Greek Village Life
Η Γιαγιά Μαγδαληνή Ζωντανεύει την Παράδοση με τα Ξεχασμένα (Ε)σπερνά....
Στο χωριό Πογωνιά της Αιτωλοακαρνανίας, η παράδοση ζωντανεύει μέσα από τα χέρια της 78χρονης γιαγιάς Μαγδαληνής και της φίλης της. Με μεράκι και αγάπη, ετοιμάζουν ένα κέρασμα που ξεχειλίζει από χρώματα και χαρά: τα σπερνά. Παρασκευάζονται κυρίως από βρασμένο σιτάρι, το οποίο συμβολίζει τη ζωή και την αναγέννηση, και εμπλουτίζονται με μια ποικιλία από άλλα υλικά, όπως ξηρούς καρπούς, σταφίδες, ζάχαρη, κανέλα και άλλα μπαχαρικά.
Αυτό το πολύχρωμο κέρασμα από σιτάρι, που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, κουβαλάει μέσα του την ουσία της ζωής, της ευφορίας και του πλούτου. Τα (Ε)σπερνά, συνδεδεμένα με την εκκλησιαστική παράδοση, αποτελούν ένα σύμβολο ευλογίας και προσφοράς.
Στον εσπερινό της γιορτής του Αγίου ή ανήμερα, τα (Ε)σπερνά προσφέρονται με ευλάβεια στην εκκλησία, όπου ο ιερέας τα μοιράζει στους πιστούς. Εναλλακτικά, οι νοικοκυρές τα παίρνουν στα σπίτια τους και τα μοιράζουν σε συγγενείς και φίλους, σκορπίζοντας τη χαρά και την ευλογία.
Η παράδοση των σπερνών, αν και τείνει να ξεχαστεί, αναβιώνει μέσα από τις προσπάθειες της γιαγιάς Μαγδαληνής και της φίλης της. Με το μεράκι τους, διατηρούν ζωντανή μια παράδοση που μας συνδέει με τις ρίζες μας και μας υπενθυμίζει τη σημασία του σιταριού στην ελληνική παράδοση και κουλτούρα.
Τα (Ε)σπερνά, αυτό το ταπεινό κέρασμα, μας μεταφέρουν σε μια εποχή όπου η ζωή ήταν απλή και η ευτυχία βρισκόταν στα μικρά πράγματα. Μας υπενθυμίζουν ότι η παράδοση είναι ένας θησαυρός που πρέπει να διαφυλάξουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές.
Συγχαρητήρια. Η θειά Μυγδάλω είναι στενότατη συγγενής μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι άριστη γνώστης του θέματος της παραδοσιακής ζαχαροπλαστικής.
Εχει φτιάξει σε εκατοντάδες γιορτές σπερνά στο χωριό.
Εχει φτιάξει σε εκατοντάδες γάμους γλυκά στο χωριό και όχι μόνο.
Από καρδιάς εύχομαι χαρές στο σπίτι της, στα παιδιά της, στα εγγόνια της.
Τα σπερνά είναι συνδεμένα με τις ονομαστικές γιορτές σε κάθε σπίτι.
Εύχομαι και παροτρύνω τις νέες νοικοκυρές να μάθουν και να συνεχίσουν τέτοιες δραστηριότητες.
Αυτές οι δράσεις συνεχίζουν τη παράδοση αλλά συμβάλουν αποφασιστικά στη σύσφιξη της αγάπης, της συγγένειας, της φιλίας μεταξύ των κατοίκων στα χωριά.
Δυστυχώς τώρα τελευταία αυτές έχουν ατονήσει με δυσάρεστα αποτελέσματα στη συνοχή των ντόπιων κοινωνιών.
Οι ονομαστικές εορτές στα χωριά ήταν μία κορυφαία στιγμή για κάθε σπίτι.
Σπερνά, λειτουργιά, γλυκά αποτελούσαν τη μέριμνα κάθε νοικοκυράς.
Κάθε σπίτι δεχόταν σχεδόν την επίσκεψη όλων των κατοίκων του χωριού.
Οι επισκέψεις για ευχές στις ονομαστικές γιορτές άρχιζαν με τη λήξη της θείας λειτουργίας το πρωί, συνέχιζαν όλη ημέρα μέχρι αργά την εσπέρα.
Κώστας Θ Τριαντακωνσταντής
Μαθηματικός
Τώρα ,όντες Ευρωπαίοι,έχουν προτεραιότητα τα γενέθλια καί όχι η ονομαστική εορτή,με τον προστάτη Άγιο μας...
ΑπάντησηΔιαγραφή