Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Ο Δήμος Ακτίου Βόνιτσας θα τιμήσει με Προτομή τον ήρωα του 1821, Θεόδωρο Γρίβα!

         Την οφειλόμενη τιμή στον Μεγάλο Ήρωα του ’21 Θεόδωρο Γρίβα, γνωστός και ως Θεοδωράκης Γρίβας (1797-24 Οκτωβρίου 1862), στρατηγός και πολιτικός, θα αποδώσει ο Δήμος Ακτίου Βόνιτσας, ο οποίος με απόφαση του θα στήσει προτομή στην κεντρική πλατεία Βόνιτσας. 

      Για την ανέγερση της προτομής του ήρωα της Ελληνικής επανάστασης, σύμβολο λεβεντιάς και πατριωτισμού Θεόδωρου Γρίβα, μίλησε στην εισήγηση του στο Δημοτικό συμβούλιο, ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Σώζος, λέγοντας τα εξής: 
    «Αγωνιστής του 1821, στρατηγός και πολιτικός ο Θεόδωρος Γρίβας καταγόταν από την σπουδαία οικογένεια Γρίβα της Ακαρνανίας. Συμμετείχε στην επανάσταση του 1821 με δικό του στρατιωτικό σώμα ενώ την περίοδο της ανεξαρτησίας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο. Το 1836 κατέστειλε την εξέγερση της Στερεάς Ελλάδας εναντίον του Όθωνα. Με την έκρηξη του Κριμαϊκού πολέμου εισέβαλε στην Ήπειρο. Η σημαντικότερη στιγμή όμως της πορείας του ήταν τον Οκτώβριο του 1862 όταν και επαναστάτησε εναντίον του Όθωνα καταλαμβάνοντας την Βόνιτσα. Απο εκεί σχημάτισε κυβέρνηση με αρχηγό τον ίδιο και προχώρησε στο Αγρίνιο….»!..........



    Για την προσωπικότητα, τη ζωή και τη μεγάλη προσφορά του Γρίβα, έχει ετοιμάσει αφιέρωμα η ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ, το οποίο θα δημοσιεύσουμε από αυτό το Σάββατο 21-11-2015 και κάθε Σάββατο σε 4 συνέχειες. 
      Να υπογραμμίσουμε ότι πρώτη η ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ τίμησε τον «Θεόδωρο Γρίβα τον Σταυραετό της Λάμιας» με μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποίησε την Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011 στο Αρχοντικό των Γριβαίων (Κούλια Θ. Γρίβα) Τεκές Περατιάς.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο