Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Προσκύνημα στη Μακρόνησο!


ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πηγή Χαντζή*

Αφιερωμένο στους αείμνηστους: Δημήτρη Κωνσταντίνου από Στρογγυλοβούνι και Απόστολο και Διονύση Τζαμαλή από τη Λεπενού και στους εκατοντάδες Ξηρομερίτες που πέρασαν από το κολαστήρι της Μακρονήσου.

     Στις 26 Μαίου 2013, ημέρα Κυριακή, μαζικό ήταν το προσκύνημα στο μαρτυρικό νησί της Μακρονήσου, που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ).
     Ξεκινήσαμε το πρωί από την πλατεία Κάνιγγος με πούλμαν, φθάσαμε στο Λαύριο και από  εκεί με πλοίο της γραμμής φτάσαμε στη Μακρόνησο............

 
     Ο κόσμος με τα πόδια ανηφόρισε προς το μνημείο του «Δεσμώτη Μακρονησιώτη» (άγαλμα του Γρηγόρη Ριζόπουλου) όπου και πραγματοποιήθηκε εκδήλωση.
     Στην εκδήλωση με χαιρετισμούς, ομιλίες, ποιήματα ξεχώρισαν οι μαρτυρίες από   Μακρονησιώτες κρατούμενους που διηγήθηκαν στιγμές από τη ζωή και τα βασανιστήρια στο κολαστήριο της Μακρονήσου.
    Η συγκίνηση όλων των παρευρισκομένων ήταν απερίγραπτη και διαδραματίστηκαν σκηνές με γυναίκες να προσκυνούν τις πέτρες της βάσης του αγάλματος και να κλαίνε, ομολογίες ότι έχασαν πάνω από 20 ανθρώπους τους στον τόπο εξορίας, καταθέσεις ψυχής για το Νταχάου και τη Μακρόνησο, κ.α.
    Συγκινητική στιγμή η ομολογία του Μακρονησιώτη που πέρασε και από το Νταχάου, όταν ο λοχαγός Βασιλόπουλος του είπε: «Εδώ είναι Μακρόνησος δεν είναι Νταχάου», δείχνοντας τη σκληρότητα που ανιμετωπίζονταν οι κρατούμενοι στο μαρτυρικό νησί.


(*Πηγή Χαντζή: Είναι πρόεδρος του Συλλόγου Στρογγυλοβουνιωτών) 


















































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο