Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Αισθητή η παρουσία των Αιτωλοακαρνάνων στη μαχητική κινητοποίηση των κτηνοτρόφων στην Αθήνα

       Ένταση επικράτησε σήμερα το πρωί,  έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αθήνα, στο πλαίσιο της πανελλαδικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των κτηνοτρόφων, που αντιδρούν στις καθυστερημένες πληρωμές των εξισωτικών αποζημιώσεων, τις κακές πληρωμές επιδοτήσεων, την οριοθέτηση των βοσκότοπων, τον καταρροϊκό πυρετό από την οποίο έχουν χάσει το 20% των ζώων τους, τη Νέα ΚΑΠ, το πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας και τις άδειες ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
    Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και περίπου 140 κτηνοτρόφοι από την Αιτωλοακαρνανία. Τα δύο γεμάτα λεωφορεία ξεκίνησαν νωρίς το πρωί από την περιοχή του Αγίου Δημητρίου στο Αγρίνιο, πέρασαν από Συκιά και άλλες περιοχές για να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι κτηνοτρόφοι, ενώ αρκετοί ταξίδεψαν στην πρωτεύουσα με τα αυτοκίνητά τους..........



    Οι κτηνοτρόφοι κατά τη διάρκεια πορείας που πραγματοποίησαν έξω από το κτήριο του ΟΠΕΚΕΠΕ, συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας, αφού, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Αιτωλοακαρνανίας κ. Μολώνη, που συμμετείχε στις διαδηλώσεις, οι αστυνομικοί, των οποίων τη συμπεριφορά χαρακτηρίζει προκλητική,  χτύπησαν ηλικιωμένο κτηνοτρόφο από τη Θεσσαλία, κάτι που έκανε τους κτηνοτρόφους να αντιδράσουν έντονα: «κατά τη διάρκεια της συμπλοκής χτυπήθηκα και εγώ, κατά λάθος, από κλομπ αστυνομικού», αναφέρει ο κ. Μολώνης.  
   Στη συνέχεια τα πνεύματα εκτονώθηκαν και οι κτηνοτρόφοι συνέχισαν την πορεία διαμαρτυρία τους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προς το υπουργείο.
    Αντιπροσωπεία των κτηνοτρόφων, στην οποία συμμετείχαν και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Αιτωλοακαρνανίας κ. Μολώνης και το μέλος της Ομοσπονδίας κ. Κουμάσης, παρέδωσε ψήφισμα στον Υπουργό, ο οποίος δεσμεύτηκε, μεταξύ άλλων, για τα εξής:
   Ως τα μέσα Δεκεμβρίου, προγραμματίζεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η εξόφληση της εξισωτικής αποζημίωσης του 2013 με 20 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πληρωμές ύψους 110 εκατ. ευρώ για την εξισωτική του ίδιου έτους. Ταυτόχρονα θα πληρωθούν και ενισχύσεις που ήταν σε εκκρεμότητα λόγω ελλιπών φακέλων από τους δικαιούχους για τα έτη 2008 – 2012.
   Μετά την εξόφληση της εξισωτικής του 2013 ξεκινά άμεσα η καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης για το 2014. Οι πληρωμές θα γίνουν ως το τέλος του τρέχοντος έτους.
    Σύμφωνα με τον Υπουργό,  στις αρχές Δεκεμβρίου, ξεκινούν οι πληρωμές των παραγωγών που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας, ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα αρχίζουν να πληρώνονται οι δικαιούχοι της βιολογικής γεωργίας.
    Η πορεία συνεχίστηκε προς τη Βουλή, όπου κατατέθηκε ψήφισμα στον πρόεδρό της, με την κινητοποίηση να ολοκληρώνεται γύρω στις 6 το απόγευμα. 

http://www.agriniopress.gr/









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο