Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

Γιατί οι Ναυμαχίες Εχινάδων και Ακτίου μετακόμισαν σε Ναύπακτο και Πρέβεζα!

Ιστορικά γεγονότα ή εξαγόμενα τουριστικά προϊόντα;

        Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν τα περιστατικά αμφισβήτησης για την ακριβή τοποθεσία που διεξήχθη η περίφημη Ναυμαχία του Lepanto στη Ναύπακτο, όπως ονομάστηκε.
    Την ιστορία την ξέρουμε. Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου δεν έγινε στην Ναύπακτο. Όπως και η Ναυμαχία του Ακτίου δεν έγινε στην Πρέβεζα.
      Παρόλα αυτά στην Ναύπακτο καθιερώθηκαν γιορτές μεγαλοπρεπείς για την Ναυμαχία του 1571 μεταξύ Χριστιανών Δύσης και Οθωμανών, που έγινε στις Εχινάδες. Αυτό δεν έχει πολλές δεκαετίες. 
    Στην Πρέβεζα αντίστοιχα δυναμώνουν οι φωνές για να τιμάται η Ναυμαχία του Ακτίου. Προτάθηκε το 1992 με πλήρες σχέδιο (δείτε εδώ) και δειλά δειλά γίνονται κάποιες εκδηλώσεις τα τελευταία χρόνια (δείτε εδώ την πιο πρόσφατη).........



      Τόσο η Ναυμαχία της Ναυπάκτου όσο και του Ακτίου δεν έχουν απευθείας αναφορές στην εθνική αφύπνιση των Ελλήνων. Περισσότερο φαντάζουν με υποθέσεις ξένων που ελάχιστα επηρέασαν τα Ελληνικά πράγματα.
    Παρόλα αυτά η Ναυμαχία των Εχινάδων μετακόμισε σε Ναύπακτο και του Ακτίου στην Πρέβεζα. Γιατί;
      Φυσικά γιατί η Ναύπακτος και η Πρέβεζα διαθέτουν λιμάνι. Είναι τουριστικές, έχουν μεράκι και πολύ  κόσμο που αγαπά την ιστορία και τον πολιτισμό. Και το κυριότερο έχουν όραμα.
      Οι Ναυμαχίες άλλωστε δεν είναι γεγονότα αλλά εξαγόμενα πολιτισμικά προϊόντα που ταιριάζουν μόνο σε μια τουριστική περιοχή.
    Και τουρισμό εξάγουν μόνο τουριστικές περιοχές: Η Ναύπακτος και η Πρέβεζα. Κανένας άλλος.

Υ.Γ. Κανένας άλλος και το εννοούμε. Ούτε οι χωματόδρομοι των Οινιαδών, ούτε οι στροφές της Βόνιτσας. Ακόμα και αν σε αυτά τα μέρη έγιναν πράγματι οι Ναυμαχίες. Καληνύχτα σας!

Λ.Υ.

http://www.agrinionews.gr/

3 σχόλια:

  1. και τα 2 αυτα κοσμοιστορικα γεγονοτα εγιναν στα ορια του παραλιακου ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ...
    αυτα τα γεγονοτα δεν ειναι τυχαια και σιγουρα η περιοχη μας ειναι η πιο ανερχομενη στην περιφερεια οσο και αν προσπαθουν να την απαξιωσουν τοσο απο την περιφερεια οσο και στον ιδιο το νομο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Περιφέρεια προσφάτως (την προηγούμενη εβδομάδα) πραγματοποίησε εκδήλωση επίσημης παρουσίασης της τουριστικής προβολής της Δυτικής Ελλάδας, της Περιφέρειάς μας, με το "σύνθημα" Be Inspired. Σίγουρα θα μπορούσαν αν κάνουν περισσότερα, σίγουρα και πολλά είναι αυτά που έχουν κάνει μέχρι τώρα. Όπως θέλεις το διαβάζεις. Πάμε όμως λίγο και σ' εμάς? Που θεωρούμε ατραξιόν τα γιδομοσχαροπρόβατα μέσα στο δρόμο (και το πόσο επικίνδυνα είναι ειδικά τη νύχτα το γνωρίζουμε όλοι μας). Που θεωρούμε πως το να πετάμε τα σκουπίδια ανοιχτά στούς κάδους είναι μαγκιά? Που έχουμε τις αυλές μας ακαθάριστες? Που έχουμε τα οικόπεδά μας ακαθάριστα? Που βγάζουμε καρέκλες έξω από τα σπίτια μας για να πηγαίνουμε για μπάνιο και να γυρνάμε και να βρίσκουμε θέση? Που μεσημεριάτικα θυμόμαστε να πλύνουμε τα μπαλκόνια μας (έχει πεθάνει χρόνια ο μακαρίτης και "φουντώνουμε"). Που 12 η ώρα τα μεσάνυχτα και 1 το πρωί παίζουμε βόλλευ, ποδόσφαιρο, μήλα, κάτω από τουριστικά καταλύματα (και οι γονείς να επικροτούν). Θέλω να πω με όλα αυτά τα παραδείγματα ότι αν δεν κερδίσεις το στοίχημα του τουρισμού μόνος σου, ως κοινωνία, δεν θα το κερδίσει κανένας για σένα. Εννοείται πως και υποδομές θέλουμε και προβολή θέλουμε και όλα τα θέλουμε. Το μόνο που δεν θέλουμε είναι το να γίνουμε εμείς καλύτεροι. Για να δούμε και τι τελικά μας φταίει και το τι μπορούμε να διεκδικήσουμε. Και από την (τουριστική) ζωή και από την (απαξιούσα) Περιφέρεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για τη ναυμαχία της Ναυπάκτου έμεινε γνωστή με αυτό το όνομα ή καλύτερα ναυμαχία του Lepanto γιατί τότε οι σημερινοί πατραικός και κορινθιακός κόλποι ήταν γνωστοί με αυτό το όνομα. Επίσης η ναυμαχία είναι περισσότερο γνωστή στο εξωτερικό παρά στην Ελλάδα. Στην Ιταλία και την Ισπανία υπάρχουν πλατείες και δρόμοι με την ονομασία του Lepanto.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο