Παρασκευή, 31 Μαΐου 2013

Μετά από παρέμβαση Γ. Βαρεμένου και Μ. Τριανταφύλλου, τέθηκε εκτός λίμνης Αμβρακίας η γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος

        Μετά από παρέμβαση των βουλευτών Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Βαρεμένου και Μαρίας Τριανταφύλλου, διεκόπη η κατασκευή της γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος μέσα από τη λίμνη Αμβρακία και αποφασίστηκε νέα χάραξή της ώστε να οδεύσει έξω από την περιοχή της λίμνης που προστατεύεται από το δίκτυο Natura 2000.
      Με ερώτηση που είχαν καταθέσει οι δύο βουλευτές, ενημέρωναν τον αρμόδιο υπουργό για την τοποθέτηση στύλων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος κατά μήκος της ανατολικής πλευράς της λίμνης και εντός του υδάτινου τμήματός της, και ζητούσαν εξηγήσεις για την «ακατανόητη αυτή παρέμβαση» που «υποβαθμίζει σοβαρά την αισθητική αξία του τοπίου της λίμνης και της ευρύτερης περιοχής» και παραβιάζει το καθεστώς προστασίας της ως περιοχής που ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 και αποτελεί, ως σημαντικός βιότοπος, τόπο κοινοτικής σημασίας και ζώνη ειδικής προστασίας.............

  
     Απαντώντας στην ερώτηση, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Α. Παπαγεωργίου, έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφο του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), σύμφωνα με το οποίο το έργο αφορά την κατασκευή γραμμής μέσης τάσης που θα συνδέσει 71 φωτοβολταϊκούς σταθμούς κατ’ επάγγελμα αγροτών που έχουν εγκατασταθεί στην ευρύτερη περιοχή των Φυτειών του Δήμου Ξηρομέρου, με τον υποσταθμό υποβιβασμού τάσης που βρίσκεται στον Στάνο Αμφιλοχίας.

    Και προσθέτει το έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ: «Προκειμένου να αμβλυνθεί κάθε πιθανή ανησυχία για δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την όδευση που είχε επιλεγεί αρχικά, η τοπική υπηρεσία μας προχώρησε άμεσα στη διακοπή κατασκευής της υπόψη διασυνδετικής γραμμής, καθώς και στην τροποποίηση της σχετικής μελέτης κατά τρόπο ώστε το εν λόγω δίκτυο να οδεύει σε σημεία που δεν εμποδίζουν τη χρήση και εκμετάλλευση των παρακείμενων ιδιοκτησιών και, επιπρόσθετα, βρίσκεται εκτός της προστατευόμενης από το Δίκτυο Natura 2000 περιοχής της λίμνης Αμβρακίας». 
1 σχόλιο:

Miss Natasha είπε...

Η μετακίνηση 50 μέτρα πιο πάνω από τις προηγούμενή τους θέση τι νόημα έχει εφόσον οι κολώνες περνάνε στην κατοικημένη περιοχή;Επίσης είναι αντιαισθητικό για τον επισκέπτη που θαυμάζει τη λίμνη στο χωριό Ρίβιο. Όλος ο σχεδιασμός της ΔΕΗ είναι μια προχειρότητα. Υπήρχαν κι άλλες διαδρομές για τη Στάνου χωρίς να παρεμποδίζουν τη θέα της λίμνης και του χωριού!