Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Οινοπνευματοποίηση υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Στήριξη του αγροτικού εισοδήματος αλλά και κάλυψη των αναγκών της χώρας σε οινόπνευμα


    Στήριξη του αγροτικού εισοδήματος αλλά και κάλυψη των αναγκών της χώρας σε οινόπνευμα από την ενεργοποίηση της διαδικασίας της απόσταξης κρίσης

Την πρόταση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για δικαίωμα στην απόσταξη κρίσης υιοθέτησε η Ελληνική Κυβέρνηση και ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα να δίνεται πλέον η δυνατότητα για οινοπνευματοποίηση υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Πιο συγκεκριμένα, τον περασμένο Απρίλιο, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης, από κοινού με τον Αντιπεριφερειάρχη  Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρο Βασιλόπουλο, ανέπτυξαν την πρόταση τους στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σημειώνοντας την ανάγκη αφενός στήριξης της παραγωγής και του εισοδήματος των οινοπαραγωγών και αφετέρου, την ωφελιμότητα της παραγωγής αποθεμάτων οινοπνεύματος προς όφελος της χώρας εν μέσω της υγειονομικής κρίσης του COVID-19.

Στο πλαίσιο αυτό, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε στις 3 Ιουλίου 2020, καθορίζονται οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες για την υλοποίηση του μέτρου στήριξης που αφορά στην απόσταξη οίνου σε περίπτωση κρίσης. Δικαιούχοι της στήριξης, που χορηγείται για την απόσταξη οίνου, είναι οι οινοποιητικές επιχειρήσεις.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη εξέλιξη, οι κ.κ. Ζαίμης και Βασιλόπουλος, με κοινή τους δήλωση εκφράζουν την ικανοποίησή τους. «Η ενεργοποίηση της διαδικασίας απόσταξης κρίσης συμβάλλει σημαντικά στην στήριξη του εισοδήματος των οινοπαραγωγών της Δυτικής Ελλάδας, στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, αλλά και στη συνεχιζόμενη προσπάθεια αυτάρκειας της χώρας σε οινόπνευμα. Πρόκειται για ένα μέτρο πολλαπλώς ωφέλιμο που έγκαιρα προβλέψαμε και στο οποίο με αποφασιστικότητα αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση» αναφέρουν.

Σημειώνεται πως οι ενδιαφερόμενοι, για ένταξη στο πρόγραμμα παραγωγοί, υποβάλλουν υποχρεωτικά στην ψηφιακή υπηρεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ. και τη δήλωση αποθεμάτων, επιλέγοντας στις ενέργειες την «απόσταξη». Δηλώνουν τα αποθέματα μόνο της παραγωγής τους, τα οποία κατείχαν έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, στις αποθήκες τους.
Στη συνέχεια υποβάλουν αίτηση-υπεύθυνη δήλωση, για ένταξη στο πρόγραμμα, ηλεκτρονικά, μέσω της αντίστοιχης ψηφιακής υπηρεσίας που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του ΥΠ.Α.Α.Τ., από την 6η Ιουλίου έως και την 12η Ιουλίου 2020.

Η επιλεξιμότητα των αιτήσεων εξετάζεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που είναι:
α) ο προς απόσταξη οίνος να έχει παραχθεί νόμιμα
β) ο ενδιαφερόμενος οινοπαραγωγός να έχει υποβάλλει:
i) οι δηλώσεις συγκομιδής, παραγωγής και αποθεμάτων κατά τις δύο τελευταίες αμπελοοινικές περιόδους και αυτές να είναι πλήρεις και ακριβείς,
ii) να τηρεί βιβλία εισερχομένων εξερχομένων και αποθεμάτων.
iii)να υπάρχει  συμφωνητικό απόσταξης οίνων με οινοπνευματοποιείο Β΄ κατηγορίας
iv) έντυπο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τον υπολογισμό της χιλιομετρικής απόστασης από τον χώρο αποθήκευσης του οίνου μέχρι τον χώρο των εγκαταστάσεων του οινοπνευματοποιείου Β΄ κατηγορίας σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο συμφωνητικό απόσταξης.

Όλες οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία, στον σύνδεσμο:  https://www.pde.gov.gr/gr/enimerosi/deltia-tupou/item/13854-proupotheseis-kai-diadikasies-gia-tin-ylopoiisi-toy-metroy-stirixis-poy-afora-stin-apostaxi-oinoy-se-periptosi-krisis.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο