Είναι καταρχήν προβληματικό το γεγονός ότι ένα νομοσχέδιο που αφορά τις παραθαλάσσιες περιοχές και το φυσικό περιβάλλον, κατατίθεται από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και όχι από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση βλέπει τη φύση κυρίως εργαλειακά, ως πηγή πλούτου (για ορισμένους) και όχι, όπως θα έπρεπε, ως πηγή ζωής, ένα οικοσύστημα που στηρίζει τη βιοποικιλότητα και προσφέρει σημαντικές οικολογικές υπηρεσίες. Η κυβέρνηση θέτει ως απόλυτη προτεραιότητα την οικονομική εκμετάλλευση ενός τόσο πολύτιμου φυσικού αγαθού, αγνοώντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη οικονομία χωρίς τη φύση. Καταστρέφοντας τη φύση καταστρέφεις τελικά και την τοπική οικονομία και την ανθρώπινη ευημερία.
Ο ίδιος δε ο τίτλος του νομοσχεδίου «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις», δείχνει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η «αξιοποίηση» της φύσης και συγκεκριμένα της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές. Όμως, εδώ φαίνεται ότι η κυβέρνηση αγνοεί παντελώς ότι η φύση στις παραθαλάσσιες περιοχές έχει ήδη αξία: Προσφέρει δωρεάν σε όλους μας αναψυχή, οξυγόνο, προστασία από τη διάβρωση και τις πλημμύρες, και τόσες άλλες «οικοσυστημικές» υπηρεσίες, χώρο για ελεύθερο παιχνίδι και περίπατο κοκ. Κι αυτά παρέχονται εντελώς δωρεάν, όσο προστατεύουμε τις παραθαλάσσιες περιοχές, και συμβάλλουν στην οικονομική ευημερία και στην επιβίωση όλων μας, και όσων επισκέπτονται αυτές τις περιοχές και όσων εργάζονται σε αυτές (ψαράδες, επισκέπτες, κάτοικοι των περιοχών κοκ).
Άρα, ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός της αξίας που ήδη έχουν για όλους μας και για την επιβίωσή μας οι ακτές, ως θυσία στο βωμό του κέρδους κάποιων λίγων που επιδιώκουν να τις εκμεταλλευτούν οικονομικά σε βάρος όλων των υπολοίπων, σε βάρος των φτωχότερων, σε βάρος της ίδιας της φύσης με τις αυθαιρεσίες που αντιμετωπίζουμε στις ακτές όπως με την κατάληψη ελεύθερων χώρων, ομπρέλες και ξαπλώστρες παντού, καταστροφή αμμοθινών, παράνομη αμμοληψία κ.λπ..
Το νομοσχέδιο αυτό υποβαθμίζει περαιτέρω το περιβάλλον και την ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές καθώς:
- Αυξάνει την κάλυψη από επιχειρηματικές δραστηριότητες (ομπρέλες, ξαπλώστρες κ.λπ.) από 50% σε 60% στις παραλίες που δεν εντάσσονται στο δίκτυο Natura 2000./
- Μειώνει την απόσταση ομπρελών - ξαπλωστρών από το χειμέριο κύμα από τα 5 μέτρα στα 4 μέτρα και μάλιστα σε μια περίοδο κλιματικής κρίσης.
- Παραδίδει ακόμη και μικροσκοπικές παραλίες σε εμπορευματική εκμετάλλευση μειώνοντας τα σχετικά όρια του 2019 και επιτρέποντας εμπορική εκμετάλλευση ακόμη και μικρών ακτών, αρκεί να είναι μεγαλύτερες των 4 μέτρων (μήκος ή πλάτος) ή 150 τετραγωνικών μέτρων!
- Επιτρέπει επιχειρηματικές δραστηριότητες κι εμπορική εκμετάλλευση σε ακτές χωρίς να θέτει ως προϋπόθεση την ύπαρξη Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ) για τις επιπτώσεις στο παράκτιο και θαλάσσιο οικοσύστημα, και τη φέρουσα ικανότητα κάθε ακτής.
- Αντί να ολοκληρώσει τη διαδικασία σύνταξης των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, των Σχεδίων Διαχείρισης και των Προεδρικών Διαταγμάτων για τις περιοχές Natura 2000, όπως έχει υποχρέωση η χώρα μας και να συμμορφωθεί με τις Οδηγίες για τη φύση και την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ C-849/18λ, εισάγει μια νέα ρύθμιση, τις «απάτητες παραλίες», όπου «απαγορεύεται η απλή παραχώρηση χρήσης, καθώς και οποιαδήποτε άλλη δράση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη μορφολογία τους και την ακεραιότητά τους ως προς τις οικολογικές τους λειτουργίες». Η ρύθμιση αυτή θα αφορά τμήμα μόνο των παραλιών περιοχών Natura 2000. Ποιες και πόσες θα είναι αυτές οι παραλίες παραπέμπεται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα πρέπει να βγει μέχρι την 1η Μαρτίου 2024.
Επισημαίνουμε
ακόμη ότι τα νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό καθώς αφαιρεί το
τεκμήριο της αρμοδιότητα των τοπικών υποθέσεων από την Αυτοδιοίκηση
(άρθρο 102 του Συντάγματος) και είναι αντικοινωνικό γιατί αποκλείει
ακόμη περισσότερους πολίτες χαμηλών εισοδημάτων από δημόσιους χώρους
Σημειώνουμε τέλος, ότι όλα αυτά τα σημαντικά δόθηκαν για διαβούλευση fast track μόλις 14 ημερών, που έληξε χθες.
Τα σχόλια των Πράσινων στη Διαβούλευση του νομοσχεδίου:
http://www.opengov.gr/minfin/? p=12324&cpage=2#comment-38977
Σημειώνουμε τέλος, ότι όλα αυτά τα σημαντικά δόθηκαν για διαβούλευση fast track μόλις 14 ημερών, που έληξε χθες.
Τα σχόλια των Πράσινων στη Διαβούλευση του νομοσχεδίου:
http://www.opengov.gr/minfin/?
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο