Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

Μουρκούσης Βασίλης: «Ο σποριάρης φεύγει,αλλά ο σπόρος μένει.».

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ ΑΓΑΠΗΤΕ ΣΠΥΡΟ


       Διαβάζοντας το άρθρο σου για τον φωτισμό του αρχαίου πύργου, την ανάδειξη, την στερέωση και για το καστρί τα προσυπογράφω.
 
Τώρα στο πολιτικό σχόλιο σε ότι με αφορά σαν αντιδήμαρχο – πρόεδρο του ΝΠΔΔ και πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου διαφωνώ ριζικά και δεν το δέχομαι. Ειδικά από εσένα γιατί είσαι ο μόνος που γνώριζες όλες τις ενέργειες μου από το 2000 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2020, δηλαδή 20 χρόνια προσπάθειες. Να μου επιτρέψεις να στις υπενθυμίσω για να φρεσκάρεις την μνήμη σου αλλά και να βγάλουν οι πολίτες του Ξηρομέρου τα συμπεράσματα τους.
                Το 2000 υπέβαλα μήνυση κατά παντός υπευθύνου για το γκρέμισμα του τοίχου της αρχαίας Αλυζίας προκειμένου να ανοίξουν αγροτικό δρόμο.
                ‘Όταν το 2003 εως το 2006 είμαστε στο ΔΣ της Ένωσης Αλυζίων με δική σου εισήγηση στραφήκαμε στην διάσωση και ανάδειξη των αρχαίων μνημείων της Αλυζίας.
                Με την δική σου επιμέλεια έγινε το λεύκωμα και το DVD για την αρχαία Αλυζία σε συνεργασία με τις φοιτήτριες από το Αρχοντοχώρι Ουρανία Πεταλιά, Δήμητρα Τζουροπάνου και Ρεβέκκα Στρατούλη.
                Τον Ιούλιο του 2005 διοργανώσαμε το πρώτο αρχαιολογκό συνέδριο στο λύκειο Μύτικα με εισηγητές τον γενικό διευθυντή αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού dr. Λάζαρο Κολώνα, τον ομ. Καθηγητή αρχαιολογίας πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αθανάσιο Παλιούρα, την προϊσταμένη εφορείας αρχαιοτήτων Μαρία Σταυροπούλου Γάτση, τους αρχαιολόγους Νίκο Καπώνη και Ιωάννη Μόσχο με συντονιστή τον καθηγητή ΕΚΠΑ Παναγιώτη Κοντό.
                Το 2007 – 2008 -2009 η Ένωση Κανδηλιωτών διοργάνωσε 3 συνέδρια καλύπτοντας όλες τις αρχαιολογικές περιόδους προϊστορικά, κλασικά, βυζαντινά, νεώτερα μνημεία, τον λαϊκό πολιτισμό, το περιβάλλον, την ρύπανση των θαλασσών, γεωργία, κτηνοτροφία, με ομιλητές τους καθηγητές πανεπιστημίου Ιωαννίνων Παλιούρα Αθανάσιο, Ματθόπουλο Δημήτριο, Ζωιόπουλο Παντελή, Μουρτζή Κώστα και Ιερόθεο Ζαχαρία, τους καθηγητές ΕΚΠΑ Βασίλειο Λαμπρινουδάκη, Παναγιώτη Κοντό, τον Νικο Καμπερή ερευνητή της Ακαδημίας Αθηνών, τον Κώστα Κονταξή καθηγητή πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, τον διευθυντή αναστηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού Αναστάσιο Πορτελάνο, τον διευθυντή αναστηλώσεων βυζαντινών μνημείων Χρήστο Κατσιμπίνη, την μουσειολόγο Μόνικα Διαμαντή, τον αρχαιολόγο Μόσχο Ιωάννη, τον συγγραφέα Θεόδωρο Πολίτη και τον αντιπρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Λεωνίδα Λουλούδη με συντονιστές τους δημοσιογράφους Πάνο Σόμπολο, Γιάννη Πολίτη και τον καθηγητή Αθανάσιο Παλιούρα.
                Το 2011 η Ένωση Αλυζίων με συγγραφείς τον αρχαιολόγο Ιωάννη Μόσχο και τον διευθυντή αναστηλώσεων του Υπουργείου Πολιτσμού Αναστάσιο Πορτελάνο εκδίδει το βιβλίο «Αλυζία» στην ελληνική και την αγγλική. Το βιβλίο αυτό το 2012 η Ένωση Αλυζίων σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ξηρομέρου, την Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας- Λευκάδος το παρουσίασε στο επιμελητήριο Αγρινίου, στην Στοα Βιβλίου στην Αθήνα και στην Κανδήλα σε κατάμεστες αίθουσες. Στην παρουσίαση δε στην Κανδήλα την παρακολούθησαν πλήθος αρχαιολόγων από Αιτωλοακαρνανία, Ιωάννινα, Λευκάδα, Πρέβεζα, Αρτα κλπ. Για το βιβλίο μίλησαν οι dr. Ολυμπία Βικάτου προϊσταμένη της ΛΣΤ Εφορείας Αρχαιοτήτων , οι καθηγητές αρχαιολογίας Βασίλειος Λαμπρινουδάκης, Αθανάσιος Παλιούρας, Παπουτσάκη Σερμπέτη Ελευθερία, Μαρία Γάτση Σταυροπούλου προϊσταμένη της αρχαιολογικής εφορείας Πατρών και η αρχαιολόγος – μουσειολόγος Μόνικα Διαμαντή, με συντονιστές τους  καθηγητές πανεπιστημίου Παναγιώτη Κοντό και Αθανάσιο Παλιούρα.
                Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω  όλα τα μέλη των ΔΣ της Ένωσης Αλυζίων και της Ένωσης Κανδηλιωτών που συνέβαλαν στην  πραγματοποίηση των παραπάνω συνεδρίων.
 
                Τώρα ας πάμε στο τι έκανα ως πολιτικό πρόσωπο στον Δήμο Ξηρομέρου.
               
 Το 2012 εν μέσω μνημονίων που πετσόκοψε τα τακτικά έσοδα των δήμων μετα από σκληρές διαπραγματεύσεις με τον Δήμαρχο Πυθαγόρα Σαμαρά, συμπεριελήφθησαν στο τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του Δήμου οι εξης τρείς μελέτες :
1.Αρχιτεκτονική μελέτη ανάδειξης του ταφικού μνημείου στον Βούλκο ΤΚ Κανδήλας
2.Αρχιτεκτονική μελέτη για το ΙΝ. Ζωοδόχου Πηγής Αρχοντοχωρίου
3.Μελέτη συντήρησης αγιογραφιών και τοιχογραφιών ΙΝ. Ζωοδόχου Πηγής Αρχοντοχωρίου
                Το 2013 ανετέθηκαν  σε μελετητές και υπογράφηκαν οι σχετικές συμβάσεις από την αντιδήμαρχο Ντίνα Σαμαρά. Οι μελέτες για τον ΙΝ Αρχοντοχωρίου εξοφλήθηκαν το 2015 με δήμαρχο τον Γαλούνη Ερωτόκριτο. Υποβλήθηκαν στην εφορεία βυζαντινών αρχαιοτήτων στη Ναύπακτο στον προϊστάμενο Ιωάννη Χουλιαρά και την μηχανικό Ελένη Κατσούλη. Απο εκεί διαβιβάστηκαν στην διεύθυνση των βυζαντινών αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτσμού προκειμένου να πάρουν έγκριση από το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο.Ο φάκελος θεωρήθηκε ελλιπής και ζητήθηκαν άλλες δύο μελέτες στατική μελέτη του κτιρίου και αρχιτεκτονική μελέτη εξωτερικού χώρου.Τις μελετες αυτές τις βάλαμε στο τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμό του 2016 αλλα η αποκεντρωμένη υπηρεσία μας ζήτησε να τις αφαιρέσουμε διότι ο ναός ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη και όχι στον Δήμο και θα απορριπτόταν ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα και έτσι αφαιρέθηκε.Τότε απευθύνθηκα σε εύπορους Αρχοντοχωρίτες και ντόπους και εξ Αμερικής για να χρηματοδοτήσουν τις μελέτες αλλα δεν κατέστη δυνατόν.Εν συνεχεία απευθύνθηκα στο σεβαστό Μητροπολίτη κκ Κοσμα όταν ήρθε στον Μύτικα το 2018 προκειμένου να γίνει μια ερανική επιτροπή υπο την αιγίδα του. Μου έδωσε πολλές ευχές και ευλογίες,είπαμε να έρθει να ιερουργήσει στον Αγιο Σπυρίδωνα προκειμένου να γίνει και η επιτροπή. Όταν ο Παπαθανάσης τον πήρε τηλέφωνο να τον καλέσει να έρθει τον Αύγουστο του 2018 στο Αρχοντοχώρι δήλωσε κουρασμένος και επειδή είχε ανάγκη ξεκούρασης, θα έκανε χρήση αδείας. Από εκεί και πέρα το θέμα παραμένει στάσιμο.
                Τώρα για την αρχιτεκτονική μελέτη για το ταφικό μνημείο στον Βούλκο παραμένει ανεξόφλητη. Απο το 2017 δεν ξαναμπήκε ούτε στο τεχνικό πρόγραμμα, ούτε στον πρϋπολογισμό λογω οικονομικών στενοτήτων του Δήμου.
                Από το 2016 – 2017 - 2018 – 2019 το ΝΠΔΔ του δήμου Ξηρομέρου μετά από αίτημα και υπόδειξη της εφορείας αρχαιοτήτων προέβαινε σε καθαρισμούς αρχαιολογικών χώρων και μνημείων του δήμου Ξηρομέρου. Στον ετήσιο απολογισμό των πεπραγμένων της εφορείας αρχαιοτήτων στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο στο Μεσολόγγι , η προϊσταμένη αρχαιοτήτων dr.  Ολυμπία Βικάτου τον μόνο δήμο που ευχαριστούσε για την συνεργασία, ήταν ο Δήμος Ξηρομέρου.
                Την Παρασκευή 27 οκτωβρίου του 2017 το νομικό πρόσωπο του δήμου Ξηρομέρου και η εφορεία αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας-Λευκάδος συνδιοργάνωσαν ημερίδα με θέμα «Αρχαίες πόλεις και μνημεία του Δήμου ξηρομέρου» στον Αστακό.
                Μετά από όλα αυτά με εισήγηση της εφορείας αρχαιοτήτων στο υπουργείο Πολιτισμού έγινε η κήρυξη των αρχαιολογικών χώρων της Αλυζίας.
                Εν μέσω μνημονίων έγινε η απαλλοτρίωση του χώρου στο ταφικό μνημείο στον Βούλκο.
                Τον Οκτώμβρη του 2019 ο πρόεδρος της κοινωφελούς κύριος Λευτέρης Μάντζαρης μου ζήτησε να πάμε μαζί στην εφορεία αρχαιοτήτων προκειμένου να μιλήσουμε για τα μνημεία του Δήμου. Κλείστηκε ραντεβού,συναντηθήκαμε με την κυρία Βικάτου και έγινε μια δημιουργική και ενημερωτική συζήτηση.
                Στις 4 Σεπτέμβρη του 2020 δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από τον κύριο Δήμαρχο για να συναντηθούμε να τον ενημερώσω για τις προσπάθειες και τις ενέργειες που έχουνε γίνει για τα μνημεία προκειμένου να μην πάνε χαμένες. Η συνάντηση έγινε την Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη στο δημαρχείο και με την συμμετοχή του προέδρου ΝΠΔΔ Πολύζου Βασίλη. Έγινε μια αναλυτική ενημέρωση για όλα,είπα να ζητήσουν τους φακέλους από την προϊσταμένη της τεχνικής υπηρεσίας κ. Ραλάτου. Μου ζητήθηκε δε να κλείσω ραντεβού με την προϊσταμένη της εφορείας αρχαιοτητων κ. Βικάτου. Το ραντεβού κλείστηκε την Παρασκευή !8 Σεπτέμβρη.Επισκεφθήκαμε την εφορεία αρχαιοτήτων στο Μεσολόγγι,έγινε πλήρης ενημέρωση,κατατέθηκαν δημιουργικές προτάσεις. Η συνάντηση διήρκησε περισσότερο από μια ώρα. Στην συνάντηση παρευρέθηκαν η έφορος αρχαιοτήτων dr. Ολυμπία Βικάτου, η προϊσταμένη της υπηρεσίας η αρχαιολόγος κυρία Σαράντη, ο δήμαρχος κ. Τριανταφυλλάκης Ιωάννης, ο πρόεδρος του νομικού προσώπου κ Πολύζος Βασίλης και εγώ. Στο τέλος ο κύριος Δήμαρχος ζήτησε να βγει και η αναμνηστική φωτογραφία της συνάντησης για λόγους αρχείου. Είναι η μόνη συνάντηση την οποία ο κύριος δήμαρχος δεν ανήρτησε. Ίσως η παρουσία μου στην φωτογραφία να χάλαγε το τοπίο.Φαίνεται η παροιμία που λέει «Το λάδι θέλουμε ,τον λαδά δεν τον θέλουμε» εδώ ταιριάζει γάντι.
                Κλείνοντας αγαπητέ Σπύρο σε κάθε κάλεσμα για την ανάδειξη και την προστασία των μνημείων θα δίνω παρόν και δεν θα εξετάζω ποιος κάνει την πρόσκληση. Κάτι που δεν συμβαίνει με όλους. Εγώ  λοιπόν λίγο ή πολύ αυτόν τον σπόρο έριξα για την φύλαξη και ανάδειξη των μνημείων. Και όπως έλεγε και ο Χαρίλαος Φλωράκης «Ο σποριάρης φεύγει,αλλά ο σπόρος μένει.»
 
Με εκτίμηση
Μουρκούσης Βασίλης
 

11 σχόλια:

  1. Ευτυχώς που δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλά ρε Βασίλη ? ήθελα νάξερα
    Είναι υποτιμητικό να υπάρχουν ανθρωποι που υπάρχουν, καλύτεροι ας πούμε για παραδειγμα απο εσένα και απο εμένα. δηλαδή πρέπει να είμαστε όλοι ίδιοι ?
    τι "αντιλήψεις" ειναι αυτες που ακομα κουβαλας στους ώμους σου και εχεις και να ειναι καλά, παιδιά και εγγόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κ. Μουρκουση άσε τις θεωρηες και να δουμε τα χρεη που άφησε(εσπειρε) η προηγουμενη δημ. αρχη, δημαρχος-και οι δημοτικοι συμβουλοι
    πότε θα ξεχρώσει ο δήμος αυτα τα χρεη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μην περιμένεις καλό λόγο απο τους κυβερνώντες. Έχουν αναπτύξει φοβερή εσωστρέφεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν ειναι κατι για το οποιο δεν μπορει κανεις να αμφισβητησει...ειναι το ενδιαφερον κ οι διαχρονικες προσπαθειες του Βασιλη για την αναδειξη τω ν μνημειων κ της πολιτιστικης μας κληρονομιας.Πιστευω οτι ανηκει στους 4-5 που προσπαθησαν πιο πολυ απ ολους μας γι αυτο.Ειμαι σιγουρος οτι θα συνεχισει να προσφερει οσο μπορει.Σεβασμος..Θοδ Γκουρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δλδ εάν δέν εκανε ο κ Μουρκοϋσης αυτα που έκανε,
      δέν θα ημασταν τώρα στο δήμο εκπολιτισμένοι ;;;

      Διαγραφή
  6. Πρέπει δηλαδή Φίλτατε Βασίλη !
    να είμαστε, σώνει και καλσ , οι Πρώτοι του χωριού μας ?
    άς ειμαστε Φίλε Βασίλη κάπως στο μέσο όρο ή λιγο έστω πανω απο την βάση του 10 με αριστα το 20 βαθμό.
    δεν πειραζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πρέπει δηλαδή Φίλτατε Βασίλη !
    να είμαστε, σώνει και καλά , οι Πρώτοι του χωριού μας ?
    άς ειμαστε Φίλε Βασίλη κάπως στο μέσο όρο ή λιγο έστω πανω απο την βάση του 10 με αριστα το 20 βαθμό.
    δεν πειραζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πρέπει δηλαδή Φίλτατε Βασίλη !
    να είμαστε, σώνει και καλά , οι Πρώτοι του χωριού μας ?
    άς ειμαστε Φίλε Βασίλη κάπως στο μέσο όρο ή λιγο έστω πανω απο την βάση του 10 με αριστα το 20 βαθμό.
    δεν πειραζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βασιλη ?????? για κάνα καφέ καλοί ηστε
    πέραν αυτού δέν ταιριάζουμε ούτε δευτερόλεπτο
    Και ευτυχώς που δέν ταιριάζουμε.
    Οπότε μακρυα και αγαπημένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. φωτογράφε βγάλε μια φωτογραφία !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο