Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τα “καμπανάκια” που προειδοποιούν

    Μήπως ο πόνος που νιώθετε στο χέρι ή στο πόδι σας οφείλεται στην ρευματοειδή αρθρίτιδα; Πώς μπορείτε να το καταλάβετε αυτό; Ποια σημάδια πρέπει να προσέχετε;
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια σοβαρή αυτοάνοση ασθένεια, πολύ διαφορετική από την οστεοαρθρίτιδα, η οποία είναι και ο τύπος αρθρίτιδας που συνήθως αναπτύσσεται καθώς μεγαλώνουμε. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να “χτυπήσει” σε οποιαδήποτε ηλικία και, αν δεν έχετε διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνες παραμορφώσεις στα άκρα και τις αρθρώσεις.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια καταστροφική ασθένεια που εκτός από τις αρθρώσεις σας, επηρεάζει και άλλα όργανα και μειώνει το προσδόκιμο ζωής σας. Οι νεότερες θεραπείες έχουν υψηλό ποσοστό επιτυχίας στην μείωση του πόνου, ενώ και η πλήρης ίαση είναι μια καλή πιθανότητα. Αλλά για να γίνουν αυτά, απαιτείται έγκαιρη θεραπεία για να αποφευχθεί μια μόνιμη βλάβη κάποιας άρθρωσης.
Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να πει κανείς αν τα συμπτώματά του είναι εκείνα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ή μιας πιο κοινής “φθοράς” της αρθρίτιδας, που ονομάζεται οστεοαρθρίτιδα. Σε κάθε περίπτωση η διάγνωση πρέπει να γείνει από κάποιον που είναι ειδικός σε αρθριτικές παθήσεις, συνήθως ένας ρευματολόγος.
Εδώ είναι πέντε προειδοποιητικά σημάδια της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και πώς διαφέρουν από τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας.
1. Συνήθως, στην ρευματοειδή αρθρίτιδα, μία ή περισσότερες από τις αρθρώσεις των δακτύλων σας θα έχουν πρηστεί
Το οίδημα είναι πιο πιθανό να συμβεί στην μεσαία ή στην μεγάλη άρθρωση των δαχτύλων σας (δηλαδή όχι στην τελευταία, μικρή άρθρωση ακριβώς πριν από το νύχι). Το πιο συχνό, μάλιστα, είναι να επηρεάσει ταυτόχρονα τις αρθρώσεις και στα δύο χέρια. Το πρήξιμο δεν θα το αισθάνεστε ως “οστεώδες”, αλλά περισσότερο ως ένα πιο “ευαίσθητο” σημείο και ελαφρώς μαλακό. Είναι επίσης πιθανό να το αισθάνεστε και λίγο πιο ζεστό και να παρατηρήσετε μια ελαφριά ερυθρότητα πάνω στην άρθρωση.
2. Αν τουλάχιστον μία από τις μεσαίες ή μεγάλες αρθρώσεις στα δάχτυλά σας έχει πρηστεί και σας πονάει για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι εβδομάδων…
…χωρίς άλλο πιθανό λόγο ή εξήγηση, τότε αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Οι πιο μεγάλες αρθρώσεις, όπως οι αστράγαλοι, τα γόνατα, οι ώμοι και οι αγκώνες μπορεί επίσης να επηρεαστούν, αλλά θα πρέπει να έχετε πρήξιμο και πόνο σε τουλάχιστον δύο από αυτές τις αρθρώσεις για να διαγνωστείτε με ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Από την άλλη πλευρά, το πρήξιμο και ο πόνος στις μικρές αρθρώσεις στα δάχτυλα, στη βάση του αντίχειρα και στις αρθρώσεις στα δάχτυλα των ποδιών είναι πιο πιθανό να οφείλονται σε οστεοαρθρίτιδα.
3. Οι μύτες των ποδιών σας αποτελούν επίσης “στόχους” της ασθένειας
Συχνά, τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν την αίσθηση σαν να “περπατούν πάνω σε μπάλες του γκολφ” ή σαν να έχουν μόνιμα ένα πρήξιμο κάτω από το πόδι, ιδιαίτερα όταν ξυπνούν το πρωί και σηκώνονται από το κρεβάτι.
Αυτός είναι ένας πόνος που θα τον αισθάνεστε διαφορετικό από τον πόνο που προκαλείται από κάποιον κάλο. Ο πόνος από ένα κάλο είναι συνήθως στη βάση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού και επιδεινώνεται, όταν φοράτε στενά παπούτσια.
4. Δεν αισθάνεστε καλά και μπορεί να παρατηρήσετε εξογκώματα στους αγκώνες σας
Με την ρευματοειδή αρθρίτιδα, μπορεί να έχετε συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως χαμηλό πυρετό και κόπωση.
Περιστασιακά, μικρά εξογκώματα ή οζίδια κάτω από το δέρμα μπορεί να αναπτυχθούν στην ρευματοειδή αρθρίτιδα, συχνά κοντά στο πίσω μέρος του αγκώνα. Αυτά ονομάζονται ρευματοειδή οζίδια.
5. Οι αρθρώσεις σας είναι ιδιαίτερα δύσκαμπτες για περισσότερο από μία ώρα το πρωί
Αν έχετε ρευματοειδή αρθρίτιδα, μπορεί να δυσκολεύεστε να κλείσετε εντελώς τη γροθιά σας. Μπορεί να έχετε ακόμα μια ασυνήθιστη ευαισθησία και πρήξιμο στο πάνω μέρος των καρπών σας. Αν εμπλέκονται και οι αγκώνες σας, μπορεί να σας είναι δύσκολο να τους ισιώσετε εντελώς.
Συνήθως, δεν θα έχετε πρήξιμο ή πόνο στις αρθρώσεις του ισχίου σας νωρίς στην πορεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Οι επώδυνες αρθρώσεις του ισχίου πιο συχνά οφείλονται σε οστεοαρθρίτιδα και οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται τον πόνο στο εμπρός μέρος του ισχίου ή στην βουβωνική χώρα.

πηγή: iatropedia.gr








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο