Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

«Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα»: Στη λογοδοσία η ψυχιατρική φροντίδα, το έργο του πρώην κολυμβητηρίου στην Αγυιά, η καταστροφή των πλατανιών και η περιφερειακή Αμαλιάδας

 


         Οι σοβαρές ελλείψεις στην ψυχιατρική φροντίδα στην Δυτική Ελλάδα, η τύχη του έργου ανάπλασης των αθλητικών εγκαταστάσεων στην Αγυιά της Πάτρας, η εξάπλωση του μεταχρωματικού έλκους των πλατάνων και η σύνδεση της Αμαλιάδας με την Ολυμπία Οδό, είναι τα θέματα που θα συζητηθούν στην προσεχή ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της περιφερειακής Αρχής, η οποία θα διεξαχθεί στις 26/06/2024 και ώρα 18:00 στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Πάτρα.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» Κώστας Καρπέτας, φέρνει προς συζήτηση στην ειδική συνεδρίαση τις σοβαρές ελλείψεις στην ψυχιατρική φροντίδα στην Δυτική Ελλάδα. Ο κ. Καρπέτας έχει ζητήσει να κληθούν και να τοποθετηθούν εκπρόσωποι φορέων ψυχικής υγείας της περιοχής, με στόχο να ενημερωθεί αναλυτικά το Σώμα για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο.

Η τύχη του έργου ανάπλασης του πρώην κολυμβητήριου στην Αγυιά της Πάτρας είναι το αντικείμενο της ερώτησης που κατέθεσε προς συζήτηση στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας, ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» Νίκος Κοτρωνιάς (Π.Ε. Αχαΐας).

Όπως αναφέρει ο κ. Κοτρωνιάς πέντε ημέρες πριν από τις περιφερειακές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, ο κ. Περιφερειάρχης ανακοίνωσε πανηγυρικά την ένταξη προς χρηματοδότηση της ανάπλασης του πρώην κολυμβητηρίου της Αγυιάς στην Πάτρα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021-27».

Το γεγονός, συνεχίζει ο περιφερειακός σύμβουλος, χαιρετίστηκε από την παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» παρά το γεγονός ότι η χρηματοδότη του έργου, ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ, γίνεται από πόρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και όχι της κεντρικής κυβέρνησης, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

Ωστόσο, σημειώνει ο Νίκος Κοτρωνιάς: «Έκτοτε όμως, δεν έχουμε γίνει κοινωνοί καμίας εξέλιξης αναφορικά με τις διαδικασίες υλοποίησης του έργου».

Ο περιφερειακός σύμβουλος Αχαΐας της παράταξης καλεί την Περιφερειακή Αρχή να ενημερώσει το Σώμα, σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαγωνιστικές διαδικασίες του έργου και πότε αυτό θα παραδοθεί στην τοπική κοινωνία.

Η λήψη μέτρων για την αποτροπής εξάπλωσης του μεταχρωματικού έλκους των πλατάνων είναι το αντικείμενο της ερώτησης που κατέθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» Σάββας Αυγέρης (Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας). Όπως τονίζει ο κ. Αυγέρης, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η νόσος έχει προκαλέσει τον αφανισμό ιστορικών πλατανιών με εκατοντάδες χρόνια ζωής.

«Ιδιαίτερα στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας έχουν αναφερθεί οι μεγαλύτερες καταστροφές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα υπέροχα πλατάνια γύρω από την λίμνη Τριχωνίδα, τα οποία βρίσκονται πια στις αναμνήσεις μας», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Αυγέρης, ο οποίος ζητά να ενημερωθεί για τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την εφαρμογή της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία προβλέπει νέα μέτρα για την κοπή, την καύση ή την υγειονομική ταφή των προσβεβλημένων από τη νόσο δέντρων.

Επίσης, ο Σάββας Αυγέρης, ρωτά ποιες δράσεις έχουν γίνει για την ενημέρωση προς τους πολίτες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ώστε να αποφεύγονται οι αυθαίρετες ενέργειες κοπής κλαδιών και πληγώσεις κορμών και ριζών των πλατάνων που έχουν ως συνέπεια την επέκταση της ασθένειας.

Η Περιφερειακή Οδός της Αμαλιάδας (ανατολικό τμήμα) και η σύνδεση της πόλης με την Ολυμπία Οδό, είναι το αντικείμενο της ερώτησης που έχει καταθέσει στη λογοδοσία, ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος (Π.Ε. Ηλείας). Όπως αναφέρει ο κ. Διαμαντόπουλος, το έργο στις 16/2/24, με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, εντάχθηκε στο «ΠΠΑ Δυτικής Ελλάδας 2021-2025» ως «μεταφερόμενο», με το συνολικό κόστος πράξης υπολογίζεται στα  3.075.172,05 ευρώ. Το έργο πέραν, όπως σημειώνει στην ερώτησή του ο κ. Διαμαντόπουλος, πέραν των αυτονόητων θετικών επιπτώσεων που θα έχει για ένα αστικό κέντρο, όπως η Αμαλιάδα, θα διευκολύνει τη σύνδεσή της με την Ολυμπία Οδό και συγκεκριμένα με το σε εξέλιξη τμήμα «Πάτρα - Πύργος». Ωστόσο,  συνεχίζει ο περιφερειακός σύμβουλος Ηλείας της παράταξης, η υλοποίησή του από το Δήμο Ήλιδας «σκοντάφτει» στις απαλλοτριώσεις που απαιτούνται το κόστος των οποίων - σύμφωνα με δημοσιεύματα -φτάνει τα 4,5 εκατ. ευρώ. Η καθυστέρηση στις απαλλοτριώσεις καθιστά εξαιρετικά δυσχερή την έναρξη των εργασιών από τον ανάδοχο (η σύμβαση έχει υπογραφεί τον Ιανουάριο του 2023).

«Με τα σημερινά δεδομένα η ολοκλήρωση του «Πάτρα - Πύργος» θα βρει την Αμαλιάδα χωρίς ασφαλή και λειτουργική σύνδεση με την Ολυμπία Οδό», τονίζει ο κ. Διαμαντόπουλος, ο οποίος ζητά από τη Περιφερειακή Αρχή να κάνει γνωστή τη θέση της επί του θέματος στην κατεύθυνση υλοποίησης του έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο