Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

Αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι για τα «θαλασσοδάνεια» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου


     Τέσσερα χρόνια αφότου ξεκίνησε η πρώτη δίκη για τα αποκαλούμενα επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου την περίοδο 2008-2010, το τριμελές εφετείο κακουργημάτων κήρυξε σήμερα Τρίτη αθώους όλους τους κατηγορούμενους.
Ακολουθώντας και την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, οι δικαστές κατέληξαν ότι ο πρώην πρόεδρος του Ιδρύματος Άγγελος Φιλιππίδης, ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς, ο πρωην αναπληρωτής γενικός διευθυντής επενδυτικής τραπεζικής και θυγατρικών εταιρειών του ΤΤ Μάριος Βαρότσης και οι συνεργάτες του επιχειρηματία, Ιωάννης Ρόρρης και Αλεξανάνδρα Λιακόπουλου δεν τέλεσαν το αδίκημα της απάτης που τους αποδίδονταν.
Κατά την εισαγγελέα, δεν παραπλανήθηκαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Τ.Τ που ενέκριναν τα δάνεια καθώς ήταν σε γνώση τους το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ του κ. Κοντομηνά και του πιστωτικού ιδρύματος.
Επιπροσθέτως, ούτε ο επιχειρηματίας αλλά ούτε και οι συνεργάτες του παρουσίασαν ψευδή στοιχεία στα μέλη του ΔΣ.
Υπενθυμίζεται ότι όσον αφορά στα αδικήματα της απιστίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος που κατηγορούνταν κάποιοι εκ των συνολικά 35 εμπλεκομένων, το δικαστήριο κατά πλειοψηφία τους απάλλαξε τον περασμένο Ιούλιο. Κατά την κρίση του, με βάση τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που απαιτεί έγκληση του παθόντα για την κατηγορία της απιστίας σε βάρος τραπεζικού ιδρύματος (νόμος 4619/2019 άρθρο 405), η δίωξη κηρύσσεται απαράδεκτη. Κι αυτό γιατί η εκκαθαρίστρια εταιρία (PQH) δεν κατέθεσε σχετική δήλωση.
Έτσι, από τη στιγμή που έφυγε το βασικό αδίκημα της απιστίας συμπαρασύρθηκε και η νομιμοποίηση με αποτέλεσμα να παύσει η ποινική δίωξη των κατηγρουμένων για τις εν λόγω πραξεις.
Όπως δήλωσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης του Δημήτρη Κοντομηνά, Αρης Τζανετής, Γρηγόρης Τσόλιας και Δημήτρης Κούρεντας: «Με την απαλλακτική απόφαση, σε μια υπόθεση που ξεκίνησε το 2014 με την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης, αποδείχθηκε σήμερα ότι όχι μόνο δεν τέλεσε ο κ Δ. Κοντομηνάς τις αποδιδόμενες πράξεις, αλλά κυρίως ότι ουδέποτε είχε τελεσθεί οιαδήποτε αξιόποινη πράξη.»
Από την πλευρά του ο Αλέξης Στεφανάκης, συνήγορος υπεράσπισης του Μάριου Βαρότση επισήμανε ότι: «Σήμερα είχαμε την έκδοση της απόφασης του Γ´ τριμελούς εφετείου κακουργημάτων Αθηνών, με την οποία κηρύχθηκε ομόφωνα αθώος για το αδίκημα της απάτης ο Εντολεας μου, Μάριος Βαρότσης, πρώην Αναπληρωτής Γενικος Διευθυντης Επενδυτικής Τραπεζικής και Θυγατρικών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Δηλώνω ιδιαίτερα ικανοποιημένος και δικαιωμένος για την απόφαση, έστω μετά σχεδόν 7 έτη, χωρίς όμως να ξεχνάμε τις τόσες αστοχίες και πλημμέλειες της ανακριτικής διαδικασίας όσο και του παραπεμπτικού βουλεύματος».
Άγγελος Φιλιππίδης: Η κατηγορία κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος
«Οκτώ χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας από την Εισαγγελία Διαφθοράς για το ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ, κατά την διάρκεια της οποίας ποτέ δεν κλητεύθηκα για να δώσω εξηγήσεις, σήμερα, με ομόφωνη απόφαση του Εφετείου Αθηνών αθωώθηκα, όπως και όλοι όσοι κατηγορηθήκαν για απάτη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου. Αποδόθηκε δηλαδή δικαιοσύνη μετά από μακρόχρονη και ενδελεχή διαδικασία, αφού η κατηγορία κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος ενώπιον των φυσικών μας δικαστών και μετά από απαλλακτική πρόταση της Εισαγγελέως της έδρας. Η προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική καταστροφή, που προκλήθηκε σε όλους μας από εξωφρενικό, ανεύθυνο και ανυποστήρικτο πόρισμα κατά τα λοιπά «υπεύθυνων προσώπων», είναι τόσο μεγάλη, ώστε μετριάζεται ακόμη και η χαρά και ανακούφιση που μας διακατέχει για την δικαίωσή μας» ανέφερε ο Άγγελος Φιλιππίδης.
«Από την θέση του αθώου πλέον της κατηγορίας που μου αποδόθηκε, θέλω να απευθύνω έκκληση για την προστασία των τραπεζικών στελεχών, που καλούνται με το βάρος της υπογραφής τους να δανειοδοτήσουν επιχειρήσεις εν μέσω κρίσεων, είτε οικονομικών, όπως από το 2008, είτε και υγειονομικών όπως βιώνουμε σήμερα. Οι χρηματοδοτήσεις αυτές δίνουν ώθηση στην αγορά και εργασία σε χιλιάδες συμπολίτες μας. Θυμίζω την δήλωση κατά την εμφάνιση μου στον ανακριτή, ότι δίνω την μάχη του αυτονόητου. Εφ’ όσον χάσω, κανείς τραπεζικός δεν θα θέτει την υπογραφή του σε δάνειο παρά μόνον με τη σύμπραξη του εισαγγελέως. Οι εξελίξεις με δικαίωσαν πλήρως» ανέφερε».
Ο συνήγορος του Άγγελου Φιλιππίδη, Αθανάσιος Βαρλάμης, μόλις εξήλθε από την αίθουσα του Δικαστηρίου, δήλωσε «η σημερινή αθώωση του Άγγελου Φιλιππίδη και για το αδίκημα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου ως Προέδρου του ΤΤ, μετά από επτά χρόνια δικαστικού αγώνα για την ανάδειξη του διάτρητου της κατηγορίας, αναδεικνύει την επισφάλεια των ποινικών διώξεων, που στηρίζονται άνευ ετέρου σε πορίσματα «αρμοδίων», που εξυπηρετούν συγκυρίες ή σκοπιμότητες. Δεν μπορώ να ξεπεράσω και να ξεχάσω τη σύλληψη του Α.Φ. στην Τουρκία και την παραμονή του για 22 ημέρες στις φυλακές του Μάλτεπε, χωρίς καν να έχει προηγουμένως κληθεί στην προκαταρκτική εξέταση τότε. Αν είχε κληθεί (γεγονός το οποίο επιδιώκαμε και ζητούσαμε με αυτοπρόσωπες παραστάσεις) δεν θα επικρεμόταν επί επτά έτη η τόσο βαριά και απαξιωτική αυτή κατηγορία, που αποδομήθηκε πλήρως ενώπιον του Τρ/λους Εφετείου Κακ/των Αθηνών και δεν θα έκριναν οι Τούρκοι δικαστές ως παράνομο το ένταλμα σύλληψης του Α.Φ., διότι είχε παραβιασθεί στην Ελλάδα η προηγουμένη ακρόαση του φερομένου ως κατηγορουμένου.»
Πηγή: reader.gr
 blog.moudaniwn.gr

2 σχόλια:

  1. ΠΟΛΗ ΣΩΣΤΑ ΑΘΩΟΘΗΚΑΝ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ; ΤΙΠΟΤΑ ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΝΑ ΧΡΩΣΤΑΝΕ 4-5000 ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΥΝΔΙΝΕΥΟΥΝ ΜΕ ΦΥΛΑΚΗ; Η ΤΙΠΟΤΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΙΑΡΗΔΕΣ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ 2-3 ΔΟΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΤΟ ΠΑΙΡΝΕΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ; ΑΝΤΕ ΑΠΟ ΚΕΙ ΜΕ ΤΗ ΠΛΕΜΠΑ ΠΟΥ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΟΥΛΟΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΓΙΝΗΚΑΜΕ ΟΥΛΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να μας πει ο Φιλιππίδης πόσα χρήματα είχε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο τη πρώτη ημέρα της προεδρεία του και πόσα την τελευταία που παρέδωσε; Η τεράστια αυτή διαφορά χρημάτων κάπου οφείλετε. Που πήγαν αυτά τα λεφτά; Τα υπόλοιπα που λέει είναι παπ2ρι!Σ. Στη Ζαβέρδα τι κάνει όταν έρχεται; Το παίζει επενδυτής; Ποιοι είναι οι συνέταιροι του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο