Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Αγρίνιο: Απόφαση-πιλότος για πρόστιμο κορονοϊού

 


Από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αγρινίου.

Ως ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη έκρινε το Δικαστήριο το πρόστιμο που επιβλήθηκε σε καφετέρια στο Αγρίνιο που «έσπασε» τα μέτρα κατά της πανδημίας.

Μια αξιοπρόσεκτη απόφαση σε πανελλαδικό επίπεδο εκδόθηκε αυτές τις μέρες από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αγρινίου. Ο λόγος για την προσωρινή διαταγή, με την οποία αναστέλλεται το πρόστιμο των 3.000 ευρώ για την παραβίαση των μέτρων κατά της πανδημίας, που είχε επιβληθεί σε καφετέρια στο Αγρίνιο.

Πρόκειται για ένα πρόστιμο που επιβλήθηκε πρόσφατα σε καφετέρια στον Άγιο Κωνσταντίνο Αγρινίου, όπου σύμφωνα με την Αστυνομία τέσσερις πελάτες του καταστήματος παρέμεναν στο εσωτερικό του, αφότου είχαν σερβιριστεί.

Ο Χρήστος Τσιμπούκης

Στο πως προέκυψε η απόφαση αυτή, αναφέρθηκε  μιλώντας στη «Σ» για το θέμα, ο πληρεξούσιος δικηγόρος της ιδιοκτήτριας του καταστήματος, Χρήστος Τσιμπούκης, που προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο.

«Εξεδόθη πράγματι από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αγρινίου προσωρινή διαταγή με την οποία αναστέλλεται προσωρινώς η εκτέλεση του επιβληθέντος υπό του αρμοδίου αστυνομικού οργάνου του Α.Τ. Αγρινίου, διοικητικού προστίμου ύψους 3.000 ευρώ για παράβαση τις ισχύουσας ΚΥΑ περί προστασίας από την διασπορά της πανδημίας covid-19» ανέφερε ο Χρ. Τσιμπούκης και πρόσθεσε : «Μετά την απόρριψη των σχετικών εγγράφων αντιρρήσεων της εντολέως μου ενώπιον του αρμοδίου, ιεραρχικά προϊστάμενου του εκδώσαντος την επίδικη δυσμενή ατομική διοικητική πράξη, διοικητικού οργάνου, προσφύγαμε κατ’ αυτής, ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αγρινίου, διά της ασκήσεως προσφυγής και αιτήσεως αναστολής, στην οποία σωρεύσαμε και σχετικό αίτημα περί εκδόσεως προσωρινής διαταγής αναστολής της εκτελέσεως του εν λόγω διοικητικού προστίμου, το οποίο κι έγινε δεκτό αναγνωρίζοντας προφανώς την επικείμενη ανεπανόρθωτη υλική και ηθική ζημία, την οποία θα υποστεί η εντολέας μου στην περίπτωση ευδοκίμησης της προαναφερθείσας προσφυγής».

Όπως πληροφορείται η «Σ» πρόκειται για μια από τις ελάχιστες –μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού- αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από ελληνικό δικαστήριο και αφορά τα πρόστιμα που επιβάλλονται από τις Αρχές για την παραβίαση των διατάξεων της ΚΥΑ για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η απόφαση αυτή δεν αφορά την ουσία της υπόθεσης, το αν παραβιάστηκαν ή όχι τα μέτρα κατά της πανδημίας ή το αν το πρόστιμο επιβλήθηκε με την απαιτούμενη αιτιολόγηση, αλλά ουσιαστικά το γεγονός ότι το Δικαστήριο αναγνώρισε ότι η βεβαίωση του προστίμου στο Δημόσιο Ταμείο δύναται να αποτελέσει ανεπανόρθωτη ζημία για την ιδιοκτήτρια της επιχείρησης και γι’ αυτό το Δικαστήριο προχωρά στην προσωρινή αναστολή του. Τούτο σημαίνει ότι σε επίπεδο νομολογίας ενδεχομένως αρχίζει να παρατηρείται μια «στροφή» της Δικαιοσύνης, αναγνωρίζοντας την επιδείνωση της οικονομικής θέσης του κλάδου της εστίασης, που βιώνει το πολύμηνο lockdown σε μεγαλύτερη ένταση από άλλους κλάδους της οικονομίας.

Εν ολίγοις, το πρόστιμο των 3.000 ευρώ κρίνεται υψηλό, από τη στιγμή που ο κλάδος εντάσσεται στους πληττόμενους κλάδους με βάση τα μέτρα στήριξης της Πολιτείας για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Είναι αυτονόητο φυσικά ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο κάθε προσφεύγων μπορεί να επικαλεστεί και άλλους οικονομικούς ή και προσωπικούς/κοινωνικούς λόγους για να ζητήσει την αναστολή ενός προστίμου και προφανώς αυτοί κρίνονται κατά περίπτωση από το Δικαστήριο. Ωστόσο επί του προκειμένου αποφάσεις σαν και αυτή μπορούν να αποτελέσουν ένα «προηγούμενο» για παρόμοιες περιπτώσεις.

Όλα αυτά βέβαια σε ό,τι αφορά αμιγώς το διοικητικό πρόστιμο, γιατί επ’ ουδενί αυτή η «στροφή» των Δικαστηρίων που διαφαίνεται σε σχέση με το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης δεν σημαίνει ότι τα μέτρα κατά της πανδημίας μπορούν να παραβιάζονται.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα Συνείδηση

4 σχόλια:

  1. Ένας σεβάστηκε τους νόμους και το απέδειξε.
    Σωκράτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αποκλείεται να γίνει δεκτή Προσφυγή όταν εξετασθεί στην ουσία της η υπόθεση, αφενός μεν διότι η πσραβατική συμπεριφορά διαπιστώθηκε και ομολογείται αφετέρου διότι εαν γίνει δεκτή θα καταρρεύσει όλο το οικοδόμημα της απαγόρευσης και όλοι την επόμενη ημέρα θα κάνουν προσφυγές. Άσε που κανείς δεν θα τηρεί πλέον τα μέτρα. Μια προσωρινή διαταγή είναι απλώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν είμαστε Νομικοί
    αλλά μια δίκιολογία πάντα μπορεί να βρίσκεται για να δικιολογησουμε και εαν θέλουμε τα αδικαιολόγητά μας.
    Είπαμε μόνο Ενας έγραψε Ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και για να μην πούμε και το τι γίνεται με κάτι υποψηφίους δημάρχους
    εδώ στο Ξηρόμερο και στον Αστακό.
    άλλα έλεγαν εχθές , άλλα λένε σήμερα και άλλα μπορεί να λένε αύριο.
    σε ασυνέπεια είμαστε πρώτοι και πρωταθλητές

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο