Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Χριστίνα Σταρακά: Όλη η κοινωνία απέναντι στην εκτροπή του Αχελώου που φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης της ΝΔ


      Με αφορμή τη δεύτερη Αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών στα Υδατικά Διαμερίσματα Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 12-6-2024 η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Χριστίνα Σταρακά προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Η κυβέρνηση, τρεις μέρες μετά τις ευρωεκλογές απέδειξε περίτρανα ότι δεν πήρε πραγματικά κανένα απολύτως μήνυμα από το εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν δικαιολογείται αλλιώς, στις 12-6-2024 να δημοσιεύεται στο ΦΕΚ η πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου για την έγκριση της δεύτερης Αναθεώρησης των Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών στα Υδατικά Διαμερίσματα Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας που στην ουσία νομιμοποιεί την εκτροπή του Αχελώου.

Το σχέδιο της εκτροπής του Αχελώου επανέρχεται στο προσκήνιο με αφορμή και το master plan της Ολλανδικής HVA για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας, 10 χρόνια μετά από την τεράστια νίκη που πέτυχε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Συντονιστική Επιτροπή των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας κατά της εκτροπής.

Από την απόφαση καταπέλτη του ΣτΕ το 2014 και από την 1η αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης το 2017, που δεν περιλάμβανε την εκτροπή του Αχελώου, περιμέναμε όλοι, τόσο στην Αιτωλοακαρνανία όσο και στην υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα και τη Θεσσαλία, ότι το πρόβλημα θα αποτελούσε οριστικά παρελθόν. Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση της ΝΔ με το ΦΕΚ που δημοσίευσε προ ολίγων ημερών δικαιολογημένα προκάλεσε την οργή και την αγανάκτηση της κοινωνίας.

Την επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας κατά της εκτροπής του Αχελώου ανέλαβα την πρωτοβουλία να την καταθέσω τον Νοέμβριο του 2023 στη Βουλή ως αναφορά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας διότι οι διαδικασίες των σχεδίων διαχείρισης έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023 αλλά ουδέποτε πήρα κάποια απάντηση. Το γεγονός ότι τα σχέδια δεν ολοκληρώθηκαν μέσα στο χρόνο που έπρεπε και ότι δεν έλαβα καμία απάντηση στην αναφορά μου προς τον Υπουργό, με οδήγησαν στην επανακατάθεση της  ίδιας αναφοράς, αλλά ο κ. Σκυλακάκης δεν θεώρησε ούτε τότε σημαντικό να απαντήσει στις ανησυχίες των πολιτών.  

Ωστόσο η απάντηση της κυβέρνησης ήρθε προς όλους μας στις 12-6-2024 όταν και η μέχρι τότε σιωπή της αποδείχτηκε μοιραία καθώς δρομολογούσε όλο αυτό το διάστημα το σχέδιο της εκτροπής. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ΝΔ θα μας βρει όλους απέναντί της γιατί η εκτροπή είναι αντίθετη με τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης, αντιβαίνει τις οδηγίες της Ε.Ε και έχει τεράστιο περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος, τόσο για τη Δυτική Ελλάδα, όσο και για τη Θεσσαλία».

2 σχόλια:

  1. Την εκτροπή Αχελώου ξέχασες ότι την ανάγγειλε κ υποσχέθηκε στους Θεσσαλούς ο Ανδρέας σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το οτι μας περασε και ο Κασελακης ΜΟΥΓΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο