Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

ΟΑΕΔ: Αυξάνεται κατά 40 ευρώ το επίδομα ανεργίας -Ποιους αφορά (αποφάσεις)


Στα 400 ευρώ αυξάνεται το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ που δικαιούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι σε περίπτωση που κλείσουν την επιχείρησή τους. Ταυτόχρονα διευρύνεται το εισοδηματικό όριο για τους δικαιούχους.....

Σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις που υπέγραψε ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, αυξάνεται κατά 40 ευρώ (από τα 360 στα 399,25 ευρώ) το επίδομα ανεργίας των επαγγελματιών. Το επίδομα παύει να είναι σταθερό ποσό και ευθυγραμμίζεται με το βασικό μηνιαίο επίδομα ανεργίας των κοινών ανέργων, που μετά την τελευταία αύξηση του κατώτατου μισθού έχει πλέον διαμορφωθεί στα 399,25 ευρώ.
Παράλληλα αυξάνεται το όριο του ατομικού φορολογητέου εισοδήματος από οποιαδήποτε πηγή των δύο τελευταίων φορολογικών ετών (που προηγούνται του έτους υποβολής της αίτησης) από τα 20.000 στα 30.000 ευρώ. Αντίστοιχα αυξάνεται το όριο του οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος στα 40.000 ευρώ, από 30.000 ευρώ που ήταν.
Μέχρι σήμερα ίσχυε «το συνολικό ατομικό καθαρό φορολογητέο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο φορολογικών ετών που προηγούνται του έτους υποβολής της αίτησης να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των είκοσι χιλιάδων ευρώ (€ 20.000,00) και το συνολικό οικογενειακό καθαρό φορολογητέο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο φορολογικών ετών που προηγούνται του έτους υποβολής της αίτησης να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των τριάντα χιλιάδων ευρώ (€ 30.000,00)».
Οι δύο αλλαγές επέρχονται και για τους ελεύθερους επαγγελματίες του πρ. ΟΑΕΕ και για τους αυτοαπασχολούμενους του πρ.ΕΤΑΑ. Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες (πρ. ΟΑΕΕ) η νέα απόφαση ορίζει πως οι άνεργοι επαγγελματίες δεν αποκλείονται από το βοήθημα αν εισπράττουν σύνταξη χηρείας, ή έχουν υποβάλει αίτηση για σύνταξη χηρείας. Αντίθετα αποκλείονται αν εισπράττουν ή αναμένουν σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας.
To βοήθημα θα δικαιούνται πλέον και οι οφειλέτες του πρ ΟΑΕΕ, καθώς απαλείφεται η προυπόθεση που υπήρχε και ανέφερε πως ο δικαιούχος πρέπει να έχει εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή τυχόν οφοιλές από οποιαδήποτε αιτία προς τον ασφαλιστικό φορέα.
Αντίθετα προστίθεται νέα προϋπόθεση που αναφέρει μη διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας προκειμένου να υπηρετήσει ο επαγγελματίας τη στρατιωτική του υπηρεσία, ή προκειμένου να μετέχει σε πανεπιστημιακές, ή μεταπτυχιακές, ή διδακτορικές σπουδές.
Επίσης για χρόνο ασφάλισης που υπερβαίνει τα 14 πλήρη έτη ασφάλισης, το βοήθημα θα καταβάλλεται πλέον για 9 μήνες.
aftodioikisi.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο