Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: ΣΧΕΔΙΟ «ΑΘΗΝΑ» ΚΑΙ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ


       Η Αιτωλοακαρνανία βάλλεται πανταχόθεν. Τα δύο ανώτατα εκπαιδευτικά της ιδρύματα, το  Πανεπιστήμιο Αγρινίου και  το Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου, σύμφωνα με το σχέδιο «Αθηνά» ουσιαστικά κλείνουν
     Ο κόσμος αγανακτεί, γιατί νιώθει την αδικία, όμως όλοι πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων με υπευθυνότητα, συνευθύνη και ευθυκρισία.  Οι ακρότητες δεν ωφελούν, δεν βοηθούν, δεν συνάδουν σε μια πολιτισμένη κοινωνία αυτό που χρειάζεται είναι διάλογος,  διαβούλευση, επιχειρήματα.......



     Εμείς ως Αιτωλοακαρνανία  δεν ζητάμε καμία ειδική μεταχείριση για τα Τριτοβάθμια Ιδρύματά μας.  
       Αυτό που ζητάμε και απαιτούμε  από το υπουργείο και τον υπουργό  είναι να τηρηθούν αυστηρώς τα ακαδημαϊκά κριτήρια. Κάτι που από την πρόταση του σχεδίου ως σήμερα  δεν διαπιστώνεται. Γιατί σύμφωνα με αυτά αν τηρηθούν, τόσο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας θα συνεχίσει την λειτουργία του στο Αγρίνιο, όσο και το αυτόνομο Τ.Ε.Ι.  Μεσολογγίου με τις τρείς σχολές και τα εννέα τμήματα του θα συνεχίσει την  αυτόνομη εκπαιδευτική και αναπτυξιακή του πορεία.
      Το δε τμήμα τηλεπικοινωνιών και δικτύων ΤΕΣΥΔ της Ναυπάκτου με τις δομές του και το μεταπτυχιακό του θα παραμείνει στη Ναύπακτο, κάτι που προκρίνεται απο την  ενδελεχή αξιολόγησή του. 
      Το Σχέδιο Αθηνά δείχνει εκ του προχείρου, έχει ξεφύγει της αρχικής του στόχευσης και σκοπού ενώ λείπει σαφώς και ο αναπτυξιακός του προσανατολισμός και χαρακτήρας, για αυτό χρειάζεται επανακαθορισμός  στόχων, επανασχεδιασμός, διαβούλευση  και νέα αξιολόγηση.  Θα πρότεινα ωστόσο  να εξεταστεί η περίπτωση του ομόσπονδου ΑΕΙ-ΑΤΕΙ και στην Αιτωλοακαρνανία όπως σε άλλες περιοχές.
       Τέλος  αν το Σχέδιο  Αθηνά   αποφανθεί  ένα ΤΕΙ ανά περιφέρεια, τότε η πρόταση πρέπει να είναι ΤΕΙ Περιφέρειας δυτικής Ελλάδας με έδρα το Μεσολόγγι.  
     Άλλωστε η αξιολόγηση του αυτόνομου ΤΕΙ Μεσολογγίου ως τρίτο πανελλαδικά ΤΕΙ της χώρας το επιβάλλει, η δε απόφαση  αυτή ελήφθη αυστηρώς με  ακαδημαϊκά κριτήρια. Οι  κτιριακές του και υλικοτεχνικές του υποδομές εν τοις πράγμασι  υποστηρίζουν την παραπάνω πρόταση, ενώ η ιστορία του εν λόγω ΤΕΙ το απαιτεί και ταυτοχρόνως η Αιτωλοακαρνανία το έχει ανάγκη.

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος 
ΜΕΛΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΣΟΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο