, με Θέμα: «Άμεσος κίνδυνος συρρίκνωσης & τελικά κατάργησης των πανεπιστημιακών τμημάτων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας»....

Στην Ερώτηση απάντησε ο υφυπουργός κ. Συρίγος, ο οποίος επιβεβαίωσε τους φόβους που έχουν εκφράσει το σύνολο σχεδόν των θεσμικών φορέων του Νομού μας, διακομματικά, για το μέλλον των Τμημάτων.

Ο υφυπουργός υπερασπίσθηκε την επιλογή της κυβέρνησης να επαναφέρει την «ελάχιστη βάση εισαγωγής», επικαλούμενος το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας. Σχετικά με την πρόταση “Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών”, παρότι δήλωσε ότι δεν του έχει υποβληθεί ακόμη επισήμως, στην ουσία την υπερασπίσθηκε. Τέλος, δεν απάντησε στο αίτημα του κ. Γ. Βαρεμένου να προχωρήσει η κυβέρνηση στην κάλυψη των αναγκαίων θέσεων ΔΕΠ της Γεωπονικής Σχολής, για να αποτρέψει την συρρίκνωσή της.

Ο κ. Γ. Βαρεμένος, αφού αναφέρθηκε στην ολέθρια επιλογή του Σχεδίου «Αθηνά» του τότε υπουργού της ΝΔ κ. Αρβανιτόπουλου να υποβαθμίσει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, αλλά και στις μετέπειτα σημαντικές αποφάσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην κατεύθυνση της ενίσχυσης και αναβάθμισης της Γεωπονικής Σχολής και των άλλων Πανεπιστημιακών Τμημάτων, χαρακτήρισε την τοποθέτηση του κ. υπουργού μνημόσυνο, τόσο για τα τμήματα του Νομού μας όσο και συνολικά για τα περιφερειακά πανεπιστημιακά ιδρύματα.

«Επικαλείστε, είπε ο κ. Βαρεμένος, τις συνέπειες της υπογεννητικότητας και, με την θεσμοθέτηση της ελάχιστης βάσης, τις πολλαπλασιάζετε στο τετράγωνο, αφήνοντας πανεπιστημιακά τμήματα χωρίς φοιτητές. Ειδικά στην περίπτωση του Αγρινίου, μιλάμε για ενταφιασμό και μην προσπαθήσετε παρακαλώ να παρουσιάσετε την εκτέλεσή τους σαν φυσικό θάνατο. Έπρεπε να είχατε παρουσιάσει πριν τις εκλογές αυτές τις θέσεις σας για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην περιφέρεια και έχετε να δώσετε λόγο στις τοπικές κοινωνίες αν δεν αλλάξετε ρότα», κατέληξε ο βουλευτής.


3 σχόλια:

  1. Μπορεί ο κος Βαρεμένος να είναι ο τελευταίος που θα έπρεπε να μιλά γιά το θέμα, αφού η συγχώνευση των δύο ιδρυμάτων, Πανεπιστημίου Πατρών & ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας το 2019, ήταν μία λεόντεια συμφωνία που άλωσε το δεύτερο από το πρώτο, αλλά σ' αυτά που λέει έχει δίκιο.
    α)Τα δύο τμήματα ΔΕΑΠΤ και ΔΠΠΝΤ του Αγρινίου ιδρύθηκαν το 1998 και μέχρι το 2004 υπάγονταν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Δηλαδή γιά 6 χρόνια λειτουργούσαν ως τμήματα ενός "μακρινού" πανεπιστημίου, έξω από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Στη συνέχεια και μαζί με το τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, λειτούργησαν από το 2004 μέχρι το 2013, οπότε καταργήθηκε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας αυτόνομα, δηλαδή άλλα 9 έτη χωρίς τον εναγκαλισμό του Πανεπιστημίου Πατρών. Μόλις διαλύθηκε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, μετά από 5 έτη καταργήθηκε το ΔΠΠΝΤ στη συγχώνευση και ήταν το μοναδικό πανεπιστημιακό τμήμα σε όλη την Ελλάδα που καταργήθηκε. Σήμερα, δύο έτη μετά, καταργείται και το ΔΕΑΠΤ. Δηλαδή, όταν λειτουργούσαν αυτόνομα τα τμήματα ή ως τμήματα άλλου, μακρινού πανεπιστημίου, δηλαδή γιά 15 έτη, παρέμειναν αλώβητα και κανένα δεν έκλεισε. Με το πού υπάχτηκαν στο Πανεπιστήμιο Πατρών, μέσα σε 7 έτη κλείνουν τα δύο απ' αυτά και το τρίτο μάλλον κλείνει κι αυτό συγχωνευόμενο ή μεταφερόμενο στην Πάτρα ως τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος.
    Και τώρα ρωτάμε: Πόσο πιό μακριά είναι η Πάτρα από τα Ιωάννινα; 45' με το νέο εθνικό δρόμο. 1.Με δεδομένο ότι η Πάτρα ούτε θέλει, ούτε έχει τα μέσα γιά να τα λειτουργήσει, γιατί δε στρέφονται δήμαρχοι και περιφέρεια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων γιά να ενταχτούν σ' αυτό;
    Ολοκληρωμένη πρόταση: α)Επανίδρυση του ΔΕΑΠΤ στη θέση του σημερινού τμήματος Ιστορίας- Αρχαιολογίας, όπως ζητούν όλοι οι παλιοί φοιτητές, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί. β) Δημιουργία Γεωπονικής Σχολής σε σύνδεση με την Άρτα όπου εδρεύει η Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η Άρτα απέχει από το Αγρίνιο 1 ώρα και 13' όσο δηλαδή απέχει από την Πάτρα και από το Μεσολόγγι, 1 ώρα και 26', περίπου 26' περισσότερο από ό, τι απέχει από την Πάτρα. Πιστεύω ότι ο πρύτανης και το πρυτανικό συμβούλιο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα δεχτεί, εξάλλου έτσι μεγαλώνει και το Πανεπιστήμιό τους. Πρέπει γι' αυτό να ετοιμαστεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος κι από τους ενδιαφερόμενους Δημάρχους της Αιτωλοακαρνανίας, ολοκληρωμένη πρόταση. Εξάλλου, το πρυτανικό συμβούλιο του Πανεπιστημίου Πατρών δεν ενδιαφέρεται γιά τμήματα με βάση κάτω από 7000 μόρια, αλλά ενδιαφέρεται μόνο γιά τις παλιές Σχολές Θετικών Επιστημών που του φέρνουν διεθνείς διακρίσεις και επιτυχίες. Ας αφήσει λοιπόν τις κακές σχολές σε κείνους που θα ενδιαφερθούν.
    2. Τα ίδια ισχύουν και γιά τα τμήματα του Πύργου. Πόσο απέχει ο Πύργος από την Πάτρα; 1 ώρα και 44' που είναι μόλις 16' περισσότερο απ' ό, τι απέχει ο Πύργος από την Καλαμάτα, που έχει τα περισσότερα τμήματα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Μάλλον θα δημιουργηθούν προβλήματα με το τμήμα Γεωπονίας της Αμαλιάδας, επειδή λειτουργεί ήδη στην Καλαμάτα τέτοιο τμήμα, αλλά δε χάνουν τίποτε οι εκεί δήμαρχοι να κάνουν κι αυτοί μία προσπάθεια. Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου διαθέτει κουλτούρα εξακτίνωσης αφού είναι διεσπαρμένο σε 5 πόλεις και μπορεί να δεχτεί κάποιο τέτοιο αίτημα αν είναι διατυπωμένο σα μία ολοκληρωμένη πρόταση.
    Προέχει λοιπόν το τμήμα, σαν αυτόνομη επιστημονική μονάδα όχι μόνο διδασκαλίας, αλλά κι έρευνας, η οποία θα χαθεί από την επαρχία κι όχι το Πανεπιστήμιο που δεν αντικρίζει τα τμήματά του σαν περιουσιακό στοιχείο προς ανάπτυξη κι όχι προς κλείσιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο