Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Η 25χρονη κτηνοτρόφος από την Στράτο που έφτιαξε φάρμα και συμβουλεύει νέους αγρότες


Από το οικονομικό πανεπιστήμιο, η Χρυσάνθη Καπέλη αποφάσισε να επιστρέψει στην Αιτωλοακαρνανία το 2012 και να ασχοληθεί με την βιολογική αγελαδοτροφία....

Παρά το νεαρό της ηλικίας της, μόλις 25 χρόνων, η Χρυσάνθη Καπέλη στράφηκε στην κτηνοτροφία και δημιούργησε από το μηδέν μια υγιή, σύγχρονη, επισκέψιμη κτηνοτροφική μονάδα για την παραγωγή βιολογικού βοείου κρέατος στη Στράτο Αιτωλοακαρνανίας, 10 χλμ. έξω από το Αγρίνιο.

Με σπουδές στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πατρών, βλέπει τον εαυτό της ως επιχειρηματία και λειτουργεί ως επιχειρηματίας, έχοντας κατά νου την παραγωγή και όχι να εισπράξει επιδοτήσεις.

Όταν επέστρεψε στα πάτρια εδάφη το 2012, η Χρυσάνθη Καπέλη «κινήθηκε» με δικά της κεφάλαια, ενημερώθηκε μόνη της από το διαδίκτυο και παρακολούθησε άλλες φάρμες, ακολουθώντας τα παραδείγματα και τη δράση τους.

Στη συνέχεια, αγόρασε από κοινού με την οικογένειά της την απαιτούμενη έκταση και τα ζώα, ενημερώθηκε για όλα όσα αφορούν την εκτροφή τους και σε λιγότερο από έναν χρόνο κατάφερε να βγάλει στην αγορά το βιολογικό κρέας που παράγει.

Οι σταβλικές εγκαταστάσεις της φάρμας βρίσκονται σε χώρο 40 στρεμμάτων, με συνολική έκταση 1.200 στρέμματα για βοσκή των ζώων. Όπως αναφέρει, η θέση της φάρμας επιτρέπει την εκτροφή βοοειδών σε ένα άριστο περιβάλλον. Τα ζώα μεγαλώνουν σε ελεύθερο ελεγχόμενο χώρο κάτω από ιδανικές συνθήκες, ενώ τρέφονται με ζωοτροφές δικής της παραγωγής, από καλλιέργειες που βρίσκονται εντός φάρμας.

«Όταν τελείωσα τις σπουδές μου, επέστρεψα στο Αγρίνιο χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρη για το ποιο θα είναι το επαγγελματικό μου μέλλον. Αρχικά εργάστηκα σε λογιστικό γραφείο για περίπου έναν χρόνο και ύστερα βρέθηκα στην Κρήτη κατά την διάρκεια 5μηνης απασχόλησης στην πρώην ΠΑΣΕΓΕΣ. Εκεί, η επαφή με τους παραγωγούς και οι διάφορες επισκέψεις σε φάρμες της περιοχής ήταν οι κυριότεροι παράγοντες που με έκαναν να σκεφτώ την κτηνοτροφία», μας λέει η κα. Καπέλη.


Όπως επισημαίνει, πλέον η κτηνοτροφία δεν είναι όπως ήταν παλιά, έχει εξελιχθεί και μπορεί, αν ο κτηνοτρόφος θελήσει, να αποτελέσει επιχειρηματική δραστηριότητα. Σήμερα τα ζώα είναι σταβλισμένα και οι εγκαταστάσεις είναι σύγχρονες. Μηχανήματα και καινοτόμες ιδέες έχουν κάνει τον κλάδο πιο εύκολο σε σχέση με παλιά.

Παρ’ όλα αυτά, τονίζει η 25χρονη κτηνοτρόφος, υπάρχουν ακόμη πολλές δυσκολίες. Όπως εξηγεί, βασικότερη δυσκολία είναι το γεγονός ότι ο κτηνοτροφικός τομέας είναι υπό κατάρρευση και χιλιάδες κτηνοτρόφοι είναι σε αδιέξοδο, βρίσκονται κάτω από τα όρια επιβίωσης εξαιτίας της τρομακτικής αύξησης του ΦΠΑ στο 23% και τώρα με τον νέο νόμο στο 24% για τις ζωοτροφές, που αυξάνει απότομα το κόστος παραγωγής. Μία ακόμη σοβαρή δυσκολία είναι ότι ο ΦΠΑ πώλησης των ζώντων αυξάνεται από 23% στο 24%, όταν το εισαγόμενο κρέας πωλείται με ΦΠΑ 13%. Το αποτέλεσμα είναι, αν και η ελληνική παραγωγή είναι ποιοτικά ανώτερη, η τελική της τιμή να είναι υψηλότερη από τα αντίστοιχα εισαγόμενα και συνεπώς να βρίσκεται σε δυσχερέστερη θέση. Ταυτόχρονα οι καταναλωτές, επειδή γνωρίζουν την ποιοτική διαφορά, πολλές φορές εξαπατούνται, λόγω των «ελληνοποιήσεων».

Σκεπτόμενη ότι το 90% του μοσχαρίσιου κρέατος είναι εισαγωγής, γεγονός που δείχνει ότι δεν γνωρίζουμε την ποιότητά του, και ότι μόλις το 10% είναι ντόπιο προϊόν, θέλησε να ασχοληθεί με την εκτροφή αλλά και την αναπαραγωγή μοσχαριών. Πόσω μάλλον όταν είναι βιολογικό.

«Στόχος μας είναι η συνεχής εξέλιξή μας, τόσο στη βελτίωση και επέκταση των σταβλικών μας εγκαταστάσεων όσο και στη συνεχή αύξηση του ζωικού κεφαλαίου. Ετοιμαζόμαστε για τη δημιουργία του στάβλου πάχυνσης και ελπίζουμε τα επόμενα χρόνια να αποκτήσουμε το δικό μας βιολογικό κρεοπωλείο», τονίζει χαρακτηριστικά.

Χρυσές συμβουλές για τους νέους

Από τη δική της πλέον εμπειρία, η Χρυσάνθη Καπέλη συμβουλεύει τους νέους που έχουν αποφασίσει να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία, να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν να κάνουν με ζωντανούς οργανισμούς που απαιτούν συνεχή φροντίδα.

«Τα ζώα δεν ξέρουν από γιορτές, αργίες, ωράρια και κοινωνικές υποχρεώσεις. Απαιτούν συνεχή παρακολούθηση και φροντίδα. Επίσης, πρέπει να γνωρίζει ότι στη κτηνοτροφία έχουμε δυο περιόδους, τη χειμερινή και την καλοκαιρινή. Τον χειμώνα τα πράγματα είναι πιο εύκολα και πιο ξεκούραστα, σε αντίθεση με το καλοκαίρι, όπου το θερμόμετρο άλλα και η κούραση χτυπάνε κόκκινο. Στη καλοκαιρινή περίοδο, εκτός από όλα τα άλλα, θα πρέπει να φροντίσουμε και για την τροφή του χειμώνα. Επίσης, θα πρέπει να αποφασίσει κάποιος στην αρχή, πώς θέλει να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία. Σαν ιδιώτης αγρότης, ή σαν εταιρεία. Κάθε λύση έχει τα συν και τα πλην».


Παράλληλα, μας εξηγεί τους λόγους που δεν έχει ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα πρώτης εγκατάστασης νέων αγροτών. «Θεωρώ πως είναι καλύτερα όταν κάποιος ξεκινάει μία τέτοια επιχείρηση να μην στηρίζεται σε αυτά τα νέα προγράμματα, καθώς δεν μπορούν να στηρίξουν οικονομικά έναν νέο κτηνοτρόφο. Οι πιο πολλοί που στηρίχθηκαν στα προγράμματα αυτά έκαναν μία τρύπα στο νερό, όσον αφορά την κτηνοτροφία, και ζημιά στην τσέπη τους, αφού απέκτησαν χρέη, διότι είδαν ότι τελικά κοστίζει πολύ παραπάνω απ’ ό,τι περίμεναν. Το κόστος είναι μεγάλο τόσο για τις εγκαταστάσεις όσο και για την εκτροφή των ζώων».

Νικολέτα Τζώρτζη, ypaithros.gr

sinidisi

9 σχόλια:

  1. Διαβάζω , 40 στρέμματα σταβλικές εγκαταστάσεις και 1200 στρέμματα για βοσκή των ζώων. Μιλάμε για χοντρά κεφάλαια. Ενας 25 χρονος , επ ουδενί δεν μπορεί να έχει τέτοια οικονομική δυνατότητα ώστε να μπορέσει να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία στην επαρχία, αλλά και ούτε να δανιοδοτηθει αν δεν έχει αντίκρυσμα υποθήκης για την Τράπεζα ,παρεκτός και έχουν οι γονείς του περιουσία και χρήματα προς επένδυση. Πως να ασχοληθεί ο Ξηρομερίτης ή ο Βαλτινός ή ο ορεινός Ναυπάκτιος και Τριχώνιος που έχει δεν έχει 5-10 στρέμματα απ τον πατέρα του κι αυτά άνυδρα και τσοπορίσα; Εδώ η περίπτωση , απ ό,τι φαίνεται,ειναι απ τις ελαχιστότατες περιπτώσεις.Και φυσικά συγχαίρουμε την νέα αγρότισσα και τις ευχόμαστε καλά κέρδη και υλοποίηση των ονείρων της για την επιχείρηση της. Εμείς , και η συντριπτική πλειοψηφία , ανήκομεν σαυτούς που το ρητό αναφέρει : " Δει δη χρημάτων , ω άνδρες Ακαρνάνες , και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων ". ή αλλιώς όπως λέει κι ο λαός μας : Με πορδές δεν βάφονται αυγά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενας σοβαρός αναδασμός καλλιεργήσιμης γής μπορεί να συντελέσει στην αύξηση της εγχώριας γεωργο/κτηνοτροφικής παραγωγής προϊόντων και την αύξηση της απασχόλησης.
    Όλοι έχουμε απο 5-10 στρέμματα γής αλλά ουσιαστικά δέν έχουμε τίποτα.
    Και δέν έχουμε τίποτα διότι δέν τα χρησιμοποιούμε.
    Και αφού δέν τα χρησιμο/ποιούμε δέν μας είναι και χρήσιμα.
    Καλημέρα Ελλάδα καλημέρα Ξηρόμερο καλημερα σε ολους τους πολιτικούς ταγούς αυτού του πολύπαθου τόπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σας. Όταν λέτε : ένας σοβαρός αναδασμός , τι εννοείτε ; μπορείτε να γίνετε πιο σαφής με σημερινά δεδομένα κι όχι αυτά του 1917 ( κολεκτλιβες,χολσόφ κλπ ) των οποίων τα αποτελέσματα τα είδαμε στις ανατολικές χώρες...Στην Ελλάδα , αναδασμός σε ήδη υπάρχουσες ιδιοκτησίες δεν γίνεται. Σε κρατικά εδάφια - κτήματα όπως π.χ παλιότερα στο Λεσίνι , ΝΑΙ , πρέπει να γίνουν . Όμως υπάρχουν στην Ακαρνανία τέτοια κρατικά χωράφια ( μόνο το Φράξος στο Λεσίνι είναι κρατικό κι αυτό ως δάσος ); Ποιος θα αποτολμήσει να κάνει αναδασμό στον κάμπο της Ζαβέρδας , της Βόνιτσας , του Αγρινίου , του Νεοχωρίου κλπ , για να πάρω εγώ που δεν έχω , 10 ή 20 στρέμματα να καλλιεργήσω. Αυτά γίνονται σε ολοκληρωτικά και μόνον καθεστώτα και όχι σε ελεύθερες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες.

      Διαγραφή
    2. αν δεν είναι δύσκολο να ξαναδιαβάσεις το σχόλιο.
      κι εμείς δεν είμαστε αρμόδιοι. απλά μια γνώμη λέμε.

      Διαγραφή
  3. αν δεν είναι δύσκολο να ξαναδιαβάσεις το σχόλιο.
    κι εμείς δεν είμαστε αρμόδιοι. απλά μια γνώμη λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. το διάβασα και ΟΛΟΙ το διάβασαν . λέτε : Ενας σοβαρός αναδασμός καλλιεργήσιμης γής μπορεί να συντελέσει στην αύξηση της εγχώριας γεωργο/κτηνοτροφικής παραγωγής προϊόντων και την αύξηση της απασχόλησης. Γιατί δεν το εξειδικεύετε , ώστε να το καταλάβει και ο πιο απλός αγρότης και ο πιο αδαής , τι εννοείτε με τη λέξη ΑΝΑΔΑΣΜΟΣ καλλιεργήσιμης γης ;;; ερωτηθήκατε , αλλά , υπεκφεύγετε...Υπάρχουν σήμερα π.χ στο ορεινό και πεδινό Ξηρόμερο και τον ορεινό και πεδινό Βάλτο , περιοχές για αναδασμό και μάλιστα καλλιεργήσιμες που ως καλλιεργήσιμες ανήκουν και σε ιδιοκτήτες ; Ποια χωράφια και ποιες εκτάσεις προτείνετε εσείς να γίνει αναδασμός στο χωριό σας ; Δεν είναι κακό μιλήστε ελεύθερα και επώνυμα. Διαφορετικά "τουφεκάτε" στη λογική και την πρακτική του 1917-1921-1935 που , τότε , ίσως οι συνθήκες ήταν δυνατές γιατί υπήρχαν τα βακούφια , κρατικά κτήματα , αμφισβητούμενα εκκλησιαστικά κτήματα που διεκδίκησε και πήρε το κράτος κλπ κλπ. Σήμερα και δή απ΄ το 1978 και μετά ( τότε μοιράστηκε το Λεσίνι επί υπουργού Γιάννη Μπούτα και κυβέρνηση Ν.Δ του Κων/νου Καραμανλή) στο Ξηρόμερο ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ πουθενά καλλιεργήσιμη κρατική γη προς αναδασμό . Παρεκτός και λέτε να μοιραστούν ισόποσα όλες οι ιδιοκτησίες και προς όλους τους πολίτες . Αυτά προ είπαμε γίνονται ΜΟΝΟΝ σε ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ καθεστώτα !!! Και εδώ διαφωνούμε ριζικά και διαφωνεί σίγουρα και το 95% του ελληνικού λαού. Κάνετε ένα γκάλοπ με τα αδέλφια ή ξαδέλφια ή χωριανούς σας και θα λάβετε την απάντηση. Οφείλετε , ομως , να κάνετε πλήρη ανάλυση της προτάσεως - απόψεψς σας ως προς τη λέξη : Ένας σοβαρός αναδασμός καλλιεργήσιμης γής μπορεί να συντελέσει στην αύξηση της εγχώριας γεωργο/κτηνοτροφικής παραγωγής προϊόντων και την αύξηση της απασχόλησης.Να το κατανοήσουμε,γιατί πιθανόν να μην μπορούμε να ερμηνεύσουμε τις ενδόμυχες απόψεις σας. Και επώνυμα .
    ευχαριστώ
    Ν.ΜΕΜΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κ. Ν. ΜΕΜΟ όταν λέω αναδασμό εννοώ, εθελοντική ανακατανομή των ιδιωτικών και αχρησιμοποίητων καλλιεργησιμων μικρο-αγροτεμαχίων, ώστε μετά και την εθελοντική ανακατανομή να καταστούν χρήσιμα ή χρησιμότερα και ετσι να αυξηθεί η εγχώρια παραγωγή αγροτο/κτηνοτροφικων προϊόντων και ταυτόχρονα να αυξηθεί και η απασχόληση.
    Εκτός και εάν μας εμποδίζει η πολιτική της Ε.Ε. να κάνουμε αναδιάρθρωση της αγροτικής μας παραγωγής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα που αποσαφινησατε τον αναδασμό όπως τον περιγράφετε , προτάσσοντας τον εθελοντισμό της αναδιανομής ιδιωτικών καλιεργήσιμων και αχρησιμοποίητ ν χωραφιών, με όλο το σέβας στην διαφορετική μας άποψη, την οποία να εξακολουθείτε να εχετε, σας αναφέρω και ως μεγαλύτερος ότι , για τέτοια πράγματα δεν έχει την κουλτούρα ο ελληνικός λαός να τα αποδεχθεί και να τα εφαρμόσει.Εδω έκανε Συνεταιρισμούς και πανελλαδικά τους βούλιαξε και τους καταχρέωσε. Και ιδίως ο ορεινός Αιτωλοακαρνάνας. Και σε προσωπικό τοπικό επίπεδο σας ερωτώ ,πόσα αδέλφια είναι μαλωμένα , γιατί έλαχε π.χ ο Πέτρος να λάβει μια παραγωγικότερη πεζούλα , όχι στρέμμα , από τον Νιόνιο τον αδελφό του ; Και να βρίσκονται στα μαχαίρια οι ίδιοι και τ παιδιά τους και τ αγγόνια τους και πάει σχοινί κορδόνι ο τσακωμός ;

      Διαγραφή
  6. Κ. Ν. ΜΕΜΟ νομίζω συμφωνούμε σε κάτι ώριμο και βασικό ότι δηλαδή, κατι πρέπει να γίνει ώστε να έχουμε αύξηση της εγχωριας αγροτο/κτηνοτροφικής παραγωγής, της παραγωγικότητας και αύξηση της απασχόλησης.
    Κάθε τι μεταρρ υθμιστικό είναι δύσκολο, αλλά δέν είναι και ακατόρθωτο, αρκεί να είναι ανιδιοτελές και κοινωνικά ωφέλιμο και χρήσιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο