Το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020 στις 7.30 το απόγευμα η "Διέξοδος" ανοίγει το παράθυρο στον κόσμο του Αφγανιστάν, φιλοξενώντας δύο παράλληλες Πανευρωπαϊκές εκθέσεις textile art.
Κοινός παρονομαστής και των δύο εκθέσεων, η συνεργασία Ευρωπαίων δημιουργών με Αφγανές γυναίκες απομακρυσμένων αγροτικών περιοχών.
Μια συνεργασία που ξεκίνησε το 2002 από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση DAI (Deutsche Afganische Initiative) με σκοπό να στηρίξει, μέσω του προγράμματος GULDUSI, γυναίκες και παιδιά των περιοχών Laghmani και Herat, που έχουν πληγεί από τον πόλεμο δύο δεκαετιών.
Αναβιώνοντας παλαιές τεχνικές κεντήματος, 200 περίπου Αφγανές γυναίκες παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Αποκτούν τακτικό εισόδημα, μαθαίνουν γράμματα, μορφώνουν τα παιδιά τους.
Τα μικρά τους κεντήματα, μοναδικά ναΐφ κομψοτεχνήματα που σχεδιάζουν μόνες τους και αντανακλούν τον τρόπο ζωής τους, διοχετεύονται στην Ευρώπη και εμπνέουν έργα δημιουργών textile art που συμμετέχουν σε θεματικές εκθέσεις που κατά καιρούς οργανώνονται για τον σκοπό αυτό.
Η έκθεση «Tulip is a tulip is a tulip» που πρωτοπαρουσιάστηκε το φθινόπωρο του 2017 στη Γερμανία έχει ως θέμα το εθνικό λουλούδι του Αφγανιστάν, τις τουλίπες, οι οποίες από τον 16ο αιώνα που έφτασαν ως φυτό από την Ασία στην Ευρώπη, απετέλεσαν θέμα έμπνευσης και δημιουργίας από τους καλλιτέχνες.
Η έκθεση «Keep on eye on the Planet» πρωτοπαρουσιάστηκε τον Σεπτέμβρη του 2018 στο πλαίσιο του 26ου ετήσιου Φεστιβάλ Πάτσγουωρκ στην Αλσατία, με
45 έργα - κεντήματα με μάτια που καλούν τον θεατή να ρίξει το βλέμμα του προσεκτικά πάνω στον πλανήτη μας και τη ζωή μας σ’ αυτόν.
Τα έργα και των δύο εκθέσεων παρουσιάζουν μια συναρπαστική τέχνη ελάχιστα γνωστή στην Ελλάδα, με έντονη ποικιλία σε υλικά, σε σχεδιασμό, σε τεχνικές βαφής, ύφανσης και συρραφής.
Συντονίστρια των δύο αυτών εκθέσεων στην Ελλάδα είναι η Μαιρηλί Χαραμή, η οποία συμμετέχει με δύο δικά της έργα.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου 2020 και θα λειτουργεί καθημερινά (εκτός Δευτέρας & Τρίτης) 11 το πρωί με 1 το μεσημέρι και 7 το απόγευμα με 9 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο