Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Άρχισε η κατηφόρα στις τιμές του ελαιολάδου και στη Μεσσηνία


Δεν ξεπερνά τα 7,50 ευρώ το κιλό

Από τον περασμένο Φεβρουάριο άρχισε η κατηφόρα στις τιμές του ελαιολάδου. Όσοι δε θέλησαν να πουλήσουν τον Ιανουάριο του 2024, που ήταν οι τιμές στο υψηλότερο σημείο τους, φαίνεται ότι θα αναγκαστούν να πουλήσουν σε χαμηλότερες....


Οι τιμές ήταν σε υψηλά επίπεδα και είναι φυσικό να πέσουν, αλλά και η ζήτηση μειώθηκε και έχουμε στροφή των καταναλωτών σε πιο φτηνά λάδια (επανήλθε στα φυσιολογικά επίπεδα το ηλιέλαιο από Ουκρανία).


Αυτή την εποχή οι τιμές παραγωγού για τα καλής ποιότητας ελαιόλαδα στη Λακωνία είναι στα 8 ευρώ το κιλό και στη Μεσσηνία είναι στα 7 – 7,20 ευρώ το κιλό.


Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, η ανθοφορία φαίνεται να εξελίχθηκε ομαλά σε Ελλάδα και Ισπανία. Αυτό σημαίνει ότι αναμένεται μια κανονική παραγωγή το 2024.


Τις προηγούμενες μέρες η εταιρεία Χελιώτης αγόρασε από Αγροτικούς Συνεταιρισμούς της Λακωνίας περίπου 300 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε τιμή 8 ευρώ το κιλό.


Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Γεώργιος Χελιώτης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η τιμή 8 ευρώ το κιλό είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Και είναι πολύ υψηλή, αν σκεφτούμε ότι πέρυσι αυτή την περίοδο (αρχές Απριλίου 2023) η εταιρεία μας αγόραζε τα καλής ποιότητας ελαιόλαδα στα 5,10 – 5,20 ευρώ το κιλό. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι στη Λακωνία ακόμη έχουμε υψηλά αποθέματα, παρά τη μειωμένη παραγωγή και τις υψηλές τιμές.


Η Λακωνία δίνει υψηλές τιμές όχι μόνο επειδή έχει καλής ποιότητας ελαιόλαδα, αλλά και σωστό τρόπο διακίνησης. Υπάρχουν συνεταιρισμοί και μπορείς να συγκεντρώσεις τουλάχιστον ένα βυτίο ελαιολάδου, κάτι που δεν είναι εύκολο να γίνει σε άλλες περιοχές. Εμείς ως εταιρεία, αλλά και οι Ιταλοί έμποροι, θα αγοράσουν ελάχιστη ποσότητα 28 τόνων καλής ποιότητας και ομογενοποιημένο ελαιόλαδο. Στη Λακωνία είναι εύκολο να το βρούμε αυτό.


Όσον αφορά στην ερχόμενη παραγωγή, η ανθοφορία δείχνει να έχει πάει καλά στη Λακωνία και – με τη βοήθεια των καιρικών συνθηκών – αναμένεται να έχει μια καλή παραγωγή. Οπότε οι ελπίδες κάποιων ότι θα επανέλθουν οι τιμές στα επίπεδα των 10 ευρώ δεν είναι εφικτές».


Ισπανία


Η Ισπανική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA) αναφέρει ότι το Μάρτιο είχαμε μια παραγωγή της τάξης των 70.000 τόνων ελαιολάδου, ενώ σε αυτή την ποσότητα πρέπει να προστεθούν 15.000 τόνοι από εισαγωγές. Η περσινή παραγωγή ανέρχεται στους 845.000 τόνους, ενώ τα ισπανικά αποθέματα ανέρχονται αυτή τη στιγμή στους 658.796 τόνους, από τους οποίους οι 470.913 βρίσκονται στα ελαιοτριβεία, οι 184.382 σε συσκευαστήρια και οι 3.501 τόνοι είναι τα κοινοτικά αποθέματα.


tharrosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο