ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ
Με αυτή την μικρή μας αναφορά-βιβλιοκριτική στο νέο βιβλίο του πολυγραφότατου φίλου μας καθηγητή κ. Χρήστου Σιάσου και της Δέσποινας Αλεξοπούλου με τίτλο: «Η ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 343 μ. Χ. ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ».... δε θα προσπαθήσουμε να κρίνουμε αυτό το έργο τους αλλά να δείξουμε για άλλη μια φορά την μεγάλη αγάπη, τον ενθουσιασμό, τον ζήλο που είχαν για να πετύχουν το καλύτερο και να γευτούν τη λαχτάρα της δημιουργίας, τη χαρά της καρποφορίας και το ξεχωριστό μεράκι να μας προσφέρουν με υποδειγματική ευσυνειδησία ως αντίδωρο φιλίας ένα πρωτότυπο και εξαιρετικό πόνημα για τον τόπο μας. Είναι μια συνοπτική επιστημονική εργασία που μας δίνει με τρόπο τεκμηριωμένο ολοκληρωμένη την εικόνα του Εκκλησιαστικού γίγνεσθαι από το 343 μ. Χ. μέχρι σήμερα.
Ο πνευματικός αυτός καρπός που έρχεται μέσα από το συγκεκριμένο βιβλίο θα προστεθεί στις βιβλιοθήκες των ανθρώπων του τόπου μας και θα αποτελέσει πηγή για κάθε ερευνητή μέσα από τις πολύτιμες πληροφορίες που παρέχουν οι συγγραφείς στις 382 σελίδες του. Το έργο αυτό αποτελεί τον οδοδείκτη και τη ζωντανή μαρτυρία για την πορεία όλων των Επισκόπων που ήταν στο τιμόνι της Εκκλησιαστικής ζωής της Αιτωλοακαρνανίας. Στο βιβλίο γράφονται όλες τις Εκκλησιαστικές μεταβολές που δέχθηκε ο τόπος μας από το 343 μ. Χ. μέχρι σήμερα, με πρώτη την Επισκοπή και στη συνέχεια τη Μητρόπολη Ναυπάκτου.
Παράλληλα με τις μεταβολές των Επισκοπών-Μητροπόλεων αναφέρεται η ζωή, η δράση, τα επιτεύγματα και η εκλογή όλων των Επισκόπων-Μητροπολιτών, πολλοί δε από αυτούς έμειναν για λίγο χρονικό διάστημα και άλλοι για πολλές δεκαετίες. Πολλοί από τους Μητροπολίτες, λάμπρυναν το θρόνο με τα έργα τους και βοήθησαν τον τόπο και το ποίμνιό τους, υψώθηκαν ως ‘μεγαθήρια’ και έγιναν οι διασώστες της Εθνικής μας ταυτότητας.
Πρόκειται για ένα βιβλίο που διαβάζεται ευχάριστα και ο αναγνώστης γεμίζει με πλήθος γνώσεων, που πρέπει να γνωρίζει κάθε χριστιανός, κληρικός και λαϊκός. Έρχεται να καλύψει με ουσιαστικό τρόπο ένα μεγάλο κενό στη Θρησκευτική-Εκκλησιαστική βιβλιογραφία του τόπου μας. Συγχαίρουμε τους συγγραφείς γι’ αυτό το ιστορικό ταξίδι. Ο τόπος μας έχει ένδοξη ιστορία, όλοι μας και ο καθένας ξεχωριστά έχει την υποχρέωση να την διαφυλάξει. Τέλος να αναφερθεί ότι στο βιβλίο υπάρχουν δεκάδες φωτογραφίες που το κάνει ακόμα ποιο ελκυστικό στον κάθε αναγνώστη.
Η βαθειά τους πίστη και ο σεβασμός προς τα σεπτά πρόσωπα των Μητροπολιτών, πολλοί των οποίων βρίσκονται στο χορό των Αγίων, ώθησαν στη συγγραφή του παρόντος. Δύσκολο έργο που χρειάστηκε χρόνο και κυρίως κόπο για να συγκεντρωθεί και να ταξινομηθεί αυτό το υλικό. Εμείς να συγχαρούμε τους συγγραφείς και να ευχηθούμε να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο