Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Σε κλείσιμο και εκκαθάριση τέθηκαν τα Ιαματικά Λουτρά Τρύφου

- Σε εκκαθάριση τέθηκε η κερδοφόρα λουτροπηγή Τρύφου αφού η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν προνόησε να την μετατρέψει σε μονομετοχική Α.Ε.
- Η Αμέλεια φέρνει την απαξίωση

Σε κλείσιμο και εκκαθάριση τίθεται η λουτροπηγή Τρύφου του πρώην δήμου Μεδεώνος, μετά την απόφαση που πήρε το δημοτικό συμβούλιο του νέου δήμου Ακτίου - Βόνιτσας. Η απόφαση αυτή πάρθηκε υποχρεωτικά, αφού η πρώην δημοτική αρχή δεν είχε φροντίσει να κάνει χρήση του νόμου...
.
 του Καλλικράτη προκειμένου να μετατρέψει τη δημοτική επιχείρηση σε μονομετοχική Α.Ε., αγνοώντας τα έγγραφα του υπουργείου εσωτερικών που καλούσαν όλους τους δήμους να τακτοποιήσουν αυτά τα ζητήματα.

 Έτσι σήμερα ο νέος δήμος βρίσκεται εν αναμονή της διαδικασίας και του αποτελέσματός της προκειμένου να περιέλθουν τα περιουσιακά στοιχεία της λουτροπηγής στο δήμο, για να τα διαχειρίζεται από δω και στο εξής.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι υπάρχει και μια σχετική ανησυχία και για το τι θα γίνει με τη σύμβαση που έχει η επιχείρηση με τον ιδιώτη που έχει ενοικιάσει και εκμεταλλεύεται τις εγκαταστάσεις έναντι 65.000 ευρώ ετησίως, που είναι ένα σημαντικό έσοδο για το δήμο.

Η ανακήρυξη της πηγής ως ιαματική έγινε το 1920 και από τότε λειτουργεί για λουτροθεραπεία. Το 1985 ο τότε πρόεδρος της κοινότητας Τρύφου είχε συνάψει δάνειο 120 εκ. δραχμών περίπου, προκειμένου να γίνουν οι εγκαταστάσεις. Το 1999 επί δημαρχίας Κ. Τζαβαλά αποπληρώθηκε το χρέος της λουτροπηγής, το οποίο είχε πλέον φτάσει τα 380 εκ. δραχμές. Η λουτροπηγή ανήκε στον ΕΟΤ, που την παραχώρησε στο δήμο για χρήση, ο οποίος όμως μέχρι το τέλος του 2003 έπρεπε να έχει πάρει απόφαση δημοτικού συμβουλίου για να περάσει η λουτροπηγή στο δήμο και ως ιδιοκτησία. Αυτό βέβαια δεν έγινε, όπως στη συνέχεια δεν έγινε και η μετατροπή της σε μονομετοχική Α.Ε., με αποτέλεσμα σήμερα το μέλλον της να μην είναι και πολύ σίγουρο.

Τα λουτρά Τρύφου ανήκουν στην κατηγορία εκείνη που συνδυάζουν πολλά πλεονεκτήματα, όπως είναι ένα άνετο δίκτυο πρόσβασης, καταπληκτική θέα και καλές υποδομές. Υπάρχουν 12 ατομικοί λουτήρες, ξενοδοχειακή υποδομή 110 κλινών, εστιατόριο, μπαρ και σύγχρονο ποσιοθεραπευτήριο. Οι επισκέπτες που φτάνουν στην περιοχή κάθε χρόνο είναι πολλοί και συνήθως χρησιμοποιούν τα δελτία κοινωνικού τουρισμού. Υπάρχουν όμως και τοπικοί επισκέπτες που δεν διαμένουν στις εγκαταστάσεις, αλλά μετακινούνται καθημερινά. Η λειτουργία ξεκινάει από την 1η Μαΐου και φτάνει μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου.

Τα αποτελέσματα των χημικών εξετάσεων που έγιναν δείχνουν ότι η ιαματική πηγή έχει ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών ενδείξεων, όπως χολολιθίαση, δυσκινησίες χοληφόρων οδών, διαταραχές μεταβολισμού ουρικού οξέος, λοιμώξεων ουροφόρων οδών, γαστρίτιδες, δωδεκαδακτυλίτιδες, έκζεμα, φλεγμονές δέρματος χρόνιες κνησματοειδείς δερματοπάθειες, νευροδερματίτιδες, ψωρίαση, αλλεργικές δερματοπάθειες, χρόνιες αρθροπάθειες, χρόνιες ρευματοπάθειες. Παράλληλα στον ποταμό Νίσσα στα δυτικά της περιοχής των λουτρών και σχεδόν στο ίδιο υψόμετρο με αυτό της κύριας πηγής, υπάρχει και άλλη ανάβλυση νερού με την ίδια χαρακτηριστική οσμή πετρελαίου, η οποία υπάρχει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ κατά καιρούς εμφανίζεται και αργό πετρέλαιο.

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

ΞΗΡΟΜΕΡΟΝΕWΣ:
Επειδή τα Λουτρά Τρύφου «έχουν πολλές αμαρτίες», θα ζητούσαμε στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ακτίου-Βόνιτσας να ανοίξει ο φάκελος των Λουτρών και να αποδοθούν οι ευθύνες σε όλους.

Γιατί πρέπει επιτέλους να αποδοθούν οι ευθύνες:

α) Γιατί και ποιοι ευθύνονται από την προηγούμενη δημοτική αρχή που δεν προνόησε να την μετατρέψει σε μονομετοχική Α.Ε;

β) Γιατί και ποιοι ευθύνονται για την εγκληματική αμέλεια με αποτέλεσμα να κλείσουν τα λουτρά; Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο των Λουτρών απαρτιζόταν από τους Δημοτικούς Συμβούλους του π. Δήμου Μεδεώνος Σπύρο Νικάκη (Πρόεδρος) και μέλη Βαρβάτο Νικόλαο, Προδρομίτη Σωτήριο, Ράπτη Λάμπρο (επί Δημαρχίας Γιάννη Σεραφή) αλλά και από τους ιδιώτες Σίμο Γεώργιο και Μπαρμπαρούση Χρήστο. Έχουν άραγε Ευθύνη και τι έκαναν;

γ) Πόσα λεφτά έχει δώσει μέχρι τώρα ο κακομοίρης φορολογούμενος του π. Δήμου Μεδεώνος μέχρι τώρα για τα Λουτρά Τρύφου; Άπειρα! Και όχι μόνο ο ίδιος αλλά και ο πατέρας του, κ.α . Άραγε πότε θα απολαύσει το έργο που έγινε με τον ιδρώτα του; Ποτέ! Μια ζωή θα πληρώνει σαν κορόιδο για τα Λουτρά Τρύφου χωρίς να ευθύνεται κανείς!!

Και ίσως να υπάρχουν και άλλα ερωτήματα και «αμαρτίες», που θα βγουν στην επιφάνεια αν ανοίξει ο φάκελος Λουτρών Τρύφου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο