Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Οι έλεγχοι έβγαλαν «λαβράκι» στο παζάρι του Κουβαρά

Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου: Παράνομο και καταχρηστικό το παζάρι, δεν θα έπρεπε να υπάρχει!

     Aπό τις 15 Νοεμβρίου 2015 έως και την 21 Νοεμβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε  το παζάρι που γίνεται  τέτοια περίοδο τα τελευταία χρόνια στον κόμβο του Κουβαρά. Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτέλεσε, σαφώς, μια ευκαιρία για φθηνά ψώνια παντός τύπου τις δύσκολες αυτές εποχές, ωστόσο, όπως εξηγούν έμποροι του Αγρινίου, δίνει ακόμη ένα χτύπημα στον εμπορικό κόσμο της πόλης, που «ματώνει» καθημερινά.
Βάπτισαν ακόμα και τις Φυτείες (ΘΗΤΕΙΕΣ)...
(Η φωτο είναι απο Panaitolionews) 

         Ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου έχει πάρει ξεκάθαρα θέση κατά της λειτουργίας του παζαριού, και μάλιστα, με έγγραφό του από τις 20 Οκτωβρίου, έχει ζητήσει από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να ενεργήσουν ελέγχους για παρατυπίες και παρανομίες στο παζάρι. Έλεγχοι που έγιναν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης και έφεραν, πράγματι, αποτελέσματα...........



    Το «Γ» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου κ. Παναγιώτη Μπεσίνη, ο οποίος κάνει λόγο καταρχάς για ένα παζάρι με «καταχρηστική ονομασία». Σύμφωνα με τον κ. Μπεσίνη, είναι αδιανόητο να χρησιμοποιεί τον όρο «Παζάρι Αγρινίου» μια διοργάνωση που γίνεται σε άλλον δήμο.
       «Ζητήσαμε το αυτονόητο από τις αρμόδιες υπηρεσίες, να διασφαλίσουν, στον βαθμό των δυνατοτήτων τους, τη νομιμότητα. Πρόκειται για μια εκδήλωση παράνομη και καταχρηστική. Καταχρηστική σε ότι αφορά το όνομά, αφού δεν μπορεί να αποκαλείται παζάρι Αγρινίου ενώ συμβαίνει σε άλλη περιοχή και παράνομη καθότι ακόμη και αυτή η διάτρητη νομοθεσία που αφορά σε τέτοιες εκδηλώσεις, δεν τηρείται. Το συγκεκριμένο παζάρι δεν τηρεί καμία προϋπόθεση. Ζητήσαμε λοιπόν ελέγχους υγιεινής, πυρασφάλειας και λαθρεμπορίου. Θεωρούμε ότι η αδειοδοτούσα Αρχή ήταν ελαστική με τις άδειες για αυτό το παζάρι, τη στιγμή αυτή ειδικά που ο εμπορικός κόσμος ματώνει. Τη στιγμή που οι νόμιμοι έμποροι πληρώνουν χαράτσια, ενοίκια και τόσες άλλες υποχρεώσεις, ενώ η αγορά βουλιάζει..», δηλώνει στο «Γ» ο κ. Μπεσίνης.

        Παράλληλα, σχολιάζει τη διάρκεια του παζαριού που, όπως αναφέρει, κρατά περισσότερο από όσο προβλέπεται. «Το παζάρι έχει άδεια για έξι μέρες και κρατά… 16! Πέρυσι ξεκίνησε μία εβδομάδα νωρίτερα και κράτησε συνολικά τρείς εβδομάδες, ενώ και φέτος ξεκίνησε δύο ημέρες νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία», αναφέρει.

       Το έγγραφο του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου εστάλη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το δήμο Ξηρομέρου, την Αστυνομική Διεύθυνση Ακαρνανίας, τη Δ.Ο.Υ. Αγρινίου, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγρινίου , την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμφιλοχίας, το Τμήμα Τροχαίας Αγρινίου ,το Τμήμα Εμπορίου Αγρινίου, το Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης Αγρινίου τη  Διεύθυνση Υγείας και Δημόσιας Υγιεινής και κοινοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Αιτωλοακαρνανίας καθώς και την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Β/Δ Ελλάδας και Νήσων και ανέφερε τα εξής:

«Κύριοι 
Η επιστολή – παρέμβασή μας αυτή γίνεται απ’ αφορμή της επερχόμενης λειτουργίας στον κόμβο του ΚΟΥΒΑΡΑ της εμποροπανήγυρης με την καταχρηστική ονομασία «ΠΑΖΑΡΙ ΑΓΡΙΝΙΟΥ «.
      Επειδή όλα τα προηγούμενα χρόνια διεξαγωγής της και με την ανοχή ή αδιαφορία όλων των συναρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών αλλά και πολιτικών φορέων, παρατηρήθηκαν φαινόμενα προκλητικής αυθαιρεσίας αλλά και παρανομίας, εφιστούμε την προσοχή σας και ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας για την αυστηρή τήρηση της νομιμότητας.
      Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι παραβιάζονται με τεχνάσματα γνωστά σε εσάς π.χ. οι προκαθορισμένες ημερομηνίες έναρξης και λήξης σε ποσοστό που ξεπερνά το 300% της επιτρεπόμενης συνολικής χρονικής διάρκειας.
     Συνακόλουθα – το καταγράφουμε αν και ακούγεται ως ανέκδοτο – παρατηρείται πλήρης ασυδοσία σε ζητήματα:
Προστασίας του καταναλωτή. Συνθήκες υγιεινής. Μέτρα πυρασφάλειας. Φορολογικής νομιμότητας. Τροχαίας και οδικής ασφάλειας, κλπ.
      Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου, χωρίς να τρέφει αυταπάτες σε σχέση με το θέμα του κάθε φύσεως παραεμπορίου και για το ποιοι είναι αυτοί που το αβαντάρουν και για ποιους λόγους, έχει θεσμική υποχρέωση να σας τονίσει τις υποχρεώσεις σας και τις ευθύνες σας ώστε με την έγκαιρη παρέμβασή σας να εξασφαλιστεί φέτος η νομιμότητα σε μια εκδήλωση που κανονικά δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται η διεξαγωγή της».  

         Έλεγχοι μέχρι και την ώρα έκδοσης της εφημερίδας είχαν πραγματοποιηθεί από το τμήμα Εμπορίου Αγρινίου, της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, το βράδυ της Πέμπτης. Κατά τη διάρκειά τους εντοπίστηκαν εκατοντάδες ρούχα και παπούτσια διάφορων εταιριών παράνομης απομίμησης. Συγκεκριμένα βρέθηκαν, κατασχέθηκαν και στη συνέχεια καταστράφηκαν 31 ζευγάρια παπούτσια, 153 παντελόνια, 155 αθλητικές φόρμες και φούτερ καθώς και κάποια ανδρικά εσώρουχα.
      Η ολοκλήρωση των ελέγχων σε τέτοιους χώρους δεν είναι βέβαια εύκολη υπόθεση, όπως εξηγεί και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης σε θέματα ανάπτυξης κ. Γιώργος Αγγελόπουλος, αφού μετά τους πρώτους ελέγχους, στον μεγάλο χώρο του παζαριού, άμεσα ενημερώνονται οι υπόλοιποι πάγκοι, με τους υπευθύνους να τρέπονται σε φυγή…
«Προσπαθούμε, με τις λιγοστές δυνάμεις μας, να ελέγχουμε το παράνομο εμπόριο σε όποιο σημείο της Δυτικής Ελλάδας κι αν παρατηρείται. Γίνονται καθημερινά πάμπολλοι έλεγχοι, ωστόσο τα σημείο που γίνεται παρεμπόριο είναι τόσα πολλά και πραγματικά προσπαθούμε με τεράστιο κόπο να ανταπεξέλθουμε», δηλώνει στο «Γ» ο κ. Αγγελόπουλος.

Μαρίνα Ζαρκαβέλη
marina_z17@hotmail.com
http://e-gegonos.gr/
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΕΓΟΝΟΣ

2 σχόλια:

  1. Αν οι έμποροι του Αγρινίου θέλουν να κινηθεί η αγορά, να μειώσουν το ποσοστό κέρδους.... να μην βασίζονται στο μονοπώλιο, η κρίση στην περιοχή μόλις άρχισε να φαίνεται, όταν στην Αθήνα φάνηκε από το 2011.... γι'αυτό οι έμποροι της Αθήνας και των υπόλοιπων δήμων εχουν κατεβάσει τον πήχυ...συγνώμη αλλά ναι.... όσο είμαι στον νομό θα ψωνίζω από την λαική.... και όταν βρίσκομαι στην Αθήνα θα κάνω τις επιλογές μου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο εμπορικός συλλογος Βόνιτσας τι έκανε για το παζάρι στον Αγιο Νικολαο; Που είναι; Αν δεν υπάρχει να δημοσιεύσει τα έσοδα και έξοδα της τελευταίας πενταετίας. Που είναι το ταμείο του;Ποιός το διαχειρίζεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο