Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Στα δίχτυα του κορωνοϊού οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες

Ανυπολόγιστο πλήγμα δέχονται οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες, καθώς μετά τις απώλειες από τη δραματική πτώση των εξαγωγών στην Ιταλία, μειώνονται πλέον οι εξαγωγές και προς Γαλλία και Ισπανία. Η απαγόρευση των πτήσεων από την Ευρώπη που αποφάσισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ καθιστούν το κόστος μεταφοράς των ελληνικών ψαριών στην αμερικανική αγορά σχεδόν απαγορευτικό. Την ίδια ώρα, η αναστολή λειτουργίας των εστιατορίων στην Ελλάδα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι καταναλωτές προτιμούν τα τρόφιμα μακράς διάρκειας έχει ως συνέπεια οι απώλειες για τον κλάδο να διευρύνονται αντί να περιορίζονται από την εγχώρια αγορά. Η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) έστειλε στα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης προτάσεις για τη στήριξη του κλάδου.

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, η μείωση των εξαγωγών προς την Ιταλία είναι πλέον της τάξης του 60%, ενώ ορισμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας είδαν τις παραγγελίες τους από τη γείτονα να μηδενίζονται. Τα ψάρια αποτελούν το κυριότερο εξαγώγιμο είδος της Ελλάδας προς την Ιταλία και το 2018 η αξία τους διαμορφώθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), σε 253,6 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιταλία αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για τα ελληνικά ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας, καθώς προς τη γείτονα κατευθύνεται το 45% των ελληνικών εξαγωγών τσιπούρας και λαβρακίου. Η Ισπανία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά για τα ψάρια ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, καθώς απορροφά σχεδόν το 12,6% της ελληνικής παραγωγής και αντιπροσωπεύει το 15,5% των συνολικών εξαγωγών ελληνικής τσιπούρας και λαβρακίου. Η Γαλλία αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά για τα ψάρια ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας αφού απορροφά το 9,6% της ελληνικής παραγωγής και αντιπροσωπεύει το 11,83% των συνολικών εξαγωγών ελληνικής τσιπούρας και λαβρακίου.
Οι ΗΠΑ
Την ίδια ώρα, το κόστος για την εξαγωγή των ψαριών στις ΗΠΑ υπερδιπλασιάζεται, καθιστώντας ουσιαστικά την είσοδο στην αγορά αυτή απαγορευτική. Σημειώνεται ότι για τις εξαγωγές των ελληνικών ψαριών στις ΗΠΑ χρησιμοποιούνται οι τακτικές εμπορικές πτήσεις με το κόστος μέχρι τώρα να είναι 2,5 ευρώ/κιλό. Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει όλες τις πτήσεις που προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης οδήγησε τις ελληνικές εταιρείες στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων, όπως η εξαγωγή των ψαριών μέσω των πτήσεων της Turkish Airlines ή μέσω της Emirates Arilines. Η «προσφορά» της Turkish Airlines είναι 6 ευρώ/κιλό, σύμφωνα με πληροφορίες, κάτι που πιθανώς συνδέεται με το γεγονός ότι η Τουρκία αποτελεί τον κυριότερο ανταγωνιστή της Ελλάδας σε τσιπούρα και λαβράκι ιχθυοκαλλιέργειας.
Ανοίγουν κλωβούς
Η μείωση των πωλήσεων εντός και εκτός Ελλάδος έχει πολλαπλές συνέπειες. Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να πρέπει να βγάλουν από τους κλωβούς ψάρια –για λόγους ευζωίας των ψαριών πρέπει να αραιώσουν τον πληθυσμό μέσα στους κλωβούς– τα οποία κινδυνεύουν να μείνουν απούλητα. Τέλος, το πρόβλημα ρευστότητας εντείνεται από το γεγονός ότι ξένοι πελάτες, π.χ. από την Ιταλία, έχουν καθυστερήσει τις πληρωμές.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο