Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ: Στη Βουλή τα κρούσματα κλοπών και διαρρήξεων στο Ξηρόμερο!

      Οι βουλευτές του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς – Αττικής και Ιάσονας Φωτήλας – Αχαΐας κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή ζητώντας λεπτομέρειες για την κατάσταση της αστυνόμευσης της περιοχής του Ξηρομέρου και τις ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να καταπολεμηθούν τα αυξανόμενα φαινόμενα παραβατικότητας όπως οι κλοπες και οι διαρρήξεις σε χωριά των τοπικών διαμερισμάτων Αγραμπέλου, Προδρόμου, Μαχαιράς και Χρυσοβίτσας.

       Μετά από πολλές καταγγελίες κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας και αναφορές εκπροσώπων των δημοτικών αρχών, παρατηρείται τον τελευταίο μήνα έξαρση της εγκληματικότητας καθώς έχουν αυξηθεί σημαντικά οι κλοπές και διαρρήξεις σε χωριά των δημοτικών διαμερισμάτων Αγραμπέλου, Προδρόμου, Μαχαιράς και Χρυσοβίτσας.
     Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των αστυνομικών υπαλλήλων, η έλλειψη προσωπικού καθιστά δύσκολη την αστυνόμευση των περιοχών αυτών κατά τις νυκτερινές και μεταμεσονύκτιες ώρες. Οι μόνιμοι κάτοικοι, όντας οι περισσότεροι υπερήλικες, έρχονται πολλές φορές αντιμέτωποι πρόσωπο με πρόσωπο με τους ληστές, με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τη σωματική τους ακεραιότητα............    Η προστασία της έννομης τάξης και η ασφάλεια όλων των πολιτών είναι ύψιστο μέλημα της πολιτείας, και εν όψει μάλιστα του προαναγγελθέντος από τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα, επανασχεδιασμού και αναδιοργάνωσης του αστυνομικού χάρτη της χώρας, πολλοί κάτοικοι διαφόρων περιοχών της Ελλάδας ανησυχούν έντονα για τις πιθανές συγχωνεύσεις και το κλείσιμο των οικείων αστυνομικών τμημάτων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Θέμα: Όξυνση φαινομένων παραβατικών ενεργειών στον Δήμο Ξηρομέρου

    Η εγκληματικότητα και οι παραβατικές ενέργειες ανά την Ελλάδα είναι ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα το οποίο επιχειρεί με σημαντικές προσπάθειες και υπό δύσκολες συνθήκες να αντιμετωπίσει η Ελληνική Αστυνομία με τις κατά τόπους υπηρεσίες της.
     Ο Δήμος Ξηρομέρου του Νομού Αιτωλοακαρνανίας τα τελευταία χρόνια μαστίζεται από σωρεία κλοπών και διαρρήξεων τόσο σε οχήματα όσο και σε οικίες της ευρύτερης περιοχής, ενώ αρκετές από τις σχετικές υποθέσεις έχουν εξιχνιασθεί. Ωστόσο τον τελευταίο μήνα τα εν λόγω παραβατικά φαινόμενα έχουν ξανά οξυνθεί καθώς σε χωριά του Δήμου και ειδικότερα στη Δημοτική Ενότητα Αστακού και στα δημοτικά διαμερίσματα Αγραμπέλου, Προδρόμου, Μαχαιράς και Χρυσοβίτσας, σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων, έχουν υποστεί διάρρηξη πάνω από είκοσι (20) σπίτια. Μάλιστα τα συγκεκριμένα αδικήματα διαπράχθηκαν ενώ οι ιδιοκτήτες βρίσκονταν εντός των οικιών τους, με ότι κίνδυνο αυτό συνεπάγεται για τη σωματική τους ακεραιότητα.
      Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δράστες επιχειρούν και προβαίνουν σε διαρρήξεις μεταμεσονύκτιες ώρες, κυρίως μεταξύ 02:00 και 04:00 π.μ. Σύμφωνα με τα παράπονα των κατοίκων και τα αιτήματα των δημοτικών αρχών της περιοχής προς την Αστυνομική Διεύθυνση Αιτωλίας και το Αστυνομικό Τμήμα (Α.Τ.) Αστακού, η αστυνόμευση τις απογευματινές και νυκτερινές ώρες είναι μη επαρκής και για το λόγο αυτό υπάρχει η εκ νέου έξαρση των εγκληματικών ενεργειών.
      Επειδή η πρόληψη και η αντιμετώπιση παραβατικών ενεργειών συνιστά πρώτιστο μέλημα μιας ευνομούμενης πολιτείας, έτσι ώστε να διαφυλάσσεται το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.
     Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι μόνιμοι κάτοικοι της χωριών της περιοχής Ξηρομέρου είναι υπερήλικες και ανήμποροι να προστατευτούν από τυχόν επιθέσεις που προκαλούνται εις βάρος τους.
    Και με δεδομένη και πανθομολογούμενη την ελλιπή στελέχωση πολλών Α.Τ. τα οποία διαθέτουν ανεπαρκή αριθμό αστυνομικών υπαλλήλων.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1.Θεωρείτε επαρκή τη στελέχωση του Α.Τ. Αστακού; Υπάρχει η απαιτούμενη αστυνομική δύναμη ώστε να είναι δυνατή και ασφαλής για τους ίδιους τους αστυνομικούς, η διενέργεια ελέγχων και η αντιμετώπιση παραβατικών ενεργειών κατά τις νυκτερινές και μεταμεσονύκτιες ώρες;
2.Οι Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) συνδράμουν και επιχειρούν στα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Ξηρομέρου, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας; Έχουν ή πρόκειται να ενισχυθούν με αστυνομικούς της πρόσφατα καταργηθείσας ομάδας ΔΕΛΤΑ;
3.Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την ενίσχυση των μέτρων αστυνόμευσης στην περιοχή, την αναστολή της έξαρσης της εγκληματικότητας και την προστασία των κατοίκων;
4.Ο επικείμενος επανασχεδιασμός και αναδιάρθρωση του αστυνομικού χάρτη ανά τις περιφέρειες της Ελλάδας πώς πρόκειται να επηρεάσει την περιοχή του Ξηρομέρου; Προβλέπονται και ποιες συγχωνεύσεις Α.Τ. πρόκειται να γίνουν στην ευρύτερη περιοχή;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Γιώργος Μαυρωτάς, Αττικής

Ιάσονας Φωτήλας, Αχαΐας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο