Σάββατο 3 Αυγούστου 2024

Πανώλη αιγοπροβάτων: Ζώνη επιτήρησης 10χλμ στη Βόνιτσα.


Ανησυχεί η επέκταση των κρουσμάτων πανώλης στα αιγοπρόβατα.
Για θανάτωση περίπου 3.000 ζώων σε όλη τη Δυτική Ελλάδα μιλούν οι πρώτες εκτιμήσεις.

Τεράστια είναι η ανησυχία πλέον που υπάρχει στην χώρα μας για την πανώλη των αιγοπροβάτων καθώς η νόσος έχει επεκταθεί σε αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ μόλις το προηγούμενο 48ωρο εντοπίστηκαν κρούσματα και στους τρεις νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Την Πέμπτη επιβεβαιώθηκε κρούσμα στην περιοχή της Βόνιτσας και ήδη από τις αρμόδιες Αρχές λαμβάνονται μέτρα για τον περιορισμό της νόσου, που σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις επεκτάθηκε μετά από μετακινήσεις ζώων από τη Θεσσαλία προς διάφορες περιοχές της χώρας, φτάνοντας μέχρι και την Κρήτη!

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί, σε κάθε μονάδα εκτροφής όπου βρέθηκαν τα θετικά κρούσματα, θα θανατωθούν όλα τα ζώα, θα γίνει υγειονομική ταφή και απολύμανση σε όλες τις εγκαταστάσεις, αλλά και στα οχήματα με τα οποία τυχόν μετακινήθηκαν τα ζώα. Στη συνέχεια, μετά από λίγες μέρες αναμένεται να γίνουν και νέοι έλεγχοι, ώστε να διαπιστωθεί αν τα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν ήταν μεμονωμένα περιστατικά ή ο ιός έχει εξαπλωθεί. Κάποιοι πρόχειροι υπολογισμοί σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας, λένε ότι θα θανατωθούν περί τα 3.000 ζώα στις εκτροφές όπου βρέθηκαν κρούσματα πανώλης σε Αιτωλοακαρνανία (Βόνιτσα), Αχαΐα (στην περιοχή των Καλαβρύτων) και Ηλεία (στην περιοχή του Βαρθολομιού και της Νεμούτας). Σημειώνεται ότι η πανώλη χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας (90 έως 100%), ιδιαίτερα στις χώρες όπου εμφανίζεται για πρώτη φορά, όπως συμβαίνει φέτος με την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου επιτήρησης που τηρείται στην περιοχής της Βόνιτσας, όπου εντοπίστηκε κρούσμα πανώλης -όπως εξάλλου και σε κάθε άλλη μολυσμένη από τη νόσο εκτροφή- δημιουργείται μια ζώνη με ακτίνα 10 χιλιομέτρων, όπου λαμβάνονται μέτρα αυστηρής επιτήρησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περιοχές όπου εντοπίστηκαν τα έως τώρα κρούσματα είναι κτηνοτροφικές περιοχές και μέσα σε αυτές τις ζώνες επιτήρησης, που έχουν σχηματιστεί με κέντρο τις εκτροφές που μολύνθηκαν από τη νόσο, εκτιμάται ότι υπάρχουν ίσως και περισσότερα από 150.000 αιγοπρόβατα. Πράγμα που σημαίνει ότι το έργο της επιτήρησης είναι δυσθεώρητο και οι έλεγχοι που θα πρέπει να γίνουν συνιστούν μια τεράστια πρόκληση για τις αρμόδιες Αρχές, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι λίγο – πολύ όλες οι κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν ζητήματα υποστελέχωσης.

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες και θα δείξουν αν η εξάπλωση θα «φρενάρει», ώστε σύντομα πλέον να δούμε τη λήξη του συναγερμού στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο