Παράθυρο προσαύξησης βάσει ρυθμού ανάπτυξης και πληθωρισμού από το 2023 και μετά
Nέο τοπίο στην ασφάλιση των αγροτών διαμορφώνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που αναμενόταν να τεθεί από χθες (Πέμπτη 23 Ιανουαρίου) σε δημόσια διαβούλευση, με στόχο να εισαχθεί το συντομότερο δυνατόν στη Βουλή και να ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.
Ακολουθώντας τη λογική που εισάγεται για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθιερώνονται έξι νέες ασφαλιστικές κατηγορίες με προκαθορισμένες για την καθεμιά εξ αυτών εισφορές, μεταξύ των οποίων θα μπορούν να επιλέγουν οι αγρότες. Η πρώτη, που είναι και υποχρεωτική, προβλέπει μηνιαία εισφορά 121 ευρώ για το 2020, 123 ευρώ για το 2021 και 125 ευρώ για το 2022.
Η διαβάθμιση αυτή οφείλεται στην κλιμάκωση στη διάρκεια της τριετίας της εισφοράς για τον κλάδο σύνταξης (87 ευρώ μηνιαίως το 2020, 89 ευρώ το 2021 και 91 ευρώ το 2022), τη στιγμή που στο ίδιο διάστημα οι εισφορές για υγειονομική περίθαλψη και υπέρ ΛΑΕ παραμένουν σταθερές (55 ευρώ και 2 ευρώ αντίστοιχα).Από το 2023 και μετά, οι εισφορές θα προσαυξάνονται βάσει ενός συντελεστή που θα συνδέεται με τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας και τη μεταβολή του ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή. Συγκεκριμένα, ο συντελεστής προσαύξησης θα προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους, διαιρούμενου διά δύο.
Δεν επέρχεται καμία αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα πληρωμής των εισφορών που συνεχίζονται να καταβάλλονται σε μηνιαία βάση, με καταληκτική ημερομηνία την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα.
Γλυτώνουν τον κόφτη και τις εισφορές οι ενεργοί συνταξιούχοι του ΟΓΑ
Στους συνταξιούχους που έχουν ήδη αναλάβει ή θα αναλάβουν από τη δημοσίευση του νέου νόμου εργασία, αποκτούν ιδιότητα ή ασκούν δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, οι ακαθάριστες συντάξεις, κύριες, επικουρικές και προσυνταξιοδοτικές παροχές, καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 30% για όσο χρονικό διάστημα απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή τη δραστηριότητα. Εξαιρούνται από τη ρύθμιση αυτή οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, εφόσον συνεχίζουν την απασχόλησή τους στον αγροτικό τομέα ως αγρότες μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι-πτηνοτρόφοι και αλιείς. Μάλιστα, οι εν λόγω συνταξιούχοι απαλλάσσονται και από την υποχρέωση καταβολής εισφοράς για τη δραστηριότητα αυτή. Οι υπόλοιποι ενεργοί επαγγελματικά συνταξιούχοι (μισθωτοί, αυτοτελώς απασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες) για το χρονικό διάστημα απασχόλησής τους καταβάλλουν τις προβλεπόμενες κάθε φορά εισφορές.Από 1ης Ιανουαρίου η ισχύς
Οι νέες εισφορές ισχύουν αναδρομικά από 1/1/2020, ωστόσο, όπως δήλωσε σχετικά ο κ. Βρούτσης, σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατό να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου η προσαρμογή των συστημάτων του ΕΦΚΑ στο νέο καθεστώς, θα καταβληθούν με το ισχύον καθεστώς και, στη συνέχεια, θα γίνει συμψηφισμός.
Ειδικά για φέτος, η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας θα πρέπει να γίνει εντός διμήνου από την έναρξη ισχύος του νόμου, πρακτικά δηλαδή (και εφόσον το νομοσχέδιο ψηφιστεί τον Φεβρουάριο) μέχρι τον Απρίλιο. Όσοι αγρότες δεν επιλέξουν κάποια κατηγορία θα ενταχθούν υποχρεωτικά στην πρώτη και κατώτατη κατηγορία.
Δυνατότητα αλλαγής κατηγορίας θα υπάρχει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όμως, όπως διευκρινίζεται, «σε κάθε περίπτωση η μετάταξη από κατηγορία σε κατηγορία θα γίνεται από την 1η του επόμενου έτους από την υποβολή της αίτησης».
Όπως είχε γράψει σε σχετικό ρεπορτάζ την προηγούμενη εβδομάδα η «ΥΧ», οι συνταξιούχοι αγρότες που συνεχίζουν να είναι ενεργοί επαγγελματικά θα λαμβάνουν ολόκληρη τη σύνταξή τους, με το υπουργείο Εργασίας να επεκτείνει ουσιαστικά και πέραν του 2025 τη σχετική πρόβλεψη που υπάρχει στο ισχύον καθεστώς. Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, είναι η δραστηριότητα των εν λόγω συνταξιούχων να αφορά τον αγροτικό τομέα. Σε αντίθετη περίπτωση, ενεργοποιείται ο κόφτης ο οποίος ωστόσο, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, περιορίζεται πλέον από το 60% στο 30% (δηλαδή, θα λαμβάνουν το 70% της σύνταξης).
Αναφορικά με την παράλληλη απασχόληση:
✱ Oι αυτοτελώς απασχολούμενοι, οι οποίοι ασκούν παράλληλα και αγροτική δραστηριότητα, καταβάλλουν μια εισφορά, η οποία αντιστοιχεί σε μία από τις έξι νέες κατηγορίες που προβλέπονται για τους αυτοαπασχολούμενους.
✱ Οι μισθωτοί που παράλληλα ασκούν αγροτική δραστηριότητα καταβάλλουν εισφορά, η οποία δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της δεύτερης ασφαλιστικής κατηγορίας των αυτοαπασχολούμενων, δηλαδή τουλάχιστον 252 ευρώ μηνιαίως.
Εξάλλου, από 1ης Ιανουαρίου 2021 στην ασφάλιση του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΕΑΠ μπορούν να υπαχθούν, εφόσον το επιθυμούν και μετά από αίτησή τους, και πρόσωπα που ασκούν επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ.
Aνταποδοτική σύνταξη και ασφαλιστέο εισόδημα
Για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ (όπως και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους), ως συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους σύνταξης κύριας ασφάλισης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του μηνιαίου ασφαλιστέου εισοδήματος.
.Γιάννης Τσατσάκης
νέο μίνι μνημόνιο.
ΑπάντησηΔιαγραφή