Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

Φυσικό αέριο στο Αγρίνιο: «Ξεκλειδώνουν» τα έργα


Θετικό για το δίκτυο είναι πως θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει και άλλα αέρια ή και υγρά καύσιμα πέραν του φυσικού αερίου.....

Φυσικό αέριο στο Αγρίνιο: «Ξεκλειδώνουν» τα έργα όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία μεταξύ Δοκιμίου και Πλατάνου Καλυβίων θα είναι ο σταθμός, για την κατασκευή του οποίου αγοράστηκε οικόπεδο από τη ΔΕΔΑ

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Το φθινόπωρο του 2023 υπεγράφη από την ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου Α.Ε.) το έργο (προϋπολογισμού 13,46 εκατ. ευρώ) για την κατασκευή δικτύου διανομής χαμηλής και μέσης πίεσης και όλων των συναφών εξοπλισμών για την έλευση φυσικού αερίου στο Αγρίνιο.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για τα έργα έλευσης φυσικού αερίου σε όλη τη Δυτική Ελλάδα ανέρχεται στα 41 εκατ. ευρώ. Το 48% των χρημάτων αυτών προέρχεται από την ΔΕΔΑ, η οποία έχει και τον απόλυτο έλεγχο του έργου και το υπόλοιπο 52% προέρχεται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους και συγκεκριμένα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ αντίστοιχα. Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία ΑΒΑΞ Α.Ε.

Από την ημέρα της υπογραφής μέχρι και σήμερα οι εμπλεκόμενοι φορείς της περιοχής είναι σε αναμονή ώστε να ξεκινήσουν τα έργα, για τα οποία την πλήρη εικόνα διαθέτει αποκλειστικά η ΔΕΔΑ, αν και είναι γνωστό πως θα υπάρχουν τομείς οι οποίοι θα καλύπτουν διάφορα τμήματα της πόλης οι οποίοι εκτός από το Αγρίνιο, το Δοκίμι θα αναπτύσσονται στον Άγιο Κωνσταντίνο, αλλά και σε περιοχής όπως του παλιού Αγίου Χριστοφόρου (ΕΛΕΠΑΠ) και των Κοκκινοπυλίων (εργοστασίου Μεταλλοπλαστικής). Σύμφωνα με το προγραμματισμό σύντομα αναμένεται επιτέλους να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του δικτύου και το καλοκαίρι του 2025 ή τέλος πάντων μέσα στο β’ εξάμηνο του 2025 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή και το δίκτυο διανομής να ξεκινήσει τη λειτουργία του.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λινός Μπλέτσας μιλώντας στη «Σ» τόνισε:


Ο Λινός Μπλέτσας

«Θα έχουμε τέσσερις σταθμούς αεριοποιήσης του LNG, έναν στο Αγρίνιο, έναν στον Πύργο και δύο στην Αχαΐα, έναν στην πόλη και έναν στη ΒΙ.ΠΕ. Η έλευση του φυσικού αερίου στο Αγρίνιο θα γίνεται με βυτία τα οποία θα φορτώνουν στην Ρεβυθούσα για να έρθουν στο σταθμό του Αγρινίου, στην περιοχή μεταξύ του Δοκιμίου και του Πλατάνου. Ο σταθμός θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο που αγοράστηκε από την ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου Α.Ε.) μετά από μεγάλη αναζήτηση για την εύρεση του κατάλληλου χώρου.

Το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, ενώ θα χρηματοδοτηθεί και από την ΔΕΔΑ, αλλά και από εθνικούς πόρους.

Ο αρχικός σχεδιασμός της ΔΕΔΑ προέβλεπε τριψήφιο αριθμό οικιακών συνδέσεων με το δίκτυο του φυσικού αερίου που θα «αναπτυχθεί» εντός του Αγρινίου, ενώ το αρχικό πλάνο άλλαξε μετά από την πρόταση του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, η οποία μάλιστα έγινε αποδεκτή από την ΔΕΔΑ. Συνεπώς, οι οικιακές συνδέσεις που προβλέπονται για το Αγρίνιο ξεπερνούν τις 2.000, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για τη σύνδεση με το δίκτυο του φυσικού αερίου για περισσότερες από 200 συνδέσεις εμπορικών κυρίως, αλλά και ελάχιστων βιομηχανικών χρηστών.


Το δίκτυο φυσικού αερίου θα «αναπτυχθεί» κυρίως στους δρόμους του κέντρου. Το επόμενο διάστημα μάλιστα εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την τοποθέτηση των σωληνώσεων, ενώ δεν αποκλείεται να γίνεται και μεταφορά με βυτία σε κάποιες επιχειρήσεις που θα ζητήσουν φυσικό αέριο.


Οι εργασίες επειδή εντάσσονται και στο ΕΣΠΑ, το οποίο θα ολοκληρωθεί το 2024, θα πρέπει να συντομεύσουν πλέον, ώστε να μην απενταχθεί, ωστόσο την πλήρη εικόνα για όλο το έργο του φυσικού αερίου στην Δυτική Ελλάδα την έχει αποκλειστικά η ΔΕΔΑ.


Θετικό για το δίκτυο είναι πως θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει και άλλα αέρια ή και υγρά καύσιμα πέραν του φυσικού αερίου. Για παράδειγμα θα μπορεί να φιλοξενήσει βιομεθάνιο στο μέλλον, το οποίο στο μέλλον θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις».


Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση" 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο