Η Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία (ΑΙ.ΠΟ.Ε.) και η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣY.Ξ.) παρουσίασαν το νέο βιβλίο του Αντώνη Βασιλείου (το οποίο πριν λίγες μέρες παρουσιάστηκε στο Αγρίνιο) με τίτλο: «Οι Αρβανιτόβλαχοι (Καραγκούνηδες) της Ακαρνανίας: από τον μύθο στην πραγματικότητα».
Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2020, στην αίθουσα λόγου και τέχνης στη στοά του βιβλίου (Αρσάκειο Μέγαρο) στην Αθήνα....
Χαιρέτησαν: Ο πρόεδρος της ΟΠΣΥΞ κ. Δημήτρης Στεργίου και ο κ. Μιχάλης Γιάγκας πρόεδρος εργαζομένων Επιμελητηρίων Ελλάδος.
Για το βιβλίο μίλησαν:
-Ο Σταμάτης Μπέης, Ερευνητής Β΄ Βαθμίδας Ακαδημίας Αθηνών, μέλος του Δ.Σ. Επιστημονικής Εταιρίας Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων.
-Και κ. Παναγιώτης Κοντός ο οποίος διάβασε την ομιλία του Άγγελου Συρίγου, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής Πάντειου Πανεπιστημίου, βουλευτής Α΄ Αθηνών ο οποίος δεν παραβρέθηκε λόγω προσωπικού κωλύματος. Επίσης ο καθηγητής Κοντός διάβασε αποσπάσματα από την ομιλία του - κ. Απόστολου Βετσόπουλου, (στην παρουσίαση του βιβλίου στο Αγρίνιο) Διδάκτωρ Ιστορίας, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων Δυτικής Ελλάδος.
-Την εκδήλωση συντόνισε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας κ. Παναγιώτης Κοντός.
-Την Παρουσίαση έκλεισε ο συγγραφέας Αντώνης Βασιλείου με την αποφώνησή του και τις ευχαριστίες προς όλους όσους συνέβαλαν στην έκδοση του βιβλίου και στην επιτυχία της εκδήλωσης.
Παραβρέθηκαν:
Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο πρόεδρος ΠΑΝΣΥ Παναγιώτης Χολής, ο Αλέκος Σάββας επίτιμος πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ, ο Δημήτρης Αλεξανδρής Αντιπρόεδρος ΠΑΝΣΥ, ο Μάκης Στρατούλης πρόεδρος Συλλόγου βελανιδιάς, από το Σύλλογο Μαχαιριωτών η Αθήνα Μπούρχα, ο Φίλιππος Ντόβας πρόεδρος της Αμφικτιονίας Ακαρνάνων, από την Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία (ΑΙ.ΠΟ.Ε.) ο Γιάννης Καρύτσας, τα μέλη Διονύσης Μπερερής, Χρήστος Κορέλας, ο Δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ξηρομέρου Φίλιππος Σαμαλέκος, ο γιατρός Γιώργος Κέκος, ο Άρης Σφυρής από το Σύλλογο Γαβαλιωτών, το μέλος της ΟΠΣΥΞ Βασίλης Μπουρνάζος, η πρόεδρος των Απανταχού Στρογγυλοβουνιωτών «το Ψηλοβράχι» Πηγή Χαντζή, ο Στρατηγός συγγραφέας Κολόμβας Νικόλαος, κ.α.
-Ευχάριστη νότα της εκδήλωσης οι δύο γιοί του συγγραφέα που έπαιξαν με τα βιολιά τους την καραγκούνα και καταχειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκόμενους.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:
Πρόκειται για έναν τόμο, ο οποίος αποτελεί συναγωγή οκτώ κειμένων που αφορούν την Αρβανιτοβλάχικη (Καραγκούνικη) γλωσσική ομάδα της Ακαρνανίας. Τα μέλη της ομάδας αυτής κατοικούν μόνιμα εδώ και αιώνες -απομονωμένα από όλες τις άλλες βλαχόφωνες γλωσσικές ομάδες- στο νοτιότερο σημείο εξάπλωσης της Βλάχικης γλώσσας στην Ελλάδα και φυσικά στον ευρύτερο βαλκανικό χώρο, στην Ακαρνανία.
Η συγκεκριμένη γλωσσική ομάδα επίσης διαφοροποιείται από τους υπόλοιπους Βλάχους (γλωσσικά, πολιτισμικά, εθνογραφικά κ.λπ.) σε σημαντικό βαθμό. Σε κάποια φάση της ιστορίας της, μάλιστα, η ομάδα αυτή υπήρξε ακόμη και τρίγλωσση, με τους ομιλητές της να μιλούν συγχρόνως βλάχικα, ελληνικά και αλβανικά/αρβανίτικα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιστημονική έρευνα. Είναι ακόμη η μόνη βλάχικη γλωσσική ομάδα η οποία φέρει το προσωνύμιο Καραγκούνηδες ή Γκαραγκούνηδες, γεγονός που χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.
Τα κείμενα που περιλαμβάνονται στον τόμο αυτόν στηρίζονται τόσο σε βιβλιογραφική ανασκόπηση όσο και σε αρχειακή και επιτόπια έρευνα, καλύπτουν δε ένα ευρύτατο φάσμα επιστημονικών κλάδων –αναφορικά πάντοτε με την ανωτέρω γλωσσική ομάδα- όπως ιστορία, φιλολογία, λαογραφία, εθνογραφία, κοινωνική ανθρωπολογία, γλωσσολογία, κοινωνιογλωσσολογία κ.λπ.
Στο βιβλίο περιλαμβάνεται ευρετήριο κύριων ονομάτων και όρων, που σχετίζονται με τους Αρβανιτόβλαχους της Ακαρνανίας, και το προλογίζει ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου.
(Το κείμενο προέρχεται απο ΜΠΑΜΠΙΝΗ ΙΝ)
....καραγκούνηδες, κουτσόβλαχοι, αρβανιτοβλαχοι, τσιντσάροι, μογλενίτες , βλαχοι, γραμμουστιάνοι, τσίπανοι κοκ.... άλλα εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες, άλλα άγνοια και ημιμάθεια και άλλα μια εσωστρέφεια ή ακόμα και το βιοπορισμό. Η αλήθεια όμως ειναι ότι όλες αυτές οι ομάδες είναι "ζωντανό απολίθωμα" μιας ομάδας: Των Λατινόφωνων Ελλήνων οι οποίοι συννενοούνταν για αιώνες με μια λατινογενή διάλεκτο γλώσσα εξαιτίας της έντονης συνδεσης με την εγνατία οδό με υπόστρωμα πάντα την ελληνική γλώσσα. Οι άνθρωποι αυτοί συνέβαλλαν στον εκλατισνισμό της Ρουμανίας) κουβαλώντας στην γλώσσα εκέι και αρχαιοελληνικές λέξεις (πχ όια) και είχαν πάντα ελληνική συνείδηση γιατί στο θυμικό τους γνωρίζαν πάντα που ανήκαν (κι ας ξέμειναν κάποιοι στις γειτονικές χώρες). Και επειδή όταν χάνεις το δρόμο ακολουθείς το ποτάμι πάντα προς τα πάνω για την πηγή "
ΑπάντησηΔιαγραφή.ΚΑΊΠΕΡ ἝΛΛΗΝΑΣ ἘΚ ΤΟΥ͂ ΠΛΕΊΟΝΟΣ ὌΝΤΑΣ, ΤΗ͂Ι ΤΩ͂Ν ἸΤΑΛΩ͂Ν ΦΘΈΓΓΕΣΘΑΙ ΦΩΝΗ͂Ι, ΚΑῚ ΜΆΛΙΣΤΑ ΤΟῪΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΟΝΤΑΣ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΥΡΈΝΤΙΟΣ ΛΥΔΌΣ, 6ος αιων.
Αντί να ομιλούν οι εκπαιδευτικοί και οι καθηγητάδες για την ελληνικότητα αυτής της ελληνικής ομάδας προσπαθούν με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο να ετεροποιήσουν αυτή την ομάδα και να τονίσουν την αλλοφωνία της. Γιατί Αραγε ;;;
ΑπάντησηΔιαγραφή