Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αναγκαίο να εξασφαλίσει νέες αυξημένες χρηματοδοτήσεις, ένα «νέο σχέδιο Μάρσαλ», με στόχο την δημιουργία ενός ταμείου για την προσαρμογή των χωρών - μελών της στην Κλιματική Αλλαγή και ην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα......
Αυτό ήταν το κεντρικό συμπέρασμα που εκφράστηκε ως πρόταση κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου της CPMR που φιλοξενήθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στις εγκαταστάσεις της Achaia Clauss στην Πάτρα και είχε θέμα την Αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις παραθαλάσσιες περιοχές.
Την εκδήλωση άνοιξαν, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας και Αντιπρόεδρος της CPMR, Φωκίων Ζαϊμης, μαζί με τον Πρόεδρο της CPMR, Περιφερειάρχη Βρετάνης, Loïg Chesnais-Girard.
Ο κ. Ζαϊμης, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής: «Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με δύο σκληρές αλήθειες. Πρώτον το μέγεθος της πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής δεν είναι απλά μεγάλο, αλλά αυξάνεται αλματωδώς χρόνο με το χρόνο. Δεύτερον ο χρόνος που έχουμε να απαντήσουμε στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι απλά λίγος, αλλά μειώνεται δραματικά χρόνο με τον χρόνο. Είμαστε υποχρεωμένοι να μηδενίσουμε το χρόνο που απαιτείται για την μελέτη, την δράση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία πλέον αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την κοινωνία, την οικονομία και την ίδια την ζωή πάνω στον πλανήτη. Ειδικά για τις θαλάσσιες περιοχές επιβάλλεται να αναζητήσουμε καινοτόμες λύσεις που θα μηδενίζουν τον χρόνο απόκρισης και εναλλακτικές στρατηγικές που θα ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων».
Ομιλητές στη συνάντηση ήταν οι Davide Strangis, Maria Gruz Ferreira Costa, Mariëtte Van Leeuwen, Massimo Sbriscia, Ioanna Fanariotou, Vicki Panagiotopoulou, Sergio Arjona και Luigi Cipriani.
Κλείνοντας την εκδήλωση, ο κ. Ζαϊμης έκανε ειδική αναφορά στην πρωτοβουλία "Οι φίλοι της Μακροπεριφεέρειας Μεσογείου" στην οποία πρωτοστατεί η Δυτική Ελλάδα και στηρίζουν Περιφέρειες από την Γαλλία, την Ιταλία, την Μάλτα και την Τουρκία. Στόχος είναι η δημιουργία ενός μόνιμου οργάνου διαλόγου, ανταλλαγής απόψεων και συνεργασίας στην Μεσόγειο ώστε να δρομολογούνται λύσεις στα κοινά προβλήματα μέσα από Διεθνείς συνεργασίες και διακρατικά προγράμματα. «Η ευόδωση της πρωτοβουλίας αυτής θα συνεισφέρει τα μέγιστα και στην ανταλλαγή καλών πρακτικών για την αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής για το οποίο συζητάμε σήμερα», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαϊμης.
Μετά το πέρας των εργασιών του συνεδρίου οι προσκεκλημένοι της Περιφέρειας επισκέφτηκαν το Teaching Factory όπου ο καθηγητής, Παναγιώτης Σταυρόπουλος, Παναγιώτης παρουσίασε μελέτες και έργα που αφορούν το αντικείμενο της συζήτησης.
Σημειώνεται ότι αύριο, Παρασκευή 22 Μαρτίου, στον ίδιο χώρο προγραμματίζεται η σύσκεψη του Πολιτικού Γραφείου της CPMR με τη συμμετοχή και της Ευρωπαίας Επιτρόπου Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Elisa Ferreira, ενώ στη συνεδρίαση αναμένεται να παραστούν επίσης, κυβερνητικά στελέχη, ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι αρχών και φορέων από Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Δανία, Ολλανδία, Αλβανία, Εσθονία, Φιλανδία, Γεωργία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία και Ρουμανία.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης, κατά το χρονικό διάστημα 10.10-10.40 θα είναι διαθέσιμοι για δηλώσεις στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, η Ευρωπαία Επίτροπος Elisa Ferreira, ο Πρόεδρος της CRPM και της Περιφέρειας Βρετάνης Loïg Chesnais-Girard, η Γενική Γραμματέας της CRPM Ελένη Μαριανού, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Αντιπρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής & Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Φωκίων Ζαΐμης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο