Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Ο μονίμως ξεχασιάρης και εκπρόθεσμος Δήμος Ξηρομέρου. Στον αέρα το έργο κατασκευής του νέου κτιρίου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Μύτικα, κόστους 3.400.000 €.

Πριν λίγες ημέρες, στις 6.6.2016, σας ενημερώσαμε (δείτε εδώ) για μία πολύ δυσάρεστη εξέλιξη. Μιλάμε για την απόρριψη από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, της αίτησης χρηματοδότησης της πράξης «Ανέγερση Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας», με κωδικό ΟΠΣ 5001003 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014 - 2020».
Προσωπικά έχουμε αρκετές ημέρες που ασχολούμαστε με το θέμα, μιλώντας τηλεφωνικά με πάρα πολλούς να δούμε και να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει.
Καταρχήν θέλουμε να ξεκινήσουμε την αναφορά μας στο συγκεκριμένο θέμα, προτάσσοντας και αναφέροντας πρώτα την ελπίδα (πολύ μικρή) που υπάρχει να έχουμε αλλαγή αυτής της πολύ δυσάρεστης απόφασης. Ρωτώντας στην Περιφέρεια μάθαμε ότι προβλέπεται η διαδικασία της υποβολής ενστάσεως και θεωρούμε δεδομένο ότι αυτό θα πράξει άμεσα ο Δήμος Ξηρομέρου, αν δεν το έχει ήδη πράξει.
Και πάμε τώρα στα αρνητικά που μας στενοχωρούν και μας θυμώνουν. Μιλάμε για ένα έργο κόστους 3.400.000 €, το οποίο επρόκειτο να κατασκευαστεί σε οικόπεδο έκτασης 2.458 μ2, στο Οικοδομικό Τετράγωνο Γ 109 (το καταλαμβάνει όλο), απέναντι από το Λύκειο Μύτικα, πλησίον του γηπέδου.


Το οικοδομικό τετράγωνο Γ 109 στον Μύτικα, όπου προβλέπεται η ανέγερση του νέου κτιρίου του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Μύτικα.


Στο επίσημο έγγραφο της απόρριψης (δείτε το εδώ) αναφέρονται δύο λόγοι υπεύθυνοι για την απόρριψη:
·                     Δεν βεβαιώνεται η κυριότητα του οικοπέδου για την ανέγερση του κτιρίου. Έχει παύσει η ισχύς της υπ’ αριθμ. ΔΥ8γ/Γ.Π. 124078/11-12-2008 απόφασης του Υπ. Υγείας & Πρόνοιας για την παραχώρηση του οικοπέδου.
·                     Δεν υπεβλήθη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου για την σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Ξηρόμερου (Δικαιούχο της πράξης). Η προγραμματική σύμβαση αφορά τον ορισμό της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου ως Διευθύνουσα Υπηρεσία για την υλοποίηση της πράξης.
Εμείς λοιπόν, επειδή θεωρούμε το θέμα πολύ σοβαρό, δηλαδή ο Μύτικας να στερείται την κατασκευή ενός έργου αξίας 3.400.000 € που το έχει ανάγκη (το υπάρχων Νηπιαγωγείο είναι λυόμενο και το υπάρχων Δημοτικό Σχολείο ακατάλληλο από όλες τις απόψεις), ψάξαμε αυτή την υπόθεση και σας ενημερώνουμε υπεύθυνα.
Πάμε καταρχήν στον πρώτο λόγο απόρριψης. Η κυριότητα του οικοπέδου ανήκει στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας (με την γνωστή απαλλοτρίωση για την μετοίκηση της Παναγούλας) και με παραχωρητήριο του 2008, δόθηκε η κυριότητα στο τέως Δήμο Αλυζίας με σκοπό την ανέγερση του κτιρίου. Αυτό το παραχωρητήριο έληξε πιθανόν μέσα στο 2009 ή στο 2010 και μάλλον δεν έγινε αντιληπτό από κανέναν.
Πιθανό η έκδοση άδειας εργασιών που πραγματοποιήθηκε εκείνη την εποχή (ένα στάδιο πριν την οικοδομική άδεια) να συνετέλεσε ώστε κάποιοι να μην δώσουν σημασία σε αυτό το σημείο και να διαφύγει της προσοχής τους. Πάντως αυτό το πρόβλημα λύνεται σχετικά εύκολα, αρκεί να γίνουν οι ενδεδειγμένες ενέργειες ώστε να ανανεωθεί το παραχωρητήριο, πράγμα που είναι πολύ εφικτό μιας και το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας ουδεμία αντίρρηση θα έχει μιας και ο χώρος εκεί έχει προκαθοριστεί για ανέγερση του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Μύτικα.
Και πάμε στο δεύτερο λόγο απόρριψης που εδώ έχουμε μεγάλο θέμα για τον Δήμο Ξηρομέρο, όπου η ευθύνη είναι καθαρά δική του και έρχεται άλλο ένα περιστατικό για να μας θυμίσει, ότι σε αυτό τον Δήμο όλα δουλεύουν στην τύχη τους.
Ο Δήμος Ξηρομέρου με σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπέβαλλε την πρόταση του για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ (δείτε εδώ) και επίσης πήρε απόφαση για σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου (δείτε εδώ). Η προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου γίνεται διότι, ο δικός μας Δήμος δεν διαθέτει πλήρως στελεχωμένη Τεχνική Υπηρεσία. Γι αυτό λοιπόν απευθύνεται στην Τεχνική Υπηρεσία του Μεσολογγίου.
Μετά από αυτές τις ενέργειες όμως από ότι φαίνεται καμία άλλη ενέργεια δεν έγινε από τον Δήμο μας και εξηγούμαστε. Επικοινωνήσαμε με τον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και ρωτήσαμε για ποιο λόγο δεν υπεβλήθη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του, για την σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Ξηρόμερου. Η απάντηση που πήραμε ήταν ορθή και κοφτή: «Ο ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΙΠΟΤΑ ΣΧΕΤΙΚΟ»!!! Το ξαναγράφουμε για να το εμπεδώσετε: «Ο ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΙΠΟΤΑ ΣΧΕΤΙΚΟ»!!!
Δηλαδή μετά τις δύο αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας, ουδείς άνθρωπος  του Δήμου Ξηρομέρου ασχολήθηκε να τρέξει και να παρακολουθήσει το θέμα ώστε και ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου να λάβει ανάλογη απόφαση, κάτι που ήταν απαραίτητο να γίνει, ώστε να υπάρχει η σχετική απόφαση, μαζί με την αίτηση χρηματοδότησης του έργου από το ΕΣΠΑ.
Οι άνθρωποι που μας το είπαν αυτό υπεύθυνα, είναι άνθρωποι μέσα στο Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και ασκούν διοίκηση σε αυτό ακριβώς το κομμάτι της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Μεσολογγίου.
Γνωρίζουμε ότι ο Περιφερειάρχης κ. Κατσιφάρας είναι από την Αχαΐα και την Πάτρα και ότι σε αυτές τις υποθέσεις, δηλαδή ποιο Σχολείο θα πάρει προτεραιότητα κατασκευής, ισχύει και η πολιτική βούληση εκτός από τον βαθμό ωρίμανσης του κάθε έργου. Αυτό όμως απέχει πάρα πολύ από αυτό που μας συνέβη, δηλαδή να κάνει ο Δήμος Ξηρομέρου αίτηση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ για να φτιάξουμε καινούργιο Σχολείο στον Μύτικα και να μας απορρίπτουν την χρηματοδότηση, γιατί δεν έχουμε κυριότητα οικοπέδου και Διευθύνουσα Υπηρεσία. Πραγματικά είναι για λύπηση το θέμα. Είναι για να μας πάρουν με τις πέτρες.
Καταλήγοντας και τελειώνοντας θα πούμε ότι λυπούμαστε πάρα πολύ για την κατάντια του Δήμου Ξηρομέρου, όπου η αριστερά δεν ξέρει τι ποιεί η δεξιά. Που σε όλα τα σημαντικά και σοβαρά θέματα για την πρόοδο και την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας είναι μονίμως απών, ξεχασιάρης και εκπρόθεσμος.
Λυπούμαστε πάρα πολύ που έχουμε μία δημοτική αρχή που μόνο μέλημα της είναι οι ημέτεροι, οι κολλητοί, οι απ' ευθείας αναθέσεις, τα δωδεκάρια, τα πεντάρια και η οικονομική διαχείριση που βιώνουμε, που όλοι όσοι έχουν κοινό νου και τα παρακολουθούν λίγο από πιο κοντά και επισταμένα, καταλαβαίνουν πάρα πολύ καλά τι συμβαίνει.
ΛΥΠΟΥΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΗΦΟΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΡΕΛΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΤΟ...
Περιμέναμε από αιρετούς που προέρχονται από την Αλυζία και τον Μύτικα, να πράξουν το καθήκον τους σε αυτή την υπόθεση και το λιγότερο να ζητήσουν εξηγήσεις τόσες ημέρες που πέρασαν από τότε που έγινε γνωστό το θέμα της απόρριψης χρηματοδότησης.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ..., ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ...
Ελπίζουμε έστω και τώρα η Δημοτική Αρχή να πάρει ζεστά το θέμα, να το τρέξει και να προσπαθήσει να δώσει λύση. Εμείς της ζητάμε να δείξει την ανάλογη σημασία και προσοχή που επιδεικνύει για την κατασκευή του κλειστού του Αστακού, που δεν την μεμφόμαστε, αλλά σε όλα τα έργα του Δήμου έτσι πρέπει να κάνει. Να τα παρακολουθεί με προσοχή και να τα τρέχει γιατί πολύ απλά στην Ελλάδα είμαστε. Περιμένουμε να δούμε εξελίξεις στην συγκεκριμένη υπόθεση και ευχόμαστε να είναι θετικές.
Το νέο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Μύτικα επιβάλλεται και πρέπει να γίνει.
mytikaspress


4 σχόλια:

  1. Οπως ξεχασε και τα 2 εργα των τοεβ χρυσοβιτσας και φυτειων με αποτελεσμα να απενταχθουν απο το εσπα και να χαθουν 700.000 ευρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΣΑ ΠΑΙΔΙΑ ΒΡΕ ΚΥΡΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΣΤΕ ΓΙΑ ΕΡΓΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ 3,400,000.???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπραβο αρετακια Εκανες αιτηση για εσπα χωρις οικοπεδο και διευθυνουσα Αξιος Σου ευχομαι και πρωθυπουργος. ελαχιστοι εμειναν να λενε τι συμβαινει. Μυτικα κλαψε γιατι καλα παθαινεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο τύπος επιβεβαιώνει κάθε φορά το πόσο λίγος είναι και το πόσο λανθάνουσες προτεραιότητες είχε. Όσο για τον κύριο που λέει πόσα παιδιά είναι, η απάντηση είναι χίλιες χιλιάδες. Να σου πω, πήρες γραμμή από κανένα μηχανικό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο