Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Νίκη Φούντα: Ερώτηση για τα προβλήματα στους ΤΟΕΒ Αιτωλοακαρνανίας


ΕΡΩΤΗΣΗ
προς τους  κ.κ. Υπουργούς
-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
-Εσωτερικών
Θέμα: «Σχετικά με τα προβλήματα στους ΤΟΕΒ Αιτωλοακαρνανίας»

Κύριοι Υπουργοί,
Το αρδευτικό δίκτυο της Αιτωλοακαρνανίας βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους διάλυσης. Οι περισσότεροι ΤΟΕΒ δεν λειτουργούν λόγω ελλειπούς συντήρησης των αρδευτικών δικτύων και του εξοπλισμού τους για αρκετά χρόνια, αλλά και διότι έχουν σημειωθεί (ιδίως τον τελευταίο καιρό) λεηλασίες του μηχανολογικού εξοπλισμού τους στην προσπάθεια διαρρηκτών να αποσπάσουν πολύτιμα υλικά.
     Η τοπική αυτοδιοίκηση, στην οποία έχουν χρεωθεί οι ΤΟΕΒ σύμφωνα με τον Καλλικράτη, ελλείψει χρημάτων, αδυνατεί να κάνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις και επενδύσεις, ώστε οι ΤΟΕΒ να επαναλειτουργήσουν.............



       Έτσι, καθώς οι αγρότες προσπαθούν να προχωρήσουν σε νέες καλλιέργειες και οι νέοι αγρότες να επιστρέψουν στην καλλιέργεια της γης, τα προβλήματα αυτά είναι επιβεβλημένο να λυθούν. 
    Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως στην Αιτωλοκαρνανία, ενώ η καλλιεργεια καπνού επανακάμπτει, οι παραγωγοί αναγκάζονται να επιβαρυνθούν με πρόσθετο κόστος προκειμένου να εξασφαλίσουν την απαραίτητη ποσότητα νερού. 
      Σε περίπτωση που λειτουργήσουν ξανά οι ΤΟΕΒ, και ιδίως ο ΤΟΕΒ Μακρυνείας του Δήμου Αγρινίου, όπου 280 καπνοπαραγωγοί έχουν συνάψει συμβάσεις καλλιέργειας καπνού, οι αγρότες θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα και οι συμβάσεις θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο.
        Είναι απόλυτη ανάγκη η Πολιτεία να βρει το συντομότερο δυνατό τρόπους χρηματοδότησης της συντήρησης και προμήθειας του απαραίτητου εξοπλισμού των ΤΟΕΒ, ειδάλλως η άρδευση 10-12 χιλιάδων στρεμμάτων, με διάφορες καλλιέργειες στην εν λόγω περιοχή, θα είναι αδύνατη. Ειδικά η καλλιέργεια καπνού πρέπει και μπορεί να προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να τονώσει και πάλι την τοπική οικονομία.

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
·Υπάρχει προγραμματισμός για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης των ζημιών αλλά και των απαραίτητων προμηθειών και εξοπλισμού στους ΤΟΕΒ Αιτωλοακαρνανίας;

Η ερωτώσα βουλευτής
Νίκη Φούντα

5 σχόλια:

  1. καλα κρασια. οι τοεβ δεν χρηματοδοτουνται απο τους δημους. οι δημοι μονο εποπτεια εχουν. οι τοεβ χρωστανε στη δεη εκατονταδες χιλιαδες ευρω επειδη εξυπνοι αγροτες δεν πληρωνουν τις εισφορες και οτανε ερχεται το ρευμα μετα απο πιεσεις και διακονισμους τους αφηνουν καιπαιρνουν νερο. φαυλος κυκλος διαλυσης. λεφτα για συντηρηση που παλι πληρωνουν οι χαζοι δεν φτανουν. κλπ κλ. ελλαδα ειμαστε μη ξεχνιομαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΝΟΥΝ
    ΜΙΑ ΟΜΑΔΙΚΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙΑ ΣΤΟ
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΤΟΕΒ ΝΟΜΙΖΩ
    ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΘΑ ΛΥΘΗ ΑΝΕΤΑ ΔΙΟΤΗ
    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟ ΤΟ ΤΟΕΒ ΚΑΙ
    ΟΧΙ ΣΕ ΕΝΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΛΛΑ ΣΕ 4ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΜΥΝΗΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ
    ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΟΕΒ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΑ ΤΟΕΒ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ!!ΟΠΩΣ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΡΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΠΛΕΟΝ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα προβληματα στους ΤΟΕΒ ειναι το εισπρακτικο που το συστημα δουλευη με το φιλοτιμο και δεν παει αλλο. Ποιος ειναι ο εισπρακτικος μηχανοισμος που ΝΟΜΟΘΕΤΕΙΣΕ το ΚΡΑΤΟΣ ΑΙΣΧΟΣ. ΑΡΕΣΤΑΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΣΑΥΤΣΑΡΗ για ποιοτηκα προιοντα για εξαγωγες για αναπτυξη του ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΑΜΑΡΑ οτι ο προτωγενης τομεας θα μας βγαλοι απο την ΚΡΙΣΗ για την καταπολεμηση της ΑΝΕΡΓΕΙΑΣ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. Εχεται εξασφαλιση το νερο στους ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΥΡΙΟΙ λυπουμε τα ΤΟΕΒ το ενα μετα το αλλο ΚΛΟΙΝΟΥΝ και οιπευθηνοι εισται ΕΣΟΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΠΟ ΤΟΕΒ ΦΥΤΕΙΩΝ. Η ΔΕΗ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΚΩΨΗ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΩΝΤΑΙ ΛΟΓΟ ΕΛΕΙΞΗΣ ΝΕΡΟΥ. ΒΕΒΑΙΩΣ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΔΕΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΟΕΒ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ. ΑΠΟ ΤΑ 1000 ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΤΑ 500 ΕΧΟΥΝ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΟΙΣΜΟ ΔΙΑΧΡΩΝΗΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΜΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΩΝ ΚΑΝΑΠΑΙΔΩΝ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΗΣ ΕΠΗΔΟΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΤΟΕΒ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΜΑΣ ΛΟΓΟ ΑΒΕΒΑΙΩΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ. ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΝΟΜΟ ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΣΟΥΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΗΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΩΣΗΜΩΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΟΕΒ ΠΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙΖΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟ.ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΟΣΔΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΕΒ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΓΙΑ ΜΗ ΟΦΟΙΛΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο