Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Ερώτηση του Κων. Καραγκούνη για την πιθανή κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Κατούνας

     Ερώτηση κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κωνσταντίνος Καραγκούνης αναφορικά με το ζήτημα της πιθανής κατάργησης των Αστυνομικών Τμημάτων Κατούνας, Αγίου Βλασίου, και Γαβαλούς.
Σας επισυνάπτουμε το όλο κείμενο της ερώτησης ως έχει.

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΠΡΟΣ: Α.-Τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, 
Β.-Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Τόσκα

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης των Περιφερειακών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, υπάρχουν πληροφορίες για πιθανή κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Κατούνας και του Αστυνομικού Τμήματος Αγίου Βλασίου και του Αστυνομικού Τμήματος Γαβαλούς.

Αστυνομικό Τμήμα Κατούνας
     Η εδαφική αρμοδιότητα του Α.Τ. Κατούνας περιλαμβάνει μεγάλη ορεινή έκταση και αστυνόμευση δέκα χωριών του πρώην Δήμου Ξηρομέρου καθώς και τις φυσικές λίμνες του Οζερού και Αμβρακίας. Ο μόνιμος πληθυσμός αγγίζει περίπου 10,000 μόνιμους κατοίκους και πολλαπλασιάζεται τους θερινούς μήνες. 
    Στην περιοχή λειτουργούν υποκαταστήματα Τραπεζών, ΕΛΤΑ, ATM, πρατήρια υγρών καυσίμων με αποτέλεσμα να διακινούνται μεγάλα χρηματικά ποσά (διανομή συντάξεων κτλ.). Η εξυπηρέτηση των πολιτών θα υποβαθμιστεί στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της ΕΛ.ΑΣ. και θα απαιτείται η μετάβαση σε απομακρυσμένες Υπηρεσίες αυξάνοντας την ταλαιπωρία, τα έξοδα και το χρόνο διεκπεραίωσης. Τέλος, στην περιοχή έχουν καταγραφεί εγκλήματα τιμής και ιδιοκτησίας εκτός του γνωστού θέματος της ζωοκλοπής.
      Επιπροσθέτως φαίνεται ότι υπάρχει διάθεση από τη Δημοτική Αρχή Δήμου Ακτίου- Βόνιτσας για να παραχωρηθεί κτήριο για τη δωρεάν στέγαση του Α.Τ. Κατούνας................



Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Βλασίου
Η εδαφική αρμοδιότητα του Α.Τ. Αγίου Βλασίου περιλαμβάνει μεγάλη ορεινή έκταση και μάλιστα καλύπτει και περιοχές όπως Τ.Κ. Αλεστίων και Σταροχωρίου της Δ.Ε. Προυσού, λόγω δυσκολίας αστυνόμευσης από την Διεύθυνση Αστυνομίας Ευρυτανίας. Σημειώνεται ότι το γεωμορφολογικό τοπίο είναι ιδιαίτερα δύσκολο κάνοντας τις μετακινήσεις δύσκολες. Ο μόνιμος πληθυσμός αγγίζει τους 3,000 αλλά το καλοκαίρι πολλαπλασιάζεται αφού λειτουργούν ξενοδοχειακή μονάδα και παιδικές κατασκηνώσεις. Στην περιοχή λειτουργεί υποκατάστημα ΕΛ.ΤΑ διακινώντας μεγάλα χρηματικά ποσά, πρατήρια υγρών καυσίμων, το υδροηλεκτρικό φράγμα Κρεμαστών, με την μεγαλύτερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Στην περίπτωση κατάργησης του τμήματος, σημαντική θα είναι και η επιβάρυνση στους πολίτες όσο αφορά τις αρμοδιότητες της ΕΛ.ΑΣ.  

Αστυνομικό Τμήμα Γαβαλούς
Το Α.Τ. Γαβαλούς καλύπτει πληθυσμό που αγγίζει τους 12,000 μόνιμους κατοίκους. Το καλοκαίρι αυξάνεται ο πληθυσμός λόγω έλευσης των ετεροδημοτών. Καλύπτει 32 χωριά και τη Λίμνη Τριχωνίδα. Η Γαβαλού έχει 2 ταχυδρομεία των ΕΛ.ΤΑ, 1 τράπεζα Πειραιώς, 3 ταχυδρομικά πρακτορεία κτλ. Βρίσκεται σε γεωγραφική, νευραλγική θέση διότι καλύπτει μια πολύ μεγάλη έκταση του διευρυμένου Δήμου Αγρινίου.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτούνται οι Υπουργοί:
Είναι τα Αστυνομικά Τμήματα της Κατούνας, του Αγίου Βλασίου και της Γαβαλούς στα υπό κατάργηση/ συγχώνευση τμήματα, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης του Υπουργείου για την αναδιοργάνωση των Περιφερειακών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας; 

Αθήνα, 29/10/2015
Ο Ερωτών Βουλευτής
Κωνσταντίνος Καραγκούνης

1 σχόλιο:

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο