Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

Τροχοπέδη για την περιοχή του Ξηρομέρου η στείρα αντιπαράθεση.


        Έντονη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει τόσο στο Facebook, όσο και σε blog-site σχετικά με τη δημοσίευση του προέδρου της τοπικής κοινότητας Βασιλόπουλου Ξηρομέρου, και την παραίτηση του από μέλος της Επιτροπής Αγώνα εναντίον, της προς θεσμοθέτηση ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας.  

Ας πάρουμε τα γεγονότα από την αρχή και ας δούμε ένα πλήρες ιστορικό των γεγονότων. Η αφορμή της αντιπαράθεσης είναι η πρόσφατη νεροποντή, που σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Βασιλόπουλου κ. Παναγιώτη Πετρονικολο, πλημμύρισε το χωριό Βασιλόπουλο. Αιτία πάντα σύμφωνα με την ανάρτηση, ήταν η ολιγωρία του αρμόδιου αντιδήμαρχου Ξηρομέρου να ανταποκριθεί θετικά στα αιτήματα της τοπικής κοινότητας για τον καθαρισμό των φρεατίων, αναφέροντας για όσους μπορεί να αμφισβητήσουν τα παραπάνω και τις ημερομηνίες [α). 4/10/2019, β). 15/11/2019, γ). 15/2/2020.και δ). 25/9/2020]. Η ανάρτηση συνοδευόταν και από φωτογραφικό υλικό αδιάψευστο μάρτυρα για το τι συνέβη και πια η έκταση της πλημμύρας και ποιες οι ζημιές, ας τις δούμε:


Οι φωτογραφίες για λόγους οικονομίας χώρου αλλά και καλύτερης ανάγνωσης είναι ως κολάζ (όλες μαζί σε μία).

Η έκταση των ζημιών φαίνεται από τα παραπάνω ντοκουμέντα. Σε αυτό το σημείο ας κάνουμε μία αναδρομή στο παρελθόν, όχι το πολύ μακρινό αλλά πέρυσι το Δεκέμβριο 2019, όπου μία κακοκαιρία με την ονομασία "Ετεοκλής" δημιούργησε προβλήματα λόγω της βροχόπτωσης σε περιοχές του Ξηρομέρου, ανάμεσα σε αυτές και η Τ.Κ. Βασιλόπουλου. Οι ζημιές ήταν μεγάλες καθώς φούσκωσε το ρέμα προκαλώντας ζημιές, αφού το νερό ξέσπασε ορμητικά σε σπίτια στο χωριού. Από την πρώτη στιγμή στο χωριό σύμφωνα με τα τότε δημοσιεύματα (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), ήταν ο Δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης, και η Μαρία Σαλμά αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας. Και πάλι οι εικόνες αδιάψευστος μάρτυρας των γεγονότων, ας τις δούμε:


Λίγους μήνες μετά (Μάρτιος 2020) ο Πρόεδρος του χωριού σε ευχαριστήριο (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) αναφέρει,  Ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βασιλοπούλου Ξηρόμερου κ. Π. Πετρονικολος ευχαριστεί τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη ,την Αντιπεριφερειαρχη Αιτ/νιας κ. Μ Σαλμα , τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Έργων κ. Θανάση Μαυρομμάτη ,τον Προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας, την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας και την Κτηματική Υπηρεσία αφενός για την άμεση ανταπόκριση στα αιτήματα της Κοινότητας Βασιλοπούλου αφετέρου για το έμπρακτο ενδιαφέρον τους και την καθοριστική συμβολή των ιδίων και των Υπηρεσιών που προΐστανται στην επίλυση των χρόνιων προβλημάτων της Κοινότητας......
Συγκεκριμένα άμεσα υλοποιούνται κατόπιν αιτημάτων της κοινότητας, τα παρακάτω έργα
1. Καθαρισμός κεντρικού χειμάρρου
2. Έργα αντιστήριξης οδοποιίας στην είσοδο του χωριού (θέση παναγία)
3. Διαπλάτυνση δρόμου από θέση «Κληματια» έως και τα φωτοβολταϊκά Στρατομητρου.  

Οι φωτογραφίες και πάλι αδιάψευστος μάρτυρας των εργασιών που αναφέρονται παραπάνω:


Από την σύγκριση των δύο μπορούμε να έχουμε μία εικόνα με την έκταση και το εύρος της ζημιάς στην Τ.Κ. τις δύο αυτές χρονικές περιόδους.

Δεν θα σταθούμε σε μία στείρα αντιπαράθεση που δυστυχώς γίνεται, για το εάν η απόφαση του Προέδρου της τοπικής κοινότητας ήταν ορμώμενη, από κάποια πολιτικά κίνητρα η όχι.

Θα προχωρήσουμε παρακάτω και θα δούμε την αρχή της δημοσίευσης μας που αναφέρει, "...του προέδρου της τοπικής κοινότητας Βασιλόπουλου Ξηρομέρου, και την παραίτηση του από μέλος της Επιτροπής Αγώνα εναντίον, της προς θεσμοθέτηση ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας."


Θα σταθούμε στην θεσμοθέτηση της ΠΟΑΥ και ποια είναι η σημασία της, με ένα τίτλο, "20 νέα στρέμματα ιχθυοκαλλιέργειας στην παραλιακή διαδρομή Αστακού - Μύτικας. Αναμένονται στο πολύ άμεσο μέλλον, δεκάδες νέα στρέμματα σε περιοχές εντός ορίων Αστακού, Αρχοντοχωρίου, Κανδήλας και Μύτικα.".

Το 2019 δυστυχώς η ίδρυση της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας, των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, έλαβε χώρα χωρίς την ενημέρωση και την γνωμοδότηση των συλλογικών οργάνων του Δήμου Ξηρομέρου. Μετά από αυτή την σοβαρή υπόθεση για το μέλλον του τόπου, δυστυχώς το 2018-2019 δεν έγινε καμία διαβούλευση στις τοπικές κοινωνίες και δεν γνωμοδότησαν ως όφειλαν, για κομμάτια της ΠΟΑΥ που αφορούν τα όρια τους οι:
Η Δ.Κ. Αστακού.
Η Τ.Κ. Αρχοντοχωρίου.
Η Τ.Κ. Κανδήλας.
Η Τ.Κ. Μύτικα.
Επίσης δεν γνωμοδότησε η Επιτροπή ποιότητας Ζωής του Δήμου Ξηρομέρου.
Δεν γνωμοδότησε τέλος το Δημοτικό Συμβούλιο Ξηρομέρου.

Το Σεπτέμβριο του 2020 ο Δήμος Ξηρομέρου είπε, "Όχι στην ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας από την Επιτροπή Διαβούλευσης, και προέβη στη σύσταση Επιτροπής Αγώνα, ώστε να αναλάβει από εδώ και πέρα την ενημέρωση των πολιτών και όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για να εμποδιστεί αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη, να σταματήσει αυτή τη ζοφερή κατάσταση πριν παγιωθεί και που αποτελεί αίτημα του συνόλου των πολιτών και του Δήμου Ξηρομέρου.
Στόχος η σωστή διευθέτηση, ο σωστός συντονισμός για τον μελλοντικό αναπτυξιακό σχεδιασμό με γνώμονα, τον άνθρωπο, το περιβάλλον την φύση και τη αρμονική συνύπαρξη επενδύσεων προς όφελος της κοινωνίας.


Από τα παραπάνω ο κάθε αναγνώστης μπορεί να κρίνει την σοβαρότητα του ζητήματος και να αναλογιστεί το βάρος και τον αγώνα που καλείται να δώσει η
Επιτροπή Διαβούλευσης ενωμένη απέναντι σε ισχυρά συμφέροντα και πιέσεις. 

Η έντονη βροχόπτωση μπορεί να δώσει μεγάλους όγκους νερού και να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, και καταστροφές. Είναι όμως δύο διαφορετικά ζητήματα ή θέματα και δεν θα έπρεπε να συνδέονται μεταξύ τους.
 

Τα συνεχώς διογκούμενα προβλήματα της επαρχίας μας χρειάζονται λύσεις, προτάσεις, συγκλίσεις και κοινή προσπάθεια όλων μας και όχι επιπλέον εσωτερικές στείρες αντιπαραθέσεις.

8 σχόλια:

  1. Καποιοι εφυγαν απο την ψηφιση της ποαυ... Τορα λιγο νερο στο χαντακι ... Λες τα συμφεροντα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μήπως όλα γίνονται για τα ψυφαλακια..... Εξασφάλισες πάλι την προεδρία η κάποια καλή θέση στο γενικό (αντιδήμαρχος) σε τρία χρόνια.??????.
    Όλα αυτά για λίγο νερό στ αυλάκι. Γελάει ο κόσμος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχουν πολύ φάει οι ιχθυοκαλλιέργειες ...... Μπράβο . Βλέπω μπροστά βλέπω μακριά βλέπω το μέλλον.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. δηλαδι τι λετε ολοι εσεις οι παραπανω οτι το κανουν επιτιδες για να γινουν αντιδημαρχοι κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 10.39 βρες κανένα σπίτι που πλημηρησε και μετά πες αν είναι λόγος για παραίτηση από το πιο σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει για τις παραλιακές περιοχές και ειναι η ΠΟΑΥ. Ένα χαντακι με νερό βλέπω εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανεμοστρόβιλος , ας κάνουμε πίσω , έτσι κ αλλιώς δικαιολογίες ΠΟΛΛΕΣ κ μισές δουλειές στα ημιτελή έργα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κουκια τρωτε , κουκια μαρτυρατε!! Αντιδρα ο προεδρος του Βασιλοπουλου που δεν πηγαινουν τα μηχανηματα στο χωριο του , ειναι υποκινουμενος!! Αν τον βουλωνε θα ηταν καλος; Σαν δεν ντρεπεστε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σ αυτό το χαντάκι πέφτει ο βόθρος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο